Islamska država se širi i na jug Filipina

Islamska država (IS) pokušava da uspostavi uporište na jugu Filipina, području koje je na udaru nasilja, upozorila je danas najveća organizacija muslimanskih pobunjenika u toj zemlji.

Svijet 07.03.2016 | 10:48
Islamska država se širi i na jug Filipina

Lider Islamskog oslobodilačkog fronta Moro (MILF) Murad Ebrahim rekao je da ekstremistička IS nastoji da iskoristi rastuću isfrustriranost zbog neuspeha napora da se okonča višedecenijska pobuna muslimanskih separatista u južnom regionu Mindanao, prenosi AFP.

Mirovni proces je zamrznut otkako filipinski Kongres prošlog meseca nije usvojio nacrt zakona koji su usaglasili MILF i vlada, a kojim bi se tom regionu dala autonomija, podseća francuska agencija.

"Sada, pošto nacrt nije usvojen, prilično smo zabrinuti da bi IS mogla da to iskoristi jer su osećanja naroda u toj oblasti sada veoma snažna", rekao je Murad novinarima u Kuala Lumpuru.

Kako je dodao, MILF nastoji da stupi u dijalog sa militantnim aktivistima udruženim sa IS kako bi ih odvratio od daljih napada.

Naoružani ljudi lojalni džihadistima koji kontrolišu velike delove Iraka i Sirije podstakli su niz pogubnih sukoba sa vojskom na nestabilnom jugu Filipina otkako je parlament blokirao mirovne napore, navodi Frans pres.

Komentari / 0

Ostavite komentar