Могуће су поплаве, Обреновац критично!

На обе београдске реке последњих дана се бележи пораст водостаја и то се неће променити - стање није алармантно, али је на метар од ванредне одбране.

Србија 06.03.2016 | 17:50
Могуће су поплаве, Обреновац критично!

Најкритичније је у Обреновцу где су реке у својим коритима, али су насипи разрушени.

За три дана водостај река у Србији је у просеку скочио за 15 центиметара.

„Ипак се ради о утицају циклона који стиже из Ђенове, а који је познат по интензивној киши. Можемо очекивати за наредна 24 часа од 30 до 40 милиметара падавина“, наводи хидролог Дејан Владиковић.

Како каже, падавине ће доста утицати на нагле порасте водостаја.

„Издато је упозорење за Западну Мораву и све њене притоке, као и Источну Мораву, а ако интензивних падавина буде и у Црној Гори и Босни, можемо очекивати пораст Саве код Шапца и ванредну одбрану од поплава тамо“, истиче Владиковић.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, позвала је данас под ознаком "хитно" сва предузећа и агенције из ресора Министарства да обрате посебну пажњу и предузму све превентивне мере због најаве великих количина падавина и упозорења на могућност поплава.

"Посебно напомињем да је веома важно да предузмете све планско-превентивне мере с обзиром да услед великих количина падавина могу наступити оштећења саобраћајне инфраструктуре, као и објеката у изградњи", наведено је у писму које је упутила Михајловић , а преноси га Министарство на чијем је челу.

Од јавних предузећа и агенција се такође захтева да у току сутрашњег дана известе Министарство о уоченим потенцијалним ризицима и мерама које су предузели како би отклонили могуће негативне последице.

Писмо упозорења упућено је ЈП "Путеви Србије", "Коридорима Србије", железничким предузећима "Инфраструктура железница Србије", "Србија карго", "Србија воз", Дирекцији за железнице, Саобраћајном институту ЦИП, Институту за путеве, Агенцији за безбедост саобраћаја, као и Аеродрому "Никола Тесла", компанијама "Ер Србија" и "ЈАТ Техника", Директорату цивилног ваздухопловства Републике Србије и Контроли летења Србије и Црне Горе - СМАТСА.

Допис је упућен и лучким капетанијама, Агенцији за управљање лукама, Дирекцији за водне путеве, Управи за утврђивање способности бродова за пловидбу, Управи за транспорт опасног терета, као и Грађевинској дирекцији Србије, наведено је у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

???

06.03.2016 16:54

Зар опет ! Тешко народу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

06.03.2016 16:54

Нек вам је Бог на помоци,као И свима осталим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

корни

06.03.2016 17:09

Какав бог ста прицас,коме је бог јос помогао,осим поповима и ходјама

Name

реКоми

06.03.2016 17:19

Ако ти не вјерујеш у Бога, то је твој избор, али не мораш свој избор другима да намецес. Бог је највеци!

Name

коми

06.03.2016 18:11

Зивис у лази и страху.Одрасти!

Name

Петар

06.03.2016 19:01

Хвала му за прослу поплаву.

Name

Нула

06.03.2016 16:57

Прошле двије године од катастрофалних поплава а нико ништа није урадио на насипима, стоје разрушени. Гдје нема дисциплине, нема ничега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

06.03.2016 17:13

Не контам, а Михајловићка и Мрка се убише од неких грађевина !