Šampionski odlazak legende!

Završena je jedna od najvećih karijera američkog fudbala, ali i američkog sporta uopšte. I to u velikom stilu.

Ostali sportovi 08.03.2016 | 18:20
Šampionski odlazak legende!

Osvojio je titulu i poručio: "Od mene - dosta!"

Legendarni kvoterbek Pejton Mening (39) saopštiće u ponedeljak da više neće aktivno igrati i da je pobedom u finalu Superboula stavio tačku na karijeru za pamćenje.

Rukovodstvo šampiona NFL-a Denver Bronkosa pozvalo je još prošle nedelje novinare na današnju konferenciju za novinare, ali niko u klubu nije znao Meningovu odluku. Potom se "Šerif" javio u subotu uveče i rekao da je kraj. I otišao je kao legenda.

Karijeru je proveo u dva tima - Indijanapolis Koltsima, koji su ga 1998. odabrali kao prvog pika i u Denver Bronkosima, čije je napade vodio od 2012, pa do ove zime. I jedne i druge je po dva puta odveo do Superboula i sa jednima i drugima je osvojio po jednu titulu, 2007. i 2015.

MVP lige bio je čak pet puta, nikad nijedan kvoterbek nije bacio više tačdaun dodavanja (539), ničija dodavanja nisu imala dužu "jardažu" (71.940), niko nije imao više tačdaun dodavanja u jednoj sezoni kao on 2013. (55)...

Rekordnih brojki je mnogo u njegovoj karijeri i u njegovom slučaju cifre ne lažu o veličini svega što je postigao. Istovremeno, ostaće upamćen i ispravan način na koji je izgradio svoj kult, uprkos "mrljama", kao što su optužbe za seksualni "napad" u studentskim danima ili optužbe da je koristio hormon rasta pri oporavku.

Na dan kada je potvrđeno da Mening odlazi u penziju oglasio se i njegov veliki rival, Tom Brejdi. Na Fejsbuku je napisao da je Pejton promenio igru i da je sve oko sebe učinio boljim.

Istorija će Meninga pamtiti kao predvodnika Koltsa, u kojima je izgradio ime, "pokrenuo" franšizu i probudio ljubav Indijanapolisa za fudbalom. Sa druge strane, ostaće upamćen i kao lider Denver Bronkosa, sa kojima je u kraćem periodu bio jako uspešan.

Njegovi treneri i saigrači isticali su njegovu neverovatno detaljnu pripremu za treninge, mečeve, kao i sposobnost da do najsitnijih segmenata prouči i zapamti, primera radi, svako tačdaun hvatanje svojih saigrača u karijeri.

"Nije bilo dana u kojem Mening nije radio da bi bio bolji. Na mnogo načina, pripremao se iz dana u dan, kao da je slobodan agent koji pokušava da izbori mesto u bilo kom NFL timu", pamti trener Detroita Džim Kaldvel, koji ga je trenirao u Minesoti.

"Kada igrate protiv njega, imali ste utisak da igrate protiv kompjutera koji zna šta se radili, šta radite i šta tek planirate uradite", rekao je trener Los Anđeles Remsa Džef Fišer.

Koliko su bili u pravu pokazao je i Meningov spektakularan povratak posle nekoliko operacija vrata.

Bila je to 2012. godina, kada je kao slobodan agent napustio Indijanapolis i potpisao za Denver. Kompletnu prethodnu sezonu je propustio zbog teške povrede, a na početku oporavka nije imao snage da baci loptu duže od 10 jardi.

A, onda je prešao u Denver i pokrenuo napad koji je 2013. izgubio u Superboulu, ali i ušao u istoriju!

U kasnim tridesetim, Mening je za četiri sezone u dresu Bronkosa "bacio" 17.112 jardi i 140 tačdaun dodavanja. Tim koji je ove sezone spektakularnom odbranom osvojio titulu ušao je te 2013. godine u istoriju po svom ubojitom napadu i NFL rekordu od 606 poena u jednoj sezoni!

Sin NFL legende Arčija Meninga, stariji brat kvoterbeka Džajantsa Ilaja Meninga (takođe dvostrukog šampiona) objasniće tokom dana javnosti razloge zbog kojih odlazi. I bez njegovih reči, može se zaključiti da je i odluku o penzionisanju doneo na pravi način i u pravom trenutku, kao i sve što je radio u karijeri.

Nećemo ga slušati kako izgovara "Oma-ha", "Oma-ha" kao, na primer, kvoterbek Los Anđelesa i nećemo ga gledati kako u poslednjim trenucima menja napade nekog drugog, verovatno prosečnog NFL tima.

Poslednje sećanje na Pejtona Meninga kao igrača ostaće njegov odlazak sa 50. Superboula, sa trofejom "Vins Lombardi" u ruci. Baš kako i dolikuje prvom u redu za prijem u "Kuću slavnih", koji je znao kad je vreme za kraj.

Komentari / 0

Ostavite komentar