Давање кикирикија бебама као превенција од алергија

Две нове студије указују на чињеницу да храњење беба кикирикијем или другим намирницама које могу да изазову алергију, пружају већу вероватноћу заштите, а не стварања проблема.

Здравље 07.03.2016 | 19:05
Давање кикирикија бебама као превенција од алергија

Једна студија је показала да рана превенција односно давање бебама намирнице које могу да изазову алегрије, заправо има дуготрајне позитивне резултате.

Откривено је да оваква заштита од алергија траје најмање до пете године и не нестаје чак и када деца престану да једу кикирики.

Друга нова студија сугерише да би оваква стратегија могла да буде делотворна и када су јаја у питању.

Установљено је да су алегрије на кикирики и јаја ређе код деце која су почела да једу ове намирнице са три месеца старости него код оне која су пила само мајчино млеко. Наравно мисли се на намирнице попут кикирики путера и грицкалица које у себи имају кикирики, попут смокија а које су погодне за децу малог узраста.

Алергије на храну су постале уобичајене, потенцијално озбиљне а некада и смртоносне. Оне постају веома заступљене код деце, а утичу на осам одсто деце узраста испод три године.

Због тога научници сада сматрају да све бебе којима тестови на алергију не покажу реакције на кикирики, треба да једу ову намирницу.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар