Ускоро оптужница против специјалаца

Специјално тужилаштво Републике Српске у петак је у бањалучком Окружном суду представило доказе против осумњичених за спектакуларну пљачку 617.000 марака на аутопуту Бањалука - Градишка.

Република Српска 06.03.2016 | 19:53
Ускоро оптужница против специјалаца

Због тог разбојништва прије мјесец и по ухапшено је седам особа, међу којима је и пет припадника Специјалне јединице полиције МУП-а Српске.

"Глас Српске" сазнаје да је током презентације доказа тужилаштво најавило да би оптужница у овом случају могла да буде подигнута до краја марта.

Суду и браниоцима осумњичених у петак су тако показани сви докази изузети током истраге међу којима су: заплијењени новац, мобилни телефони, оружје, као и саобраћајна дозвола за "ауди А6", који је коришћен у пљачки. Неки од ових доказа биће послати на вјештачење, након којег ће тужилаштво подићи оптужницу против осумњичених.

Одбрана осумњичених није жељела да се изјашњава о овим доказима, као ни у Специјалном тужилаштву Српске.

За пљачку су осумњичени припадници Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске Владан Малић (33) и Горан Параш (28) из Бањалуке, Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице, Жељко Инђић (27) из Братунца и Александар Поповић (29) из Котор Вароша, који је недавно напустио ту јединицу.

За учешће у пљачки сумњиче се и радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (32) из Бањалуке.

Малић је означен као вођа злочиначке организације, а директни извршиоци разбојништва су Параш и Поповић. Радник "Сектор секјуритија" Кузмић се сумњичи за "типера", односно особу која је специјалцима дојавила информације када су возила са новцем кренула и у којем је од три у конвоју највећи потенцијални плијен.

"Љубави, кренула сам", гласила је порука коју је Кузмић послао Поповићу, дајући му знак да је новац кренуо из банке.

Банду тужилаштво сумњичи да је возио "ауди А6", којим су пљачкаши пресрели возила "Сектор секјуритија".

Осумњичени Јањуз и Инђић су означени као помагачи. Они се бране са слободе, док се остали осумњичени налазе у притвору.

Јањуз и Инђић су пристали на сарадњу с тужилаштвом и спремни су да закључе споразум о признању кривице, чиме би добили нижу казну, али би се појавили и као свједоци на суђењу осталим осумњиченима.

Филмска пљачка догодила се 22. септембра прошле године, када су четворица разбојника, наоружана аутоматским пушкама и "зољом", пресрела колону у којој су била три возила "Сектор секјуритија" код Церовљана близу Градишке.

У пуцњави током пљачке од рикошета је рањен радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић. Разбојници су послије пљачке побјегли према Козари, а одмах је покренута детаљна потрага у коју су укључене све расположиве полицијске снаге. Нико, међутим, до 13. јануара није био ухапшен. "Ауди А6" који су користили пљачкаши пронађен је у засеоку Бараји код Горњих Подградаца у близини Градишке.

Неколико дана послије хапшења на Козари је пронађено пет закопаних аутоматских пушака, које су користили специјалци.

Постоји сумња да су још двије особе умијешане у пљачку.

Њихов идентитет није познат, а сумња се да су помогли осумњиченима. Наводно се утврђује ко је купио аутомобил "ауди А6", који је коришћен у пљачки.

Такође је остало да буде утврђен и идентитет лица које је из насеља Туњице до центра града аутомобилом превезло осумњичене Владана Малића и Олега Банду након њиховог бјекства са Козаре.

Извор: СБ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брод

06.03.2016 19:37

Штати је школа и образован човјек, Никола Шпирић мазне само за стан 397 000 еура и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

07.03.2016 06:23

Олег Банда... хахаха..па презиме много говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

07.03.2016 10:24

Један од бољих момака у БЛ