Zastara za sveštenika!

Viši sud u Pančevu će, u sredu, u 10 časova, otvoriti glavnu raspravu u predmetu Tomislava Živkovića, sveštenika iz Omoljice, koji je tužio episkopa banatskoga Nikanora(Veljka Bogunovića), radi zaštite zlostavljanja na radu, rekao nam je Živkovićev pravni zastupnik, advokat Dušan Tomić.

Srbija 07.03.2016 | 13:47
Zastara za sveštenika!

Viši sud Pančevu je 29 januara doneo presudu kojom je u celosti usvojio tužbeni zahtev sveštenika iz Omoljice i u presudu ustanovio da se radi o zlostavljanju episkopa nad sveštenikom. Vladika Nikanor nije se pojavljivao na sudu, niti je dao odgovor na Živkovićevu tužbu.

"U međuvremu, vlakia Nikanor podneo je žalbu na tu presudu Apelacionom sudu u Beogradu, ali i predlog za vraćanje u pređašnje stanje Višem sudu u Pančevu", priča Tomić. "Na ovoj glavnoj raspravi Viši sud će doneti odluku da li će predmet vratiti na ponovno suđenje ili će ostaviti Apelacionom sudu u glavnom gradu da odluči o žalbi Nikanora."

Tomić ističe da sve ovo, na izvestan način, ima dublju pozadinu, i da su koreni "nevolja njegovog klijenta, praktično, u selu Merošin, kod Prokuplja, gde je bio sveštenik i gde je njegov nadređeni sveštenik optužen i prvostepeno osuđen "zbog seksulanog zlostavljanja trinaestogodišnje devojčice".

"Istragu i suđenje protiv tog kolege, osudio je, podržavajuži devojčicu i njenu porodicu sveštenik Živković", priča Tomić. -Sveštenik je dva puta, prvostepeno, osuđen na godinu dana zatvora da bi, pre nekoliko dana, Viši sud i Prokuplju ukinuo prvopstepenu presudu i oslobodio seksualnog zlostavljača radi zastare vođenja postupka. - Advokat koji je branio bludnog sveštenika u Prokuplju bio je sudija koji je oslobodio episkopa vranjskog Pahomija optužbi zbog, navodnog, seksualnog zlostavljanja tri dečaka na isti način, kao i ovaj, zbog zastare. Ta tri dečaka su odlukom Ustavnog suda Srbije obeštećeni, jer je sud, po svoj prilici, namerno ušao u zastaru odugovlačeći postupak.

I sad su, kako kaže Tomić, koji zastupa i devojčicu i njene roditelje, upućeni, takođe, na Ustavni sud Srbije da traže odštetu, jer je sud, mada je bio dužan da hitno reši krivični postupak, pošto je reč o detu kao ošćtećenom, dozvolio da padne u zastaru. Predmet otvoren 2007. godine, a zatvoren je prošlog meseca radi zastare.

"Vereujemo da će SPC osuditi ovo ponašanje, utoliko pre što kod njih nema zastare kad su u pitanju ovakve stvari", priča Tomić, ističući da je o svemu ovome upoznao patrijarha SPC Irineja i njegov kabinet i da je dobio uveravanja da će ga čelnik SPC primiti, po povratku sa službenog puta iz Australije.

V.Mitrić

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

АДВОКАТ

07.03.2016 14:38

Срамота! Али опет сви смо људи и ГРЕШНИЦИ!

ODGOVORITE
Name

ПРАВДА

08.03.2016 16:08

Никанор самозвани епископ СПЦ је скроз изгубио компас и биће да ће га сменити Свети Архијерејски Синод у Београду ако то не ураде онда ће сменити Патријарха због прикривања ових педофила у Српској Православној Цркви.

ODGOVORITE