Svetinja tone: Voda u Valjevskoj Gračanici

Voda je prodrla u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u Tubraviću kod Valjeva, tvrde vernici koji se protive potapanju ovog hrama i koji su na društvenim mrežama podelili nove fotografije Valjevske Gračanice okružene vodom.

Srbija 08.03.2016 | 13:13
Svetinja tone: Voda u Valjevskoj Gračanici

S druge strane, nadležni tvrde da dolazak vode do na prag manastira iz 15. veke nama veze sa punjenjem akumulacije “Rovni”, kako optužuju vernici okupljeni oko sajta “Istinoljublje” raščinjenog monaha Dragana Davidovića, koji vodi proteste protiv stavljanja u funkciju ovog hidrosistema.

“Bože, isuši ovu branu, amin”, “Tugo, nesrećo, nema razlike između ovoga i onoga što su Albanci radili na Kosovu, uništavali sve naše sveto”, ali i “Užas, motke u ruke narode, kamenje, šta ko stigne, budite se”, te zanimljiva montaža Valjevske Gračanice okružene vodom i poplavljenih varoši Srbije uz koju se poručuje “Bog sve vidi, dok Gračanica tone i Srbija tone” - samo su neki od mnogobrojnih komentara na fotografije manastira, uz upozorenja da će se “Gračanica već za nekoliko časova naći pod vodom”.

Vernici u isto vreme protestuju i ispred zgrade Skupštine u Valjevu, tražeći da se zaustavi punjenje akumulacije “Rovni” kako bi se Valjevska Gračanica spasla od potapanja, ali odlukom odbornika njihovom predstavniku nije dozvoljeno da se obrati na sednici lokalnog parlamenta.

Vernici su ipak uspeli da uđu u zgradu Skupštine noseći krstove i zastave i pevajući psaltire za spas svetinje. S obzirom da je u toku zasedanje gradskog parlamenta pozvano je skupštinsko obezbeđenje i policija da ih uklone iz skupštinskog hola.

Oni su najavili da će od sutra proteste početi i u Beogradu ispred zgrade Vlade, takođe tražeći zaustavljanje punjenja veštačkog jezera “Rovni”.

S druge strane, Miodrag Marković, direktor JP “Kolubara” koje je investitor hidrosistema “Rovni”, ponavlja da nadolazak vode u manastirski kompleks nema veze sa probnim punjenjem akumulacije koje se sprovodi pod nadzorom komisije Ministarstva energetike Srbije.

"Ovo je posledica reke Sušice čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije. Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacije u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manasira koji je, ponavljam, SPC državi ustupila još 2003. godine", kaže Marković za “Blic”.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

макс

08.03.2016 12:31

Комунисти су пивски Манастир циглу по циглу премјестили, а Вучић бивши радикал потапа наше цркве!

ODGOVORITE
Name

Md

08.03.2016 16:25

Ne bih potopili da je djamiju jer muslimani bi se digli a kod Srba možeš da pališ svaki dan Crkve niko neće mrdnuti prstom nego u kafanu na pivu pa će posle kukati

ODGOVORITE
Name

Osi

08.03.2016 18:00

Sramota. Jad i bjeda

ODGOVORITE
Name

comi

09.03.2016 06:10

Vodica donijela,vodica odnijela.

ODGOVORITE