Moguće su poplave, Obrenovac kritično!

Na obe beogradske reke poslednjih dana se beleži porast vodostaja i to se neće promeniti - stanje nije alarmantno, ali je na metar od vanredne odbrane.

Srbija 06.03.2016 | 17:50
Moguće su poplave, Obrenovac kritično!

Najkritičnije je u Obrenovcu gde su reke u svojim koritima, ali su nasipi razrušeni.

Za tri dana vodostaj reka u Srbiji je u proseku skočio za 15 centimetara.

„Ipak se radi o uticaju ciklona koji stiže iz Đenove, a koji je poznat po intenzivnoj kiši. Možemo očekivati za naredna 24 časa od 30 do 40 milimetara padavina“, navodi hidrolog Dejan Vladiković.

Kako kaže, padavine će dosta uticati na nagle poraste vodostaja.

„Izdato je upozorenje za Zapadnu Moravu i sve njene pritoke, kao i Istočnu Moravu, a ako intenzivnih padavina bude i u Crnoj Gori i Bosni, možemo očekivati porast Save kod Šapca i vanrednu odbranu od poplava tamo“, ističe Vladiković.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom "hitno" sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih količina padavina i upozorenja na mogućnost poplava.

"Posebno napominjem da je veoma važno da preduzmete sve plansko-preventivne mere s obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji", navedeno je u pismu koje je uputila Mihajlović , a prenosi ga Ministarstvo na čijem je čelu.

Od javnih preduzeća i agencija se takođe zahteva da u toku sutrašnjeg dana izveste Ministarstvo o uočenim potencijalnim rizicima i merama koje su preduzeli kako bi otklonili moguće negativne posledice.

Pismo upozorenja upućeno je JP "Putevi Srbije", "Koridorima Srbije", železničkim preduzećima "Infrastruktura železnica Srbije", "Srbija kargo", "Srbija voz", Direkciji za železnice, Saobraćajnom institutu CIP, Institutu za puteve, Agenciji za bezbedost saobraćaja, kao i Aerodromu "Nikola Tesla", kompanijama "Er Srbija" i "JAT Tehnika", Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA.

Dopis je upućen i lučkim kapetanijama, Agenciji za upravljanje lukama, Direkciji za vodne puteve, Upravi za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Upravi za transport opasnog tereta, kao i Građevinskoj direkciji Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

???

06.03.2016 16:54

Zar opet ! Teško narodu !

ODGOVORITE
Name

lijan

06.03.2016 16:54

Nek vam je Bog na pomoci,kao I svima ostalim!

ODGOVORITE
Name

korni

06.03.2016 17:09

Kakav bog sta pricas,kome je bog jos pomogao,osim popovima i hodjama

Name

reKomi

06.03.2016 17:19

Ako ti ne vjeruješ u Boga, to je tvoj izbor, ali ne moraš svoj izbor drugima da nameces. Bog je najveci!

Name

komi

06.03.2016 18:11

Zivis u lazi i strahu.Odrasti!

Name

Petar

06.03.2016 19:01

Hvala mu za proslu poplavu.

Name

Nula

06.03.2016 16:57

Prošle dvije godine od katastrofalnih poplava a niko ništa nije uradio na nasipima, stoje razrušeni. Gdje nema discipline, nema ničega.

ODGOVORITE
Name

???

06.03.2016 17:13

Ne kontam, a Mihajlovićka i Mrka se ubiše od nekih građevina !