Шампионски одлазак легенде!

Завршена је једна од највећих каријера америчког фудбала, али и америчког спорта уопште. И то у великом стилу.

Остали спортови 08.03.2016 | 18:20
Шампионски одлазак легенде!

Освојио је титулу и поручио: "Од мене - доста!"

Легендарни квотербек Пејтон Менинг (39) саопштиће у понедељак да више неће активно играти и да је победом у финалу Супербоула ставио тачку на каријеру за памћење.

Руководство шампиона НФЛ-а Денвер Бронкоса позвало је још прошле недеље новинаре на данашњу конференцију за новинаре, али нико у клубу није знао Менингову одлуку. Потом се "Шериф" јавио у суботу увече и рекао да је крај. И отишао је као легенда.

Каријеру је провео у два тима - Индијанаполис Колтсима, који су га 1998. одабрали као првог пика и у Денвер Бронкосима, чије је нападе водио од 2012, па до ове зиме. И једне и друге је по два пута одвео до Супербоула и са једнима и другима је освојио по једну титулу, 2007. и 2015.

МВП лиге био је чак пет пута, никад ниједан квотербек није бацио више тачдаун додавања (539), ничија додавања нису имала дужу "јардажу" (71.940), нико није имао више тачдаун додавања у једној сезони као он 2013. (55)...

Рекордних бројки је много у његовој каријери и у његовом случају цифре не лажу о величини свега што је постигао. Истовремено, остаће упамћен и исправан начин на који је изградио свој култ, упркос "мрљама", као што су оптужбе за сексуални "напад" у студентским данима или оптужбе да је користио хормон раста при опоравку.

На дан када је потврђено да Менинг одлази у пензију огласио се и његов велики ривал, Том Брејди. На Фејсбуку је написао да је Пејтон променио игру и да је све око себе учинио бољим.

Историја ће Менинга памтити као предводника Колтса, у којима је изградио име, "покренуо" франшизу и пробудио љубав Индијанаполиса за фудбалом. Са друге стране, остаће упамћен и као лидер Денвер Бронкоса, са којима је у краћем периоду био јако успешан.

Његови тренери и саиграчи истицали су његову невероватно детаљну припрему за тренинге, мечеве, као и способност да до најситнијих сегмената проучи и запамти, примера ради, свако тачдаун хватање својих саиграча у каријери.

"Није било дана у којем Менинг није радио да би био бољи. На много начина, припремао се из дана у дан, као да је слободан агент који покушава да избори место у било ком НФЛ тиму", памти тренер Детроита Џим Калдвел, који га је тренирао у Минесоти.

"Када играте против њега, имали сте утисак да играте против компјутера који зна шта се радили, шта радите и шта тек планирате урадите", рекао је тренер Лос Анђелес Ремса Џеф Фишер.

Колико су били у праву показао је и Менингов спектакуларан повратак после неколико операција врата.

Била је то 2012. година, када је као слободан агент напустио Индијанаполис и потписао за Денвер. Комплетну претходну сезону је пропустио због тешке повреде, а на почетку опоравка није имао снаге да баци лопту дуже од 10 јарди.

А, онда је прешао у Денвер и покренуо напад који је 2013. изгубио у Супербоулу, али и ушао у историју!

У касним тридесетим, Менинг је за четири сезоне у дресу Бронкоса "бацио" 17.112 јарди и 140 тачдаун додавања. Тим који је ове сезоне спектакуларном одбраном освојио титулу ушао је те 2013. године у историју по свом убојитом нападу и НФЛ рекорду од 606 поена у једној сезони!

Син НФЛ легенде Арчија Менинга, старији брат квотербека Џајантса Илаја Менинга (такође двоструког шампиона) објасниће током дана јавности разлоге због којих одлази. И без његових речи, може се закључити да је и одлуку о пензионисању донео на прави начин и у правом тренутку, као и све што је радио у каријери.

Нећемо га слушати како изговара "Ома-ха", "Ома-ха" као, на пример, квотербек Лос Анђелеса и нећемо га гледати како у последњим тренуцима мења нападе неког другог, вероватно просечног НФЛ тима.

Последње сећање на Пејтона Менинга као играча остаће његов одлазак са 50. Супербоула, са трофејом "Винс Ломбарди" у руци. Баш како и доликује првом у реду за пријем у "Кућу славних", који је знао кад је време за крај.

Коментари / 0

Оставите коментар