Излио се Лим у Рудом, пријете Сава и Дрина

Ријеке Лим, Поблаћница и Увац излиле су се у ужем приобалном појасу на подручју Рудог, речено је Срни у општини Рудо.

Република Српска 07.03.2016 | 13:05
Излио се Лим у Рудом, пријете Сава и Дрина

У појединим дијеловима, ријеке Поблаћница и Лим поплавиле су објекте и усјеве, без веће материјалне штете.

Бујичне воде су зачепиле и одводне канале уз регионални пут који повезује Рудо и Прибој, па је возачима упућен апел да пажљиво возе и да пазе на одроне.

На подручју ове општине у протекла 24 часа пало је 97,2 литра кише по метру квадратном.

Ријеке Дрина и Сава код Бијељине достигле су непосредне коте редовне одбране од поплава која би вечерас могла бити уведена на Дрини, а сутра на Сави, најавио је шеф градског Одсјека за цивилну заштиту Драго Ристић.

"У овој ситуацији могло би доћи до мањег изливања Дрине у небрањеном подручју, у приобалним дијеловима насеља Јања, Амајлије и Попови, те у небрањеном подручју ушћа рјечице Лукавац у Саву код насеља Нови", рекао је Ристић новинарима.

Према његовим ријечима, уколико се временске прилике не погоршају на подручју Семберије не очекују се већи проблеми у вези са поплавама.

Ристић каже да је проток Дрине на хидроелектрани Зворник у 10.00 часова био 1.540 метара кубних у секунди, уз тенденцију знатног пораста и најављени проток до 1.900 метара кубних у секунди до вечери.

Водостај Дрине на мјерној станици Радаљ је 370 центиметара, а редовна одбрана од поплава уводи се при водостају од 380 центиметара.

Ријека Сава је код Бијељине надомак редовне одбране од поплава, њен водостај на Рачи данас је 638 центиметара, а редовна одбрана од поплава уводи се на 650 центиметара.

Становништву насељеном уз ријеке издато је упозорење да уклони материјална добра која би могла бити заплављена.

Ристић је рекао да су остали мањи водотоци у регији у коритима, а стање се већ активно прати на терену уз добру комуникацију са предсједницима савјета мјесних заједница.

Према његовим ријечима, јединице за спасавање на води су у приправности, као и сва материјално-техничка средства.

Ристић је подсјетио да на стање водотока у Бијељини утичу падавине на југу у горњем току Дрине и на западу у горњем току Саве, јер се ове велике ријеке сливају у Семберији гдје је ушће Дрине у Саву.

"Процјењује се да не би трабало бити већих проблема до протока Дрине код Хидроелектране Зворник од 2.000 до 2.500 матара кубних у секунди, јер је корито ријеке проширено према Србији", рекао је Ристић.

Он је подсјетио да је прије ове природне промјене тока Дрина код Бијељине плавила приобална насеља већ код протока на Хидроелектрани Зворник изнад 1.200 метара кубних у секунди.

Проток Дрине на Хидроелектрани Мали Зворник износи 1.470 метара кубних у секунди, док је доток већи за стотину метара кубних у секунди, речено је данас новинарима у овој хидроелектрани.

Замјеник граноначеника Зворника Бојан Ивановић рекао је да су екипе Цивилне заштите на терену и превентивно дјелују на могуће излијевање воде из корита.

Шеф Службе цивилне заштите Зворник Рајко Јурошевић рекао је новнарима да је на подручју Зворника подигнут степен приправности у случају могућих поплава.

"Екипе су на терену и обавјештавају становништво о мјерама које би требало да предузму у насељима Терминал и Средњи Шепак, гдје се Дрина излива када проток воде буде повећан на 2.000 кубних метара у секунди", рекао је Јурошевић.

Он је подсјетио да се Дрина, када на Хидроелектрани Мали Зворник достигне проток од 1.800 метара кубних у секунди, излива на пољопривредно земљиште у Тршићу.

Јурошевић је рекао да количина падавина на овом прстору није била толико изражена, али да је било доста падавина у горњем току Дрине и Црној Гори, због чега је и дошло до повећања водостаја ове ријеке.

Ријека Сапна и Хоча, које су раније плавиле пољопривредно земљиште, стамбене и индустријске објекте, у својим су коритима и за сада нема опасности од излијевања.

Сава у Градишци и Српцу благом порасту

Водостај ријеке Саве у Градишци и Српцу у благом је порасту и у мјесту Орубица заплављено је 12 објеката, док је у селу Бајинци онемогућен прилаз до четири домаћинства.

У Градишци је водостај Саве прешао коту ванредне одбране од поплаве за 33 центиметра, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

Јутрос у 7.00 часова водостај је износио 763 центиметра, што је за два центиметра више у односу на мјерење од синоћ у 21.00 час.

Ријека Сава се излила у небрањеном подручју. У мјесту Орубица заплављено је 12 објеката. За сада је стање под контролом.

И у Српцу је ниво тока ријеке Саве у благом порасту и мјерен јутрос у 7.00 часова износио је 882 центиметра, што је више за два центиметра у односу на синоћ у 21.00 час.

Премашена је кота редовне одбране од поплаве за 22 центиметра.

У селу Бајинци у небрањеном подручју онемогућен је прилаз до четири домаћинства, а појављују се и подземне воде.

Водостаји осталих ријека у Републици Српској које прате хидролошке службе варирају у нормалним границама, наводе из Управе цивилне заштите.

Фоча: Повећан водостај Дрине

Обилне падавине повећале су водостај ријеке Дрине на подручју општине Фоча, али је он још испод редовне коте одбране од поплава која износи 300 центиметара, речено је у фочанском штабу Цивилне заштите.

Из Цивилне заштите упозоравају да је повећан доток воде у Пивско језеро, у Црној Гори, тако да се у току дана очекује да ће се кроз турбине Хидроелектране "Мратиње" пропуштати већа количина воде, која ће додатно повећати водостај Дрине.

Доток је повећан и у језеро у Вишеграду, па ће и брана Хидроелектране "Вишеград" имати повећан проток, што ће се одразити на водостај Дрине у средњем и доњем Подрињу.

Обилне кише у Црној Гори и на подручју регије Стара Херцеговина повећале су и водостај ријеке Ћехотине, а ријека Бистрица се поново излила у насељу Миљевина, поплавивши оранице и ливаде.

Највише кише протеклог дана, на подручју Старе Херцеговине, што је уједно највише и на подручју цијеле Републике Српске, пало је на подручју Рудог, гдје је измјерено 92 литра по метру квадратном.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дејан

07.03.2016 12:28

Овако нас Бог кажњава што му Срби потапају кућу.Ваљевска Грачаница ће још мало и бити под водом.Нико од медија из Србије и РС не говори о томе.Треба да нас је срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

07.03.2016 13:18

А Брод? дајте нам инфо.за Брод, за Саву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС Коњ из Зв

07.03.2016 13:37

Ми се не бојимо воде, јер је наш кадар на челу Вода Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зууууууууум

07.03.2016 19:14

Ваљда ћемо се овај пут извући без неке драме? Али,ево бар Дрином смо могли управљати, и зашто нису растерећена језера још прије три-четири дана? И на Врбасу,........?

ОДГОВОРИТЕ