Највећа летјелица на свијету спремна за лет

Ова огромна летелица која представља мешавину цепелина, балона, хеликоптера и авиона, спремна је за свој први комерцијални лет.

Србија 07.03.2016 | 22:40
Највећа летјелица на свијету спремна за лет

Аирландер 10, највећа летелица на свету, ускоро ће полетети. Наиме, ову летелицу од првог комерцијалног лета дели тек неколико недеља.

Аирландер 10 је 2009. године био развијен за америчку војску, али будући да је пројекат остао недовршен, његова сврха је преусмерена на комерцијалну.

За разлику од обичних авиона, овој летелици није потребна писта и може слетети на већину површина, укључујући и воду.

Ова необична летелица може понети 10 тона терета, направљена је од посебних угљеничних влакана, а облик летелице одржава хелијум којим је испуњена до врха. За полетање и слетање, као и кретање пропелера користи искључиво дизел. Пространи кокпит је конфигурисан на начин да се у њему осећају удобно и пилот и посматрач.

Аирландер 10 је дужи од фудбалског терена, мешавина је балона, цепелина, авиона и хеликоптера, а дизајнирала га је британска компанија Хyбрид Аир Вехицлес (ХАВ) која ради за америчку војску.

Летелица има и еколошке предности. Користи 20 одсто потрошње горива у односу на постојеће авионе, на њу се могу поставити соларни панели, користи много тише моторе и у ваздуху може остати скоро пет дана с максималним теретом, а добро функционише и у екстремним временским приликама (+54 и -56 Ц).

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар