Светиња тоне: Вода у Ваљевској Грачаници

Вода је продрла у цркву Светог Архангела Михаила у Тубравићу код Ваљева, тврде верници који се противе потапању овог храма и који су на друштвеним мрежама поделили нове фотографије Ваљевске Грачанице окружене водом.

Србија 08.03.2016 | 13:13
Светиња тоне: Вода у Ваљевској Грачаници

С друге стране, надлежни тврде да долазак воде до на праг манастира из 15. веке нама везе са пуњењем акумулације “Ровни”, како оптужују верници окупљени око сајта “Истинољубље” рашчињеног монаха Драгана Давидовића, који води протесте против стављања у функцију овог хидросистема.

“Боже, исуши ову брану, амин”, “Туго, несрећо, нема разлике између овога и онога што су Албанци радили на Косову, уништавали све наше свето”, али и “Ужас, мотке у руке народе, камење, шта ко стигне, будите се”, те занимљива монтажа Ваљевске Грачанице окружене водом и поплављених вароши Србије уз коју се поручује “Бог све види, док Грачаница тоне и Србија тоне” - само су неки од многобројних коментара на фотографије манастира, уз упозорења да ће се “Грачаница већ за неколико часова наћи под водом”.

Верници у исто време протестују и испред зграде Скупштине у Ваљеву, тражећи да се заустави пуњење акумулације “Ровни” како би се Ваљевска Грачаница спасла од потапања, али одлуком одборника њиховом представнику није дозвољено да се обрати на седници локалног парламента.

Верници су ипак успели да уђу у зграду Скупштине носећи крстове и заставе и певајући псалтире за спас светиње. С обзиром да је у току заседање градског парламента позвано је скупштинско обезбеђење и полиција да их уклоне из скупштинског хола.

Они су најавили да ће од сутра протесте почети и у Београду испред зграде Владе, такође тражећи заустављање пуњења вештачког језера “Ровни”.

С друге стране, Миодраг Марковић, директор ЈП “Колубара” које је инвеститор хидросистема “Ровни”, понавља да надолазак воде у манастирски комплекс нема везе са пробним пуњењем акумулације које се спроводи под надзором комисије Министарства енергетике Србије.

"Ово је последица реке Сушице чији је водостај нагло порастао због топљења снега на брдима изнад целе бране и обилне кише која је, практично, додала већу количину воде на тренутну запремину у простору акумулације. Ниједним пројектом није предвиђено да се акумулације у овом тренутку пуни до нивоа који би угрозио комплекс манасира који је, понављам, СПЦ држави уступила још 2003. године", каже Марковић за “Блиц”.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

макс

08.03.2016 12:31

Комунисти су пивски Манастир циглу по циглу премјестили, а Вучић бивши радикал потапа наше цркве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

08.03.2016 16:25

Не бих потопили да је дјамију јер муслимани би се дигли а код Срба можеш да палиш сваки дан Цркве нико неће мрднути прстом него у кафану на пиву па ће после кукати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оси

08.03.2016 18:00

Срамота. Јад и бједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоми

09.03.2016 06:10

Водица донијела,водица однијела.

ОДГОВОРИТЕ