Власт Српске страхује од реакције бораца!

Доказано је да правовремено и аргументовано анимирање јавности може натјерати власт Републике Српске на бар привремено (!) мијењање зацртаних планова, односно на одустајање од пројеката грубог кршења закона и права грађана.

Република Српска 06.03.2016 | 10:00
Власт Српске страхује од реакције бораца!

Претходних дана објавио сам два текста у каквима сам јавност обавијестио да актуелна власт Српске проводи пројекат “чишћења” полиције од тзв. ратних полицајаца, те да то чини у условима озбиљних незаконитости и кршања права запослених.

При том, апострофирао сам питање: да ли наша власт полицајце заслужне за стварање Републике Српске у изборној години настоји замијенити члановима СНСД-а?

Јавно постављена „шкакљива“ питања произвела су низ ланчаних реакција какве су довеле до својеврсног заокрета власти. Иако све упућује како је у питању тек ад хоц „маневар“ какав битно не одступа од зацртаних пројекција, ипак стоји чињеница да је могуће утицати на понашање власти.

Но, прије свега морам нагласити да поменути проблеми нису изазвали адекватну реакцију медија и јавности, иако есенцијална логика упућује да је друштво требало и морало озбиљно одреаговати.

Тек неколико портала, од којих су портали БН медијске куће и БИГ радија најпознатији, пренијело је интригантне текстове. Но, то је нешто очекивано обзиром да су ови медији и раније преносили моје текстове, те да нису у питању „режимска гласила“ или медији у којима доминира аутоцензура.

Елем, слаба и неадекватна медијска реакција ипак се показала довољном да власт натјера на промјене у понашању. То напросто доказује како наша власт ни приближно није моћна како се манипулативно настоји представити.

У даљем враћамо се на конкретне реакције појединих заинтересованих субјеката. На првом мјесту желим јавност обавијестити да је врх Борачке организације, па и сам генерал Миломир Савчић, упознат са садржајем текстова и проблема какви су задесили њихово чланство.

Колико знам ова организација планира одређене активности, али нешто шире и структурално другачије постављене у односу на моје наводе.

При том, треба истаћи како већ неко вријеме постоје неслагања борачке организације и актелне власти, па чак и покушаји да се штићење права борачке популације пренесе на „сателитске организације“. Ипак, као гест уважавања, препустићу представницима Борачке организације да сами обавијесте јавност о својим ставовима и намјерама.

Сљедећа реакција тиче се саме власти Српске. Актуелна власт није ни чекала реаговање борачке популације и њених представника, него је извела лоше изрежирану „представу за лаковјерну јавност“. На „сцену“ ступа предсједник Синдиката радника унутрашњих послова, госпођа Аница Јондић, тако што организује састанак са министром Драганом Лукачом.

На том састанку “договорено је” министарство неће посебни/ратни стаж обрачунавати као обавезан стаж и као правни основ пензионисања полицајаца. Замислите, договорено је да министарство полиције (гле апсурда!) неће кршити закон и зајемчена права својих запослених! Комплетна ујдурма названа је "грешком". Да није жалосно, било би смијешно.

Затим предсједница синдиката „обавјештава“ своје чланство о резултатима састанка и тако умирује забринуте полицајце. Неколико хиљада полицајаца напокон је преспавало мирну ноћ. Само, остаје питање: колико ће њихов „спокој“ потрајати? Или, да ли је синдикат искрено штитио интересе свог чланства, или је само учествовао у „гашењу ватре“? Односно, да ли је синдикат саучествовао у маневру власти начињеном у циљу избјегавања реакције борачке популације?!

Да је овде у питању тек лоше изрежирана представа понајбоље доказуја изјава саме госпође Јондић дата Независним новинама (1) још марта прошле године, гдје каже:

"На подмлађивању полиције Републике Српске се мора озбиљно и брзо радити и то питање се од свих институција Српске мора озбиљно и свеобухватно размотрити, првенствено због рефлексије коју може имати на питање свеукупне безбједности и квалитета очувања јавног реда и мира".

У даљем се наводи: "Ради се о смјени генерација. Истински покушавамо убиједити институције да овај проблем сагледају. И Синдикат и МУП РС имају исто виђење ове ситуације"… "Они (МУП РС оп.а.) су радили (и) студијски и стратешки су осмислили како подмладити полицију".

Но, кључан је њен навод: “…проблем са старосном структуром полиције имале све земље настале распадом бивше Југославије, али за разлику од РС, практично су га већ ријешиле.”

На страну што госпођа Јондић одједном постаје “експерт за безбједност”, но, проблем је што синдикат саучествује у једном много ширем пројекту “чистке” борачке популације из институција и то траје пуну годину.

Није тајна да је удаљавање бораца из полицијских агенција услов “међународне заједнице”, а то у ширем значи и злочиначких организација попут Трилатералне комисије, и то услов за добијање кредита и других финансијских бенефита.

На овај начин власт Српске и синдикат полиције жртвују борце зарад добијања прекопотребних финансијских ињекција. Како сам навео у претходним текстовима са оваквим условима Српска се суочава пуних 20 година, а напокон су се нашли субјекти спремни на њихову реализацију.

На крају долазим до још једне реакције произведене спорним текстовима, а тиче се прозваног СНСД-а. Како дознајем и унутар те политичке организације текстови су произвели „буру“ и реаговања. То се даље манифестовало у виду новог незаконитог/неоснованог/монтираног дисциплинског поступка против мене.

 

МУП Српске поново тврди како ја немам право на овакве јавне иступе иако то нема везе са здравим разумом, а камоли са законом и правом. Фактички наставља се „сага“ бруталног гажења зајемченог права на слободу мишљења и изражавања каква траје дуже од године.

Додуше, ваљда поучени ранијим искуствима, овога пута покушавају некакву „топло-хладно игру“ са циљем да ме бар убудуће ућуткају.

Поручио сам министру Лукачу да не пристајем на којекакве незаконите утицаје, притиске и/или пријетње, односно да прати моје наредне текстове из каквих ће дознати моје опредјељење. Како рекох у првом тексту: НИЈЕ СРПСКИ ЋУТАТИ!

Блог Борислава Радовановића

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

СЛАВКО

06.03.2016 09:18

МРТАВ НЕ ПРДИ:-X

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

06.03.2016 09:20

Ови протести у Бањалуци це израсти у велике протесте и власт це осјетити гњев народа.Не фали пуно никоме.Длацица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

06.03.2016 11:26

Да да бас це израсти у велике протесте. Ко је луд подрзати ону бену Његоса и његове лазји и бљувотине.

Name

лијан

06.03.2016 11:36

За аха,стоко пакосна!

Name

баја

06.03.2016 11:38

Варас се има полиција и то добро обуцена и опремљена за таке ствари о свему је рацунато на вријеме ал и ови це отиц брзо јер су претња за републику српску

Name

Ми сами

06.03.2016 16:39

Ајде ти аха молим те се потписи. Али молим те. Ајде.

Name

Деки

06.03.2016 16:41

Ма каква полиција дај не будали. Па какву је полицију имао Слобо. Разбјезали се за дан сви и молили Бога да их не подави народ ко пацице. Треба имати памети и водити дрзаву рационално и људски. А ове будале на власту везе немају ни о цему.

Name

ВРС РВИ

06.03.2016 18:31

Ре аха: није ријеч у Његошу има много других који су и који ће долазити. Почиње да кључа.

Name

Микаило

06.03.2016 09:22

Додик се боји бораца колико и лањског снијега. Они се мало побуне он им да мало кесха и мало запријети и ствар легне. Исто је и са синдикатом. Јуце видим Мисицку бахати се у ресторану, насминкана, обуцена у скупоцјену одјецу, са свјезом фризуром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НеБоји

06.03.2016 10:55

Наравно, он се одродио и од српског народа, а борци су му требали да створе ентитет из кога би он могао да се богати. Није зелио да усвоји закон о конверзији кредита зато сто му "неки" цлан породице има на тајном рацуну 10 мил КМ у Алпха Адриа Банк.

Name

Драган

06.03.2016 09:32

Колико је оваквих круцијалних ствари прошло, а нико није реаговао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско Будимир

06.03.2016 09:33

Јадни смо га ми борили се сад нико и ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантара

06.03.2016 09:33

Ко је сад па овај паметњаковић? сваки пакшу пише на блоговима и јао нешто брине за народ. За Лукача са зна ко је и шта је. Рањаван 3 пута за овај ентитет. Мало ли је. А ови борци пилићари који бучу нек се мало замисле да ли је лијепо и корисно видјети полицајца од преко 60 година на улици? И Титино вријеме су ишли са 40 гидина у пензију па им је то одговарало. А Аница прима дупку плату већ 15 година и боље јој је да ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

06.03.2016 10:03

Цургуз јеси ли то ти?

Name

случајни посматрач

06.03.2016 10:20

Овај човјек промашио тему, да ли је уопште прочитао текст конкурса који је изашао за попуну полицијских службеник.

Name

борац РС

06.03.2016 12:56

ПАНТАРА ДА ТИ КАЗЕМ ДА СУ МНОГИ ДАЛИ ЗИВОТЕ И ИСТО ТОЛИКО РАЊАВАНИ КАО И ТВОЈ ЛУКАЦ АЛИ ПОСЛЕ РАТА НИСУ УБИЈАЛИ СВОЈ НАРОД.

Name

Плава вода

06.03.2016 12:59

Аутор овог текста је један од најобразованијих полицајаца у Приједору.Уцесник је одбранбено орадзбинског рата од његовог поцетка.Увијек на првој линији у првим борбеним редовима.Његов отац погинуо на Пљесевици јос му се за гроб не зна.И таквог цовјека који само покусава да указе на проблеме његових ратних другова,овај под ницком Пантелија назива погрдним именом.То висе говори о њему и његовој лицности него о аутору овог текста.

Name

стаз

06.03.2016 14:09

Због рањавања Лукаца 3 пута у рату, дрзава би га требала аутоматски цастити пензионисањем.Ако нема довољно са ратним -дуплим,гратис јос 5.

Name

ОО7

06.03.2016 09:35

Бојим се да више нема"оваца"за нечије фотеље.Зато и сумљам да ће бити великих протеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацт

06.03.2016 09:54

Ако је смисао да полицајац има 60 година онда је твоја прича основана ал знам да такви као ти ниста не раде па им је тешко ићи у пензију јер губе привилегије а сваки позорник који ради ал ради одмах би исао у пензију. Лако је паламудити по управама ал треба на цести рдити момчадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пантара

06.03.2016 10:11

и ја сам полицајац и рањен сам два пута па ста сад.Уцесце у рату је уцесце какав дупли ратни стаз ста лупате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миса

06.03.2016 10:53

Није тацно да полицајци,који су на списку имају 60 година.Они су и са старим законом морали у пензију са 57 година зивота. Нека и новим полицајцима прикаце 8 година ,неког посебног стаза,па би и они отисли у пензију тако "стари".

Name

дон Кихот

06.03.2016 10:22

Врло добро је процјенио Баја да ту нема потенцијала...Видљиво је било у петак , њих 100 тињак , ако је то борачка популација онда је све давно требало бити јасно....Он је класични кафански клошар који врло добро разумије менталитет који воли такве "баје " попут њега и Змаја од Шипова...а у ствари су лоши јебачи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.03.2016 10:46

Војници ОС РС су данас вреца струлог кромпира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дезертер

06.03.2016 10:48

Дижи Савчићу борце на Режим, а за вама ће и омладина. Видиш да Додик није нормалан, то му је рекао и психијатар!Има виле које је купио народним парама;Фрушка гора, Лакташи, Дедиње и још што се види и не види (око 3 милијарде вредности)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зацарани круг

06.03.2016 10:52

Засто се Савциц састаје с Додиком? Ко је односно ста је Додик? Да ли ду борци у надлезности предсједника ентитета? Нису. Докле цете бирати погесне људе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

06.03.2016 12:48

Смијешно је како се бирају представници бораца од мјесни заједница,преко општински предсједника па до врха БОРС-а.На нивоу МЗ се позивају само подобни страначки послушници медју којима је најмање бораца.Такви изаберу мјесни одбор ,а изабрани из мјесних одбора изаберу председника ОО који је само фигура за сликање кад је нека годишњица.

Name

САСА

06.03.2016 10:59

Због урацунавања ратног стаза,наси полицајци имају 40 година стаза, а без њега не би имали услове за пензију. При том им тај стаз није ни уплацен , и аутоматски мања пензија. А ови нови, које це примити, неце имати ратни стаз и пензија це им у будуцности бити знатно веца. НЕПРАВДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

06.03.2016 11:32

Нека се ратној полицији,обрацунава 40 година,без "ратног стаза" и онда је Ок. Ратни стаз и јест споран у свему овом.У рату се бранила РС, а не убирао радни стаз.Не разумијем,како појединци не виде у цему је проблем.Нико се не буди против пензионисања,али да је праведно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1 ОД 100

06.03.2016 12:27

Нека прича и критикује ко шта хоће, ал мени је потпуно јасно, да овај народ само блеји и ништа не предузима. Шта онда вриједи овдје писати, упућивати на доказе о криминалу и неморалу, критиковати БАЈУ и оне из његовог ПОЛИТИЧКОГ КРИМИНАЛНОГ КРУГА. Баја ради по свом, шепури се ко паун, уобичајено дрзак и проштачког вокабулара, ЊЕГОВ ИМИЏ. Изгледа народ то воли, па нек и даље изволи. Све је једна велика и жестока патологија, с једне стране од НЕВЈЕРОЈАТНО БОЛЕСНИХ ЛИКОВА У ВЛАСТИ, а са друге стране од народа који на све НЕНОРМАЛНЕ околности НЕНОРМАЛНО ЋУТИ, ПА ЋУТИ. Ето драги моји сународници СРБИ изгледа да се МАЗОХИЗАМ преферира, шта више пожељан је. Није ово чак ни чудно што је овако, јер очекивати је било, кад један народ остане десеткован без политичке интелигенције, економске, културне....шта онда очекивати , него дно дна које нам се дешава. СВИ МИ, НЕМАМО ПРАВО ОВАКО БОЛЕСНО ЋУТАТИ НА ТАКО КАТАСТРОФАЛНО ЛОШУ ВЛАДАВИНУ ОНИХ КОЈИМА ЈЕ НАРОД ДАО ПОВЈЕРЕЊЕ ДА НАС ВОДЕ. НЕМАМО ПРАВО ЋУТАТИ ЗБОГ НАШЕ ДЈЕЦЕ.Зар мени да један Додик, Цвијановићка, Тегелтија и море тајкуна око њих одређују животну судбину !!!??? А о Министрима који су прави БЕТЕРИ (већина) да и не помињем. Не пишем ово напамет, у све сам се лично и непосредно увјерио. Пораз је кад имате запослене у згради Владе, који јасно виде шта се дешава, покажете и докажете им, а они само слијежу раменима. Не смију ни да зуцну, јер осташе без посла, а све знају како ствари стоје, шта јест , а шта није исправно. И СВЕ ТО ОД ЈЕДНОГ ЧОВЈЕКА И ЊЕГОВЕ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ПОТИЧЕ. НЕДОПУСТИВО!!! И на крају паметним и уједно честитим људима у свему овом је најтеже, "труну", док се политичка багра заједно са тајкунима богати, пљачка, застрашује, пријети, обмањује. ШТА ВРИЈЕДИ ГЕНИЈАЛЦУ ШТО ЈЕ ГЕНИЈАЛАЦ , КАД ГА НЕ ПОДРЖАВА ПРОСЈЕЧНА ВЕЋИНА. ПРОПАСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисанзија

06.03.2016 13:34

Борац сам прве кат.Дајем велику подрску полицији која је крварила за време рата.

Name

рс

06.03.2016 13:55

За Јондицеву информацију, у земљама у окрузењу не узимају посебан стаз у пензиони стаз.Јос га код нас удуплали.Једино ко хоце,мозе га узети.Није обавезан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

славен

06.03.2016 14:03

Подрска ратној полицији.Не пада њим теско пензонисање,како неки мисле,него неправедно пензионисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

06.03.2016 15:03

Вријеме је да се укине ова организација. Само поједини клепају лову. За њих само и постоји. А и просло брате 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЕНЕРАЛ

07.03.2016 07:23

Генерале како те није срамота изаћи пред борце, инвалиде, породице погинулих. Исти си Пантелија Ћургуз. Шта ти треба још од ове државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

07.03.2016 07:49

А толико смо се клели у ГЕНЕРАЛА Савчића, а он несмије ни прнути док му Додик не одобри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неције дјете

11.03.2016 08:58

И треба јер док су неки ратовали други су се богатили а сада исти они заузимају видеце полозаје и јос се богате кројеци судбину онима који су створили дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ