Исламска држава се шири и на југ Филипина

Исламска држава (ИС) покушава да успостави упориште на југу Филипина, подручју које је на удару насиља, упозорила је данас највећа организација муслиманских побуњеника у тој земљи.

Свијет 07.03.2016 | 10:48
Исламска држава се шири и на југ Филипина

Лидер Исламског ослободилачког фронта Моро (МИЛФ) Мурад Ебрахим рекао је да екстремистичка ИС настоји да искористи растућу исфрустрираност због неуспеха напора да се оконча вишедеценијска побуна муслиманских сепаратиста у јужном региону Минданао, преноси АФП.

Мировни процес је замрзнут откако филипински Конгрес прошлог месеца није усвојио нацрт закона који су усагласили МИЛФ и влада, а којим би се том региону дала аутономија, подсећа француска агенција.

"Сада, пошто нацрт није усвојен, прилично смо забринути да би ИС могла да то искористи јер су осећања народа у тој области сада веома снажна", рекао је Мурад новинарима у Куала Лумпуру.

Како је додао, МИЛФ настоји да ступи у дијалог са милитантним активистима удруженим са ИС како би их одвратио од даљих напада.

Наоружани људи лојални џихадистима који контролишу велике делове Ирака и Сирије подстакли су низ погубних сукоба са војском на нестабилном југу Филипина откако је парламент блокирао мировне напоре, наводи Франс прес.

Коментари / 0

Оставите коментар