Izlio se Lim u Rudom, prijete Sava i Drina

Rijeke Lim, Poblaćnica i Uvac izlile su se u užem priobalnom pojasu na području Rudog, rečeno je Srni u opštini Rudo.

Republika Srpska 07.03.2016 | 13:05
Izlio se Lim u Rudom, prijete Sava i Drina

U pojedinim dijelovima, rijeke Poblaćnica i Lim poplavile su objekte i usjeve, bez veće materijalne štete.

Bujične vode su začepile i odvodne kanale uz regionalni put koji povezuje Rudo i Priboj, pa je vozačima upućen apel da pažljivo voze i da paze na odrone.

Na području ove opštine u protekla 24 časa palo je 97,2 litra kiše po metru kvadratnom.

Rijeke Drina i Sava kod Bijeljine dostigle su neposredne kote redovne odbrane od poplava koja bi večeras mogla biti uvedena na Drini, a sutra na Savi, najavio je šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Drago Ristić.

"U ovoj situaciji moglo bi doći do manjeg izlivanja Drine u nebranjenom području, u priobalnim dijelovima naselja Janja, Amajlije i Popovi, te u nebranjenom području ušća rječice Lukavac u Savu kod naselja Novi", rekao je Ristić novinarima.

Prema njegovim riječima, ukoliko se vremenske prilike ne pogoršaju na području Semberije ne očekuju se veći problemi u vezi sa poplavama.

Ristić kaže da je protok Drine na hidroelektrani Zvornik u 10.00 časova bio 1.540 metara kubnih u sekundi, uz tendenciju znatnog porasta i najavljeni protok do 1.900 metara kubnih u sekundi do večeri.

Vodostaj Drine na mjernoj stanici Radalj je 370 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se pri vodostaju od 380 centimetara.

Rijeka Sava je kod Bijeljine nadomak redovne odbrane od poplava, njen vodostaj na Rači danas je 638 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 650 centimetara.

Stanovništvu naseljenom uz rijeke izdato je upozorenje da ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Ristić je rekao da su ostali manji vodotoci u regiji u koritima, a stanje se već aktivno prati na terenu uz dobru komunikaciju sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica.

Prema njegovim riječima, jedinice za spasavanje na vodi su u pripravnosti, kao i sva materijalno-tehnička sredstva.

Ristić je podsjetio da na stanje vodotoka u Bijeljini utiču padavine na jugu u gornjem toku Drine i na zapadu u gornjem toku Save, jer se ove velike rijeke slivaju u Semberiji gdje je ušće Drine u Savu.

"Procjenjuje se da ne bi trabalo biti većih problema do protoka Drine kod Hidroelektrane Zvornik od 2.000 do 2.500 matara kubnih u sekundi, jer je korito rijeke prošireno prema Srbiji", rekao je Ristić.

On je podsjetio da je prije ove prirodne promjene toka Drina kod Bijeljine plavila priobalna naselja već kod protoka na Hidroelektrani Zvornik iznad 1.200 metara kubnih u sekundi.

Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik iznosi 1.470 metara kubnih u sekundi, dok je dotok veći za stotinu metara kubnih u sekundi, rečeno je danas novinarima u ovoj hidroelektrani.

Zamjenik granonačenika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da su ekipe Civilne zaštite na terenu i preventivno djeluju na moguće izlijevanje vode iz korita.

Šef Službe civilne zaštite Zvornik Rajko Jurošević rekao je novnarima da je na području Zvornika podignut stepen pripravnosti u slučaju mogućih poplava.

"Ekipe su na terenu i obavještavaju stanovništvo o mjerama koje bi trebalo da preduzmu u naseljima Terminal i Srednji Šepak, gdje se Drina izliva kada protok vode bude povećan na 2.000 kubnih metara u sekundi", rekao je Jurošević.

On je podsjetio da se Drina, kada na Hidroelektrani Mali Zvornik dostigne protok od 1.800 metara kubnih u sekundi, izliva na poljoprivredno zemljište u Tršiću.

Jurošević je rekao da količina padavina na ovom prstoru nije bila toliko izražena, ali da je bilo dosta padavina u gornjem toku Drine i Crnoj Gori, zbog čega je i došlo do povećanja vodostaja ove rijeke.

Rijeka Sapna i Hoča, koje su ranije plavile poljoprivredno zemljište, stambene i industrijske objekte, u svojim su koritima i za sada nema opasnosti od izlijevanja.

Sava u Gradišci i Srpcu blagom porastu

Vodostaj rijeke Save u Gradišci i Srpcu u blagom je porastu i u mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, dok je u selu Bajinci onemogućen prilaz do četiri domaćinstva.

U Gradišci je vodostaj Save prešao kotu vanredne odbrane od poplave za 33 centimetra, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Jutros u 7.00 časova vodostaj je iznosio 763 centimetra, što je za dva centimetra više u odnosu na mjerenje od sinoć u 21.00 čas.

Rijeka Sava se izlila u nebranjenom području. U mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata. Za sada je stanje pod kontrolom.

I u Srpcu je nivo toka rijeke Save u blagom porastu i mjeren jutros u 7.00 časova iznosio je 882 centimetra, što je više za dva centimetra u odnosu na sinoć u 21.00 čas.

Premašena je kota redovne odbrane od poplave za 22 centimetra.

U selu Bajinci u nebranjenom području onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva, a pojavljuju se i podzemne vode.

Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj koje prate hidrološke službe variraju u normalnim granicama, navode iz Uprave civilne zaštite.

Foča: Povećan vodostaj Drine

Obilne padavine povećale su vodostaj rijeke Drine na području opštine Foča, ali je on još ispod redovne kote odbrane od poplava koja iznosi 300 centimetara, rečeno je u fočanskom štabu Civilne zaštite.

Iz Civilne zaštite upozoravaju da je povećan dotok vode u Pivsko jezero, u Crnoj Gori, tako da se u toku dana očekuje da će se kroz turbine Hidroelektrane "Mratinje" propuštati veća količina vode, koja će dodatno povećati vodostaj Drine.

Dotok je povećan i u jezero u Višegradu, pa će i brana Hidroelektrane "Višegrad" imati povećan protok, što će se odraziti na vodostaj Drine u srednjem i donjem Podrinju.

Obilne kiše u Crnoj Gori i na području regije Stara Hercegovina povećale su i vodostaj rijeke Ćehotine, a rijeka Bistrica se ponovo izlila u naselju Miljevina, poplavivši oranice i livade.

Najviše kiše proteklog dana, na području Stare Hercegovine, što je ujedno najviše i na području cijele Republike Srpske, palo je na području Rudog, gdje je izmjereno 92 litra po metru kvadratnom.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Дејан

07.03.2016 12:28

Овако нас Бог кажњава што му Срби потапају кућу.Ваљевска Грачаница ће још мало и бити под водом.Нико од медија из Србије и РС не говори о томе.Треба да нас је срамота

ODGOVORITE
Name

Simo

07.03.2016 13:18

A Brod? dajte nam info.za Brod, za Savu?

ODGOVORITE
Name

DNS Konj iz Zv

07.03.2016 13:37

Mi se ne bojimo vode, jer je naš kadar na čelu Voda Srpske.

ODGOVORITE
Name

zuuuuuuuuum

07.03.2016 19:14

Valjda ćemo se ovaj put izvući bez neke drame? Ali,evo bar Drinom smo mogli upravljati, i zašto nisu rasterećena jezera još prije tri-četiri dana? I na Vrbasu,........?

ODGOVORITE