Застара за свештеника!

Виши суд у Панчеву ће, у среду, у 10 часова, отворити главну расправу у предмету Томислава Живковића, свештеника из Омољице, који је тужио епископа банатскога Никанора(Вељка Богуновића), ради заштите злостављања на раду, рекао нам је Живковићев правни заступник, адвокат Душан Томић.

Србија 07.03.2016 | 13:47
Застара за свештеника!

Виши суд Панчеву је 29 јануара донео пресуду којом је у целости усвојио тужбени захтев свештеника из Омољице и у пресуду установио да се ради о злостављању епископа над свештеником. Владика Никанор није се појављивао на суду, нити је дао одговор на Живковићеву тужбу.

"У међуврему, влакиа Никанор поднео је жалбу на ту пресуду Апелационом суду у Београду, али и предлог за враћање у пређашње стање Вишем суду у Панчеву", прича Томић. "На овој главној расправи Виши суд ће донети одлуку да ли ће предмет вратити на поновно суђење или ће оставити Апелационом суду у главном граду да одлучи о жалби Никанора."

Томић истиче да све ово, на известан начин, има дубљу позадину, и да су корени "невоља његовог клијента, практично, у селу Мерошин, код Прокупља, где је био свештеник и где је његов надређени свештеник оптужен и првостепено осуђен "због сексуланог злостављања тринаестогодишње девојчице".

"Истрагу и суђење против тог колеге, осудио је, подржавајужи девојчицу и њену породицу свештеник Живковић", прича Томић. -Свештеник је два пута, првостепено, осуђен на годину дана затвора да би, пре неколико дана, Виши суд и Прокупљу укинуо првопстепену пресуду и ослободио сексуалног злостављача ради застаре вођења поступка. - Адвокат који је бранио блудног свештеника у Прокупљу био је судија који је ослободио епископа врањског Пахомија оптужби због, наводног, сексуалног злостављања три дечака на исти начин, као и овај, због застаре. Та три дечака су одлуком Уставног суда Србије обештећени, јер је суд, по свој прилици, намерно ушао у застару одуговлачећи поступак.

И сад су, како каже Томић, који заступа и девојчицу и њене родитеље, упућени, такође, на Уставни суд Србије да траже одштету, јер је суд, мада је био дужан да хитно реши кривични поступак, пошто је реч о дету као ошћтећеном, дозволио да падне у застару. Предмет отворен 2007. године, а затворен је прошлог месеца ради застаре.

"Вереујемо да ће СПЦ осудити ово понашање, утолико пре што код њих нема застаре кад су у питању овакве ствари", прича Томић, истичући да је о свему овоме упознао патријарха СПЦ Иринеја и његов кабинет и да је добио уверавања да ће га челник СПЦ примити, по повратку са службеног пута из Аустралије.

В.Митрић

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АДВОКАТ

07.03.2016 14:38

Срамота! Али опет сви смо људи и ГРЕШНИЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

08.03.2016 16:08

Никанор самозвани епископ СПЦ је скроз изгубио компас и биће да ће га сменити Свети Архијерејски Синод у Београду ако то не ураде онда ће сменити Патријарха због прикривања ових педофила у Српској Православној Цркви.

ОДГОВОРИТЕ