Najveća letjelica na svijetu spremna za let

Ova ogromna letelica koja predstavlja mešavinu cepelina, balona, helikoptera i aviona, spremna je za svoj prvi komercijalni let.

Srbija 07.03.2016 | 22:40
Najveća letjelica na svijetu spremna za let

Airlander 10, najveća letelica na svetu, uskoro će poleteti. Naime, ovu letelicu od prvog komercijalnog leta deli tek nekoliko nedelja.

Airlander 10 je 2009. godine bio razvijen za američku vojsku, ali budući da je projekat ostao nedovršen, njegova svrha je preusmerena na komercijalnu.

Za razliku od običnih aviona, ovoj letelici nije potrebna pista i može sleteti na većinu površina, uključujući i vodu.

Ova neobična letelica može poneti 10 tona tereta, napravljena je od posebnih ugljeničnih vlakana, a oblik letelice održava helijum kojim je ispunjena do vrha. Za poletanje i sletanje, kao i kretanje propelera koristi isključivo dizel. Prostrani kokpit je konfigurisan na način da se u njemu osećaju udobno i pilot i posmatrač.

Airlander 10 je duži od fudbalskog terena, mešavina je balona, cepelina, aviona i helikoptera, a dizajnirala ga je britanska kompanija Hybrid Air Vehicles (HAV) koja radi za američku vojsku.

Letelica ima i ekološke prednosti. Koristi 20 odsto potrošnje goriva u odnosu na postojeće avione, na nju se mogu postaviti solarni paneli, koristi mnogo tiše motore i u vazduhu može ostati skoro pet dana s maksimalnim teretom, a dobro funkcioniše i u ekstremnim vremenskim prilikama (+54 i -56 C).

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar