Analiza: Čekanje Luja i najveći gubitak u istoriji fudbala!

Van Gal je već napravio minus od 200 miliona, ali to je NIŠTA u poređenju sa penalima koje bi Junajted mogao da plati "adidasu". Zašto u klubu čekaju?

Fudbal 08.03.2016 | 23:45
Analiza: Čekanje Luja i najveći gubitak u istoriji fudbala!

Ukoliko se Mančester junajted ne bude kvalifikovao za Ligu šampiona u naredne dve sezone, a sledeća uveliko "visi", dok će konkurencija biti još jača u sezoni 2016/17, klub sa "Old Traforda" ostaće bez ogromnog novca!

I pritom ne mislimo na bonus nagrade od UEFA, nekoliko puta rasprodat "Old traford" utorkom i sredom uveče, kao i dodatnih desetak TV prenosa u sezoni...

Radi se o mamutskim ugovorima sa kompanijama "adidas" i "Ševrolet", od kojih Junajted godišnje zarađuje 96,7, odnosno 60 miliona evra. Dobro ste pročitali. Zbirno 156,7 miliona evra po sezoni samo od onih koji proizvode dresove i onih koji imaju reklamu na grudima.

"Adidas" i "Ševrolet" postavili su rekorde u svetu fudbala ugovorima koji su stupili na snagu 2015, odnosno 2014. godine. Nemci su potpisali desetogodišnji, a Amerikanci sedmogodišnji ugovor sa globalno najpoularnijim engleskim klubom.

Međutim, ulazak ove dve korporacije na "Old traford" poklopio se sa odlaskom sera Aleksa Fergusona, a to je do danas značio i odlazak vrhunskog fudbala, vrhunskih rezultata, trofeja i, što je najgore, konstantnog učešća u Ligi šampiona.

Dejvid Mojes uspeo je da prekine 19-godišnju seriju plasmana Junajteda u Ligu šampiona, njegov naslednik Luj van Gal na kratko vratio "đavole" u evropsku elitu, ekspresno ispao, a rezultatima ovog leta doveo u pitanje učešće u LŠ naredne sezone.

To je novinara "Daily Maila", Džeka Goana, navelo na istraživanje sa radnim nazivom – koliko bi odsustvo kluba iz Lige šampiona naredne sezone moglo finansijski da pogodi klub, koji je američka porodica Glejzer kupila 2005. godine za skoro istu sumu zarađenu samo od novog ugovora sa "adidasom" (razlika je 60 miliona evra).

Goan se pritom nije bavio ostalim komplikacijama, zbog kojih recimo Junajted ne bi mogao da dovede najveće zvezde svetskog fudbala u svoje redove bez Lige šampiona. Radi se strogo o finansijskim penalima.

Ako Junajted ne bude učestvovao u Ligi šampiona za sezone 2016/17 i 2017/18, ostaće bez 30 odsto prihoda od 967 miliona evra vrednog ugovora sa "adidasom", a to iznosi 290 miliona evra. Autor navodi da u ugovoru sa "Ševroletom" nema ovakve odbrane od loših rezultata Fergusonovih naslednika, ali da je on potpisan još za vreme Fergijeve strahovlade u Engleskoj, bez prethodno stečenih saznanja o tome kada će se Škot povući.

Nezvanično, čelnici "adidasa" (koji su "spucali" preko 200 miliona dolara u kampanju posvećenu Deriku Rouzu, "tik" pre nego što je as Čikago Bulsa doživeo dve vezane najteže povrede u svetu sporta, zbog kojih nikad nije postao ono što je mogao i koji su ostavili Novaka Đokovića kao trećeg igrača sveta i potom gledali kako ispisuje istoriju tenisa noseći drugu opremu kao suvereni "Broj 1") već su izražavali nezadovoljstvo načinom na koji Junajted igra pod Van Galom, atmosferom koja prati klub i stilom koji je Holanđanin počeo da gradi na "Teatru snova", ali jedno je nezadovoljstvo, a drugo ugovor na papiru.

Kakav novac je Junajted dobio gotovo avansno, govori podatak da "adidas" plaća Real Madridu "samo" 40 miliona evra po sezoni, Junajtedu – rekosmo – 96,7! Pre dolaska "adidasa", engleski klub naplaćivao je dresove "najku" svega 23,5 miliona evra po sezoni...

Liga šampiona sama po sebi donosi dodatne bonuse, povratkom Junajteda u tu konkurenciju samo jesenas od TV prava za šest utakmica prve faze stečen je dodatni prihod od 12 miliona evra u odnosnu na prethodnu sezonu kada nije bilo tog takmičenja na "Old Trafordu".

Dalje... Učešće u Ligi šampiona od ove sezone donosi 12 miliona evra, pobeda u grupi 1,5, remi 0,5 miliona, plasman u osminu finala 5,5, četvrtfinale 6, polufinale 7, finale 10,5 i titula još 15 miliona evra, što znači da šampion Evrope dobije od UEFA celih 54,5 miliona evra. Na sve to, UEFA deli procenat od marketinških prihoda što, u zavisnosti od zemlje, broja stanovnika i TV rejtinga, može da podigne ovu zaradu za celih 50 odsto. Da uprostimo, ako bi engleski klub postao šampion Evrope, zaradio bi celih 100 miliona evra!

Dakle, trust mozgova na "Old Trafordu" ne samo da gleda kako Van Gal uništava već potpisane ugovore, već gleda i kako najveći rivali svoje budžete uredno popunjavaju jakim UEFA bonusima.

Gotovo je nemoguće izračunati kakve bi bile konačne posledice po trostrukog prvaka Evrope, ukoliko bi Vejn Runi i ostali odigrali još jednu ovakvu sezonu, pod pretpostavkom da se naredne, ipak, neće plasirati u Ligu šampiona. Situacija je takva da je Junajted i dalje u mogućnosti da se digne i vrati među četiri najbolja u ligi, ali kako tvrditi da će Van Gal to uspeti sa JEDNOM pobedom na poslednjih OSAM gostovanja u Premijer ligi?

Junajted je šesti na tabeli, sa četiri boda manje od četvrtoplasiranog Mančester sitija, koji ima i meč manje, dok se probuđeni Liverpul sa utakmicom manje primakao na tri boda zaostatka.

Ne uspeju li ove, fudbaleri Mančester junajteda još će se teže plasirati u Ligu šampiona naredne sezone, ostaće bez šargarepe zvane Liga šampiona u jurenju za moćnim pojačanjima, a u ligu stiže Pep Gvardiola, Jirgen Klop imaće leto da sredi sastav Liverpula po svom nahođenju, Arsen Venger nekako uvek uspe da bude među četiri, Čelsi će verovatno pronaći pravo rešenje za mesto menadžera, nije nemoguće da će opasni Totenhem biti samo još jači ako izbori Ligu šampiona, a hoće...

Klubovi poput Lestera i Vest Hema dokazali su da se može i bez ogromnog novca, a njihov uspeh bio je dobrim delom i na račun Junajteda, kojem svi od reda u ligi pokazuju i dokazuju da više nemaju strah kada ih vide s druge strane.

Dok Van Gala i dalje ne žele da oteraju sa stadiona, a verovatno postoje razlozi, on će klub koštati mnogo više od miliona koji mu slede zbog izvesnog raskida ugovora u junu.

On je od pompezno najavljenog dolaska u julu 2014. godine potrošio celih 335 miliona evra na pojačanja, a Junajted će morati da uplati još 20 Monaku za bonuse u transferu Entonija Marsijala. Francuski tinejdžer panično je plaćen 50 miliona poslednjeg dana letošnjeg prelaznog roka, ali je Monako izdejstvovao tri bonus klauzule od po deset miliona evra, od kojih će dve sasvim sigurno biti ispunjene, treća već teško.

- Deset miliona evra Junajted moraće da plati kad Marsijal postigne 25 golova u svim takmičenjima, a dao je već 15;
- Narednih deset miliona biće dužan ako napadač do 2019. skupi 25 nastupa za Francusku, a od septembra već ima šest;
- Za poslednjih deset miliona evra neophodno da Marsijal do 2019. osvoji FIFA "Zlatnu loptu", što nije nemoguće, ali ni realno;

Prodajom igrača u istom periodu Van Gal je troškove od 335 (čitaj: 355) miliona evra ublažio prihodom od 151 milion evra, ali je ostao gubitak od 184 (čitaj: 204) miliona evra. Kako od odlaska igraju Anhel Di Marija, Dani Velbek i Ćićarito Ernandez, a kako od dolaska nastupaju Memfis Depaj, Bastijan Švajnštajger, Dejli Blind, Mateo Darmijan ili kako je nastupao Radamel Falkao, može se reći da je Junajted izgubio mnogo više od novca.

I ostaće nešto dobro iza Van Gala, pomenuti Marsijal, Ander Erera, Morgan Šniderlan, oporaviće se Luk Šo, ali bi posledice "čekanja da Holanđaninov sistem proradi" mogle da budu plaćene stotinama miliona evra...

Očigledno je da niko ozbiljan, poput recimo Žozea Murinja, ne bi prihvatio da sada vadi kestenje iz vatre i na kraju preuzme deo odgovornosti za Van Galov ceh, ali ostaje dilema da li su Glejzeri i Vudvard pogrešili jesenas kada nisu postupili kao Roman Abramovič i njegov holandski savetnk Pjet De Viser. Oni su smenili Murinja, koji je par meseci pre toga opet doneo Čelsiju titulu i doveli v. d. rešenje u vidu Gusa Hidinka, koji je Čelsi vratio iz borbe za opstanak u borbu za izlazak u Evropu.

A, Van Gal... Dok Lester, Totenhem, Arsenal i Siti odmiču, on u retrovizoru može da vidi i Liverpul i Čelsi.

Na kraju, iako će svi upirati prstom u čika Luja, najodgovorniji će u svakom smislu biti oni koji su ga postavili i odbijali da ga smene.

Komentari / 0

Ostavite komentar