Uskoro optužnica protiv specijalaca

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske u petak je u banjalučkom Okružnom sudu predstavilo dokaze protiv osumnjičenih za spektakularnu pljačku 617.000 maraka na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Republika Srpska 06.03.2016 | 19:53
Uskoro optužnica protiv specijalaca

Zbog tog razbojništva prije mjesec i po uhapšeno je sedam osoba, među kojima je i pet pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a Srpske.

"Glas Srpske" saznaje da je tokom prezentacije dokaza tužilaštvo najavilo da bi optužnica u ovom slučaju mogla da bude podignuta do kraja marta.

Sudu i braniocima osumnjičenih u petak su tako pokazani svi dokazi izuzeti tokom istrage među kojima su: zaplijenjeni novac, mobilni telefoni, oružje, kao i saobraćajna dozvola za "audi A6", koji je korišćen u pljački. Neki od ovih dokaza biće poslati na vještačenje, nakon kojeg će tužilaštvo podići optužnicu protiv osumnjičenih.

Odbrana osumnjičenih nije željela da se izjašnjava o ovim dokazima, kao ni u Specijalnom tužilaštvu Srpske.

Za pljačku su osumnjičeni pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice, Željko Inđić (27) iz Bratunca i Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, koji je nedavno napustio tu jedinicu.

Za učešće u pljački sumnjiče se i radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša i suvlasnik auto-kuće "Kvatro" Oleg Banda (32) iz Banjaluke.

Malić je označen kao vođa zločinačke organizacije, a direktni izvršioci razbojništva su Paraš i Popović. Radnik "Sektor sekjuritija" Kuzmić se sumnjiči za "tipera", odnosno osobu koja je specijalcima dojavila informacije kada su vozila sa novcem krenula i u kojem je od tri u konvoju najveći potencijalni plijen.

"Ljubavi, krenula sam", glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Popoviću, dajući mu znak da je novac krenuo iz banke.

Bandu tužilaštvo sumnjiči da je vozio "audi A6", kojim su pljačkaši presreli vozila "Sektor sekjuritija".

Osumnjičeni Janjuz i Inđić su označeni kao pomagači. Oni se brane sa slobode, dok se ostali osumnjičeni nalaze u pritvoru.

Janjuz i Inđić su pristali na saradnju s tužilaštvom i spremni su da zaključe sporazum o priznanju krivice, čime bi dobili nižu kaznu, ali bi se pojavili i kao svjedoci na suđenju ostalim osumnjičenima.

Filmska pljačka dogodila se 22. septembra prošle godine, kada su četvorica razbojnika, naoružana automatskim puškama i "zoljom", presrela kolonu u kojoj su bila tri vozila "Sektor sekjuritija" kod Cerovljana blizu Gradiške.

U pucnjavi tokom pljačke od rikošeta je ranjen radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić. Razbojnici su poslije pljačke pobjegli prema Kozari, a odmah je pokrenuta detaljna potraga u koju su uključene sve raspoložive policijske snage. Niko, međutim, do 13. januara nije bio uhapšen. "Audi A6" koji su koristili pljačkaši pronađen je u zaseoku Baraji kod Gornjih Podgradaca u blizini Gradiške.

Nekoliko dana poslije hapšenja na Kozari je pronađeno pet zakopanih automatskih pušaka, koje su koristili specijalci.

Postoji sumnja da su još dvije osobe umiješane u pljačku.

Njihov identitet nije poznat, a sumnja se da su pomogli osumnjičenima. Navodno se utvrđuje ko je kupio automobil "audi A6", koji je korišćen u pljački.

Takođe je ostalo da bude utvrđen i identitet lica koje je iz naselja Tunjice do centra grada automobilom prevezlo osumnjičene Vladana Malića i Olega Bandu nakon njihovog bjekstva sa Kozare.

Izvor: SB

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brod

06.03.2016 19:37

Štati je škola i obrazovan čovjek, Nikola Špirić mazne samo za stan 397 000 eura i nikom ništa.

ODGOVORITE
Name

Milo

07.03.2016 06:23

Oleg Banda... hahaha..pa prezime mnogo govori.

ODGOVORITE
Name

veteran

07.03.2016 10:24

Jedan od boljih momaka u BL