Анализа: Чекање Луја и највећи губитак у историји фудбала!

Ван Гал је већ направио минус од 200 милиона, али то је НИШТА у поређењу са пеналима које би Јунајтед могао да плати "адидасу". Зашто у клубу чекају?

Фудбал 08.03.2016 | 23:45
Анализа: Чекање Луја и највећи губитак у историји фудбала!

Уколико се Манчестер јунајтед не буде квалификовао за Лигу шампиона у наредне две сезоне, а следећа увелико "виси", док ће конкуренција бити још јача у сезони 2016/17, клуб са "Олд Трафорда" остаће без огромног новца!

И притом не мислимо на бонус награде од УЕФА, неколико пута распродат "Олд трафорд" уторком и средом увече, као и додатних десетак ТВ преноса у сезони...

Ради се о мамутским уговорима са компанијама "адидас" и "Шевролет", од којих Јунајтед годишње зарађује 96,7, односно 60 милиона евра. Добро сте прочитали. Збирно 156,7 милиона евра по сезони само од оних који производе дресове и оних који имају рекламу на грудима.

"Адидас" и "Шевролет" поставили су рекорде у свету фудбала уговорима који су ступили на снагу 2015, односно 2014. године. Немци су потписали десетогодишњи, а Американци седмогодишњи уговор са глобално најпоуларнијим енглеским клубом.

Међутим, улазак ове две корпорације на "Олд трафорд" поклопио се са одласком сера Алекса Фергусона, а то је до данас значио и одлазак врхунског фудбала, врхунских резултата, трофеја и, што је најгоре, константног учешћа у Лиги шампиона.

Дејвид Мојес успео је да прекине 19-годишњу серију пласмана Јунајтеда у Лигу шампиона, његов наследник Луј ван Гал на кратко вратио "ђаволе" у европску елиту, експресно испао, а резултатима овог лета довео у питање учешће у ЛШ наредне сезоне.

То је новинара "Даилy Маила", Џека Гоана, навело на истраживање са радним називом – колико би одсуство клуба из Лиге шампиона наредне сезоне могло финансијски да погоди клуб, који је америчка породица Глејзер купила 2005. године за скоро исту суму зарађену само од новог уговора са "адидасом" (разлика је 60 милиона евра).

Гоан се притом није бавио осталим компликацијама, због којих рецимо Јунајтед не би могао да доведе највеће звезде светског фудбала у своје редове без Лиге шампиона. Ради се строго о финансијским пеналима.

Ако Јунајтед не буде учествовао у Лиги шампиона за сезоне 2016/17 и 2017/18, остаће без 30 одсто прихода од 967 милиона евра вредног уговора са "адидасом", а то износи 290 милиона евра. Аутор наводи да у уговору са "Шевролетом" нема овакве одбране од лоших резултата Фергусонових наследника, али да је он потписан још за време Фергијеве страховладе у Енглеској, без претходно стечених сазнања о томе када ће се Шкот повући.

Незванично, челници "адидаса" (који су "спуцали" преко 200 милиона долара у кампању посвећену Дерику Роузу, "тик" пре него што је ас Чикаго Булса доживео две везане најтеже повреде у свету спорта, због којих никад није постао оно што је могао и који су оставили Новака Ђоковића као трећег играча света и потом гледали како исписује историју тениса носећи другу опрему као суверени "Број 1") већ су изражавали незадовољство начином на који Јунајтед игра под Ван Галом, атмосфером која прати клуб и стилом који је Холанђанин почео да гради на "Театру снова", али једно је незадовољство, а друго уговор на папиру.

Какав новац је Јунајтед добио готово авансно, говори податак да "адидас" плаћа Реал Мадриду "само" 40 милиона евра по сезони, Јунајтеду – рекосмо – 96,7! Пре доласка "адидаса", енглески клуб наплаћивао је дресове "најку" свега 23,5 милиона евра по сезони...

Лига шампиона сама по себи доноси додатне бонусе, повратком Јунајтеда у ту конкуренцију само јесенас од ТВ права за шест утакмица прве фазе стечен је додатни приход од 12 милиона евра у односну на претходну сезону када није било тог такмичења на "Олд Трафорду".

Даље... Учешће у Лиги шампиона од ове сезоне доноси 12 милиона евра, победа у групи 1,5, реми 0,5 милиона, пласман у осмину финала 5,5, четвртфинале 6, полуфинале 7, финале 10,5 и титула још 15 милиона евра, што значи да шампион Европе добије од УЕФА целих 54,5 милиона евра. На све то, УЕФА дели проценат од маркетиншких прихода што, у зависности од земље, броја становника и ТВ рејтинга, може да подигне ову зараду за целих 50 одсто. Да упростимо, ако би енглески клуб постао шампион Европе, зарадио би целих 100 милиона евра!

Дакле, труст мозгова на "Олд Трафорду" не само да гледа како Ван Гал уништава већ потписане уговоре, већ гледа и како највећи ривали своје буџете уредно попуњавају јаким УЕФА бонусима.

Готово је немогуће израчунати какве би биле коначне последице по троструког првака Европе, уколико би Вејн Руни и остали одиграли још једну овакву сезону, под претпоставком да се наредне, ипак, неће пласирати у Лигу шампиона. Ситуација је таква да је Јунајтед и даље у могућности да се дигне и врати међу четири најбоља у лиги, али како тврдити да ће Ван Гал то успети са ЈЕДНОМ победом на последњих ОСАМ гостовања у Премијер лиги?

Јунајтед је шести на табели, са четири бода мање од четвртопласираног Манчестер ситија, који има и меч мање, док се пробуђени Ливерпул са утакмицом мање примакао на три бода заостатка.

Не успеју ли ове, фудбалери Манчестер јунајтеда још ће се теже пласирати у Лигу шампиона наредне сезоне, остаће без шаргарепе зване Лига шампиона у јурењу за моћним појачањима, а у лигу стиже Пеп Гвардиола, Јирген Клоп имаће лето да среди састав Ливерпула по свом нахођењу, Арсен Венгер некако увек успе да буде међу четири, Челси ће вероватно пронаћи право решење за место менаџера, није немогуће да ће опасни Тотенхем бити само још јачи ако избори Лигу шампиона, а хоће...

Клубови попут Лестера и Вест Хема доказали су да се може и без огромног новца, а њихов успех био је добрим делом и на рачун Јунајтеда, којем сви од реда у лиги показују и доказују да више немају страх када их виде с друге стране.

Док Ван Гала и даље не желе да отерају са стадиона, а вероватно постоје разлози, он ће клуб коштати много више од милиона који му следе због извесног раскида уговора у јуну.

Он је од помпезно најављеног доласка у јулу 2014. године потрошио целих 335 милиона евра на појачања, а Јунајтед ће морати да уплати још 20 Монаку за бонусе у трансферу Ентонија Марсијала. Француски тинејџер панично је плаћен 50 милиона последњег дана летошњег прелазног рока, али је Монако издејствовао три бонус клаузуле од по десет милиона евра, од којих ће две сасвим сигурно бити испуњене, трећа већ тешко.

- Десет милиона евра Јунајтед мораће да плати кад Марсијал постигне 25 голова у свим такмичењима, а дао је већ 15;
- Наредних десет милиона биће дужан ако нападач до 2019. скупи 25 наступа за Француску, а од септембра већ има шест;
- За последњих десет милиона евра неопходно да Марсијал до 2019. освоји ФИФА "Златну лопту", што није немогуће, али ни реално;

Продајом играча у истом периоду Ван Гал је трошкове од 335 (читај: 355) милиона евра ублажио приходом од 151 милион евра, али је остао губитак од 184 (читај: 204) милиона евра. Како од одласка играју Анхел Ди Марија, Дани Велбек и Ћићарито Ернандез, а како од доласка наступају Мемфис Депај, Бастијан Швајнштајгер, Дејли Блинд, Матео Дармијан или како је наступао Радамел Фалкао, може се рећи да је Јунајтед изгубио много више од новца.

И остаће нешто добро иза Ван Гала, поменути Марсијал, Андер Ерера, Морган Шнидерлан, опоравиће се Лук Шо, али би последице "чекања да Холанђанинов систем проради" могле да буду плаћене стотинама милиона евра...

Очигледно је да нико озбиљан, попут рецимо Жозеа Муриња, не би прихватио да сада вади кестење из ватре и на крају преузме део одговорности за Ван Галов цех, али остаје дилема да ли су Глејзери и Вудвард погрешили јесенас када нису поступили као Роман Абрамович и његов холандски саветнк Пјет Де Висер. Они су сменили Муриња, који је пар месеци пре тога опет донео Челсију титулу и довели в. д. решење у виду Гуса Хидинка, који је Челси вратио из борбе за опстанак у борбу за излазак у Европу.

А, Ван Гал... Док Лестер, Тотенхем, Арсенал и Сити одмичу, он у ретровизору може да види и Ливерпул и Челси.

На крају, иако ће сви упирати прстом у чика Луја, најодговорнији ће у сваком смислу бити они који су га поставили и одбијали да га смене.

Коментари / 0

Оставите коментар