Vlast Srpske strahuje od reakcije boraca!

Dokazano je da pravovremeno i argumentovano animiranje javnosti može natjerati vlast Republike Srpske na bar privremeno (!) mijenjanje zacrtanih planova, odnosno na odustajanje od projekata grubog kršenja zakona i prava građana.

Republika Srpska 06.03.2016 | 10:00
Vlast Srpske strahuje od reakcije boraca!

Prethodnih dana objavio sam dva teksta u kakvima sam javnost obavijestio da aktuelna vlast Srpske provodi projekat “čišćenja” policije od tzv. ratnih policajaca, te da to čini u uslovima ozbiljnih nezakonitosti i kršanja prava zaposlenih.

Pri tom, apostrofirao sam pitanje: da li naša vlast policajce zaslužne za stvaranje Republike Srpske u izbornoj godini nastoji zamijeniti članovima SNSD-a?

Javno postavljena „škakljiva“ pitanja proizvela su niz lančanih reakcija kakve su dovele do svojevrsnog zaokreta vlasti. Iako sve upućuje kako je u pitanju tek ad hoc „manevar“ kakav bitno ne odstupa od zacrtanih projekcija, ipak stoji činjenica da je moguće uticati na ponašanje vlasti.

No, prije svega moram naglasiti da pomenuti problemi nisu izazvali adekvatnu reakciju medija i javnosti, iako esencijalna logika upućuje da je društvo trebalo i moralo ozbiljno odreagovati.

Tek nekoliko portala, od kojih su portali BN medijske kuće i BIG radija najpoznatiji, prenijelo je intrigantne tekstove. No, to je nešto očekivano obzirom da su ovi mediji i ranije prenosili moje tekstove, te da nisu u pitanju „režimska glasila“ ili mediji u kojima dominira autocenzura.

Elem, slaba i neadekvatna medijska reakcija ipak se pokazala dovoljnom da vlast natjera na promjene u ponašanju. To naprosto dokazuje kako naša vlast ni približno nije moćna kako se manipulativno nastoji predstaviti.

U daljem vraćamo se na konkretne reakcije pojedinih zainteresovanih subjekata. Na prvom mjestu želim javnost obavijestiti da je vrh Boračke organizacije, pa i sam general Milomir Savčić, upoznat sa sadržajem tekstova i problema kakvi su zadesili njihovo članstvo.

Koliko znam ova organizacija planira određene aktivnosti, ali nešto šire i strukturalno drugačije postavljene u odnosu na moje navode.

Pri tom, treba istaći kako već neko vrijeme postoje neslaganja boračke organizacije i aktelne vlasti, pa čak i pokušaji da se štićenje prava boračke populacije prenese na „satelitske organizacije“. Ipak, kao gest uvažavanja, prepustiću predstavnicima Boračke organizacije da sami obavijeste javnost o svojim stavovima i namjerama.

Sljedeća reakcija tiče se same vlasti Srpske. Aktuelna vlast nije ni čekala reagovanje boračke populacije i njenih predstavnika, nego je izvela loše izrežiranu „predstavu za lakovjernu javnost“. Na „scenu“ stupa predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova, gospođa Anica Jondić, tako što organizuje sastanak sa ministrom Draganom Lukačom.

Na tom sastanku “dogovoreno je” ministarstvo neće posebni/ratni staž obračunavati kao obavezan staž i kao pravni osnov penzionisanja policajaca. Zamislite, dogovoreno je da ministarstvo policije (gle apsurda!) neće kršiti zakon i zajemčena prava svojih zaposlenih! Kompletna ujdurma nazvana je "greškom". Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Zatim predsjednica sindikata „obavještava“ svoje članstvo o rezultatima sastanka i tako umiruje zabrinute policajce. Nekoliko hiljada policajaca napokon je prespavalo mirnu noć. Samo, ostaje pitanje: koliko će njihov „spokoj“ potrajati? Ili, da li je sindikat iskreno štitio interese svog članstva, ili je samo učestvovao u „gašenju vatre“? Odnosno, da li je sindikat saučestvovao u manevru vlasti načinjenom u cilju izbjegavanja reakcije boračke populacije?!

Da je ovde u pitanju tek loše izrežirana predstava ponajbolje dokazuja izjava same gospođe Jondić data Nezavisnim novinama (1) još marta prošle godine, gdje kaže:

"Na podmlađivanju policije Republike Srpske se mora ozbiljno i brzo raditi i to pitanje se od svih institucija Srpske mora ozbiljno i sveobuhvatno razmotriti, prvenstveno zbog refleksije koju može imati na pitanje sveukupne bezbjednosti i kvaliteta očuvanja javnog reda i mira".

U daljem se navodi: "Radi se o smjeni generacija. Istinski pokušavamo ubijediti institucije da ovaj problem sagledaju. I Sindikat i MUP RS imaju isto viđenje ove situacije"… "Oni (MUP RS op.a.) su radili (i) studijski i strateški su osmislili kako podmladiti policiju".

No, ključan je njen navod: “…problem sa starosnom strukturom policije imale sve zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije, ali za razliku od RS, praktično su ga već riješile.”

Na stranu što gospođa Jondić odjednom postaje “ekspert za bezbjednost”, no, problem je što sindikat saučestvuje u jednom mnogo širem projektu “čistke” boračke populacije iz institucija i to traje punu godinu.

Nije tajna da je udaljavanje boraca iz policijskih agencija uslov “međunarodne zajednice”, a to u širem znači i zločinačkih organizacija poput Trilateralne komisije, i to uslov za dobijanje kredita i drugih finansijskih benefita.

Na ovaj način vlast Srpske i sindikat policije žrtvuju borce zarad dobijanja prekopotrebnih finansijskih injekcija. Kako sam naveo u prethodnim tekstovima sa ovakvim uslovima Srpska se suočava punih 20 godina, a napokon su se našli subjekti spremni na njihovu realizaciju.

Na kraju dolazim do još jedne reakcije proizvedene spornim tekstovima, a tiče se prozvanog SNSD-a. Kako doznajem i unutar te političke organizacije tekstovi su proizveli „buru“ i reagovanja. To se dalje manifestovalo u vidu novog nezakonitog/neosnovanog/montiranog disciplinskog postupka protiv mene.

 

MUP Srpske ponovo tvrdi kako ja nemam pravo na ovakve javne istupe iako to nema veze sa zdravim razumom, a kamoli sa zakonom i pravom. Faktički nastavlja se „saga“ brutalnog gaženja zajemčenog prava na slobodu mišljenja i izražavanja kakva traje duže od godine.

Doduše, valjda poučeni ranijim iskustvima, ovoga puta pokušavaju nekakvu „toplo-hladno igru“ sa ciljem da me bar ubuduće ućutkaju.

Poručio sam ministru Lukaču da ne pristajem na kojekakve nezakonite uticaje, pritiske i/ili prijetnje, odnosno da prati moje naredne tekstove iz kakvih će doznati moje opredjeljenje. Kako rekoh u prvom tekstu: NIJE SRPSKI ĆUTATI!

Blog Borislava Radovanovića

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

SLAVKO

06.03.2016 09:18

MRTAV NE PRDI:-X

ODGOVORITE
Name

Mi sami

06.03.2016 09:20

Ovi protesti u Banjaluci ce izrasti u velike proteste i vlast ce osjetiti gnjev naroda.Ne fali puno nikome.Dlacica.

ODGOVORITE
Name

aha

06.03.2016 11:26

Da da bas ce izrasti u velike proteste. Ko je lud podrzati onu benu Njegosa i njegove lazji i bljuvotine.

Name

lijan

06.03.2016 11:36

Za aha,stoko pakosna!

Name

baja

06.03.2016 11:38

Varas se ima policija i to dobro obucena i opremljena za take stvari o svemu je racunato na vrijeme al i ovi ce otic brzo jer su pretnja za republiku srpsku

Name

Mi sami

06.03.2016 16:39

Ajde ti aha molim te se potpisi. Ali molim te. Ajde.

Name

Deki

06.03.2016 16:41

Ma kakva policija daj ne budali. Pa kakvu je policiju imao Slobo. Razbjezali se za dan svi i molili Boga da ih ne podavi narod ko pacice. Treba imati pameti i voditi drzavu racionalno i ljudski. A ove budale na vlastu veze nemaju ni o cemu.

Name

VRS RVI

06.03.2016 18:31

Re aha: nije riječ u Njegošu ima mnogo drugih koji su i koji će dolaziti. Počinje da ključa.

Name

Mikailo

06.03.2016 09:22

Dodik se boji boraca koliko i lanjskog snijega. Oni se malo pobune on im da malo kesha i malo zaprijeti i stvar legne. Isto je i sa sindikatom. Juce vidim Misicku bahati se u restoranu, nasminkana, obucena u skupocjenu odjecu, sa svjezom frizurom.

ODGOVORITE
Name

NeBoji

06.03.2016 10:55

Naravno, on se odrodio i od srpskog naroda, a borci su mu trebali da stvore entitet iz koga bi on mogao da se bogati. Nije zelio da usvoji zakon o konverziji kredita zato sto mu "neki" clan porodice ima na tajnom racunu 10 mil KM u Alpha Adria Bank.

Name

Dragan

06.03.2016 09:32

Koliko je ovakvih krucijalnih stvari prošlo, a niko nije reagovao...

ODGOVORITE
Name

Dusko Budimir

06.03.2016 09:33

Jadni smo ga mi borili se sad niko i nista

ODGOVORITE
Name

Pantara

06.03.2016 09:33

Ko je sad pa ovaj pametnjaković? svaki pakšu piše na blogovima i jao nešto brine za narod. Za Lukača sa zna ko je i šta je. Ranjavan 3 puta za ovaj entitet. Malo li je. A ovi borci pilićari koji buču nek se malo zamisle da li je lijepo i korisno vidjeti policajca od preko 60 godina na ulici? I Titino vrijeme su išli sa 40 gidina u penziju pa im je to odgovaralo. A Anica prima dupku platu već 15 godina i bolje joj je da ćuti.

ODGOVORITE
Name

sasars

06.03.2016 10:03

Curguz jesi li to ti?

Name

slučajni posmatrač

06.03.2016 10:20

Ovaj čovjek promašio temu, da li je uopšte pročitao tekst konkursa koji je izašao za popunu policijskih službenik.

Name

borac RS

06.03.2016 12:56

PANTARA DA TI KAZEM DA SU MNOGI DALI ZIVOTE I ISTO TOLIKO RANJAVANI KAO I TVOJ LUKAC ALI POSLE RATA NISU UBIJALI SVOJ NAROD.

Name

Plava voda

06.03.2016 12:59

Autor ovog teksta je jedan od najobrazovanijih policajaca u Prijedoru.Ucesnik je odbranbeno oradzbinskog rata od njegovog pocetka.Uvijek na prvoj liniji u prvim borbenim redovima.Njegov otac poginuo na Pljesevici jos mu se za grob ne zna.I takvog covjeka koji samo pokusava da ukaze na probleme njegovih ratnih drugova,ovaj pod nickom Pantelija naziva pogrdnim imenom.To vise govori o njemu i njegovoj licnosti nego o autoru ovog teksta.

Name

staz

06.03.2016 14:09

Zbog ranjavanja Lukaca 3 puta u ratu, drzava bi ga trebala automatski castiti penzionisanjem.Ako nema dovoljno sa ratnim -duplim,gratis jos 5.

Name

OO7

06.03.2016 09:35

Bojim se da više nema"ovaca"za nečije fotelje.Zato i sumljam da će biti velikih protesta.

ODGOVORITE
Name

act

06.03.2016 09:54

Ako je smisao da policajac ima 60 godina onda je tvoja priča osnovana al znam da takvi kao ti nista ne rade pa im je teško ići u penziju jer gube privilegije a svaki pozornik koji radi al radi odmah bi isao u penziju. Lako je palamuditi po upravama al treba na cesti rditi momčadno.

ODGOVORITE
Name

re pantara

06.03.2016 10:11

i ja sam policajac i ranjen sam dva puta pa sta sad.Ucesce u ratu je ucesce kakav dupli ratni staz sta lupate.

ODGOVORITE
Name

misa

06.03.2016 10:53

Nije tacno da policajci,koji su na spisku imaju 60 godina.Oni su i sa starim zakonom morali u penziju sa 57 godina zivota. Neka i novim policajcima prikace 8 godina ,nekog posebnog staza,pa bi i oni otisli u penziju tako "stari".

Name

don Kihot

06.03.2016 10:22

Vrlo dobro je procjenio Baja da tu nema potencijala...Vidljivo je bilo u petak , njih 100 tinjak , ako je to boračka populacija onda je sve davno trebalo biti jasno....On je klasični kafanski klošar koji vrlo dobro razumije mentalitet koji voli takve "baje " poput njega i Zmaja od Šipova...a u stvari su loši jebači...

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.03.2016 10:46

Vojnici OS RS su danas vreca strulog krompira.

ODGOVORITE
Name

dezerter

06.03.2016 10:48

Diži Savčiću borce na Režim, a za vama će i omladina. Vidiš da Dodik nije normalan, to mu je rekao i psihijatar!Ima vile koje je kupio narodnim parama;Fruška gora, Laktaši, Dedinje i još što se vidi i ne vidi (oko 3 milijarde vrednosti)

ODGOVORITE
Name

Zacarani krug

06.03.2016 10:52

Zasto se Savcic sastaje s Dodikom? Ko je odnosno sta je Dodik? Da li du borci u nadleznosti predsjednika entiteta? Nisu. Dokle cete birati pogesne ljude?

ODGOVORITE
Name

modricanin

06.03.2016 12:48

Smiješno je kako se biraju predstavnici boraca od mjesni zajednica,preko opštinski predsjednika pa do vrha BORS-a.Na nivou MZ se pozivaju samo podobni stranački poslušnici medju kojima je najmanje boraca.Takvi izaberu mjesni odbor ,a izabrani iz mjesnih odbora izaberu predsednika OO koji je samo figura za slikanje kad je neka godišnjica.

Name

SASA

06.03.2016 10:59

Zbog uracunavanja ratnog staza,nasi policajci imaju 40 godina staza, a bez njega ne bi imali uslove za penziju. Pri tom im taj staz nije ni uplacen , i automatski manja penzija. A ovi novi, koje ce primiti, nece imati ratni staz i penzija ce im u buducnosti biti znatno veca. NEPRAVDA

ODGOVORITE
Name

rade

06.03.2016 11:32

Neka se ratnoj policiji,obracunava 40 godina,bez "ratnog staza" i onda je Ok. Ratni staz i jest sporan u svemu ovom.U ratu se branila RS, a ne ubirao radni staz.Ne razumijem,kako pojedinci ne vide u cemu je problem.Niko se ne budi protiv penzionisanja,ali da je pravedno.

ODGOVORITE
Name

1 OD 100

06.03.2016 12:27

Neka priča i kritikuje ko šta hoće, al meni je potpuno jasno, da ovaj narod samo bleji i ništa ne preduzima. Šta onda vrijedi ovdje pisati, upućivati na dokaze o kriminalu i nemoralu, kritikovati BAJU i one iz njegovog POLITIČKOG KRIMINALNOG KRUGA. Baja radi po svom, šepuri se ko paun, uobičajeno drzak i proštačkog vokabulara, NJEGOV IMIDŽ. Izgleda narod to voli, pa nek i dalje izvoli. Sve je jedna velika i žestoka patologija, s jedne strane od NEVJEROJATNO BOLESNIH LIKOVA U VLASTI, a sa druge strane od naroda koji na sve NENORMALNE okolnosti NENORMALNO ĆUTI, PA ĆUTI. Eto dragi moji sunarodnici SRBI izgleda da se MAZOHIZAM preferira, šta više poželjan je. Nije ovo čak ni čudno što je ovako, jer očekivati je bilo, kad jedan narod ostane desetkovan bez političke inteligencije, ekonomske, kulturne....šta onda očekivati , nego dno dna koje nam se dešava. SVI MI, NEMAMO PRAVO OVAKO BOLESNO ĆUTATI NA TAKO KATASTROFALNO LOŠU VLADAVINU ONIH KOJIMA JE NAROD DAO POVJERENJE DA NAS VODE. NEMAMO PRAVO ĆUTATI ZBOG NAŠE DJECE.Zar meni da jedan Dodik, Cvijanovićka, Tegeltija i more tajkuna oko njih određuju životnu sudbinu !!!??? A o Ministrima koji su pravi BETERI (većina) da i ne pominjem. Ne pišem ovo napamet, u sve sam se lično i neposredno uvjerio. Poraz je kad imate zaposlene u zgradi Vlade, koji jasno vide šta se dešava, pokažete i dokažete im, a oni samo sliježu ramenima. Ne smiju ni da zucnu, jer ostaše bez posla, a sve znaju kako stvari stoje, šta jest , a šta nije ispravno. I SVE TO OD JEDNOG ČOVJEKA I NJEGOVE POLITIČKE PARTIJE POTIČE. NEDOPUSTIVO!!! I na kraju pametnim i ujedno čestitim ljudima u svemu ovom je najteže, "trunu", dok se politička bagra zajedno sa tajkunima bogati, pljačka, zastrašuje, prijeti, obmanjuje. ŠTA VRIJEDI GENIJALCU ŠTO JE GENIJALAC , KAD GA NE PODRŽAVA PROSJEČNA VEĆINA. PROPAST!!!

ODGOVORITE
Name

Nisanzija

06.03.2016 13:34

Borac sam prve kat.Dajem veliku podrsku policiji koja je krvarila za vreme rata.

Name

rs

06.03.2016 13:55

Za Jondicevu informaciju, u zemljama u okruzenju ne uzimaju poseban staz u penzioni staz.Jos ga kod nas uduplali.Jedino ko hoce,moze ga uzeti.Nije obavezan.

ODGOVORITE
Name

slaven

06.03.2016 14:03

Podrska ratnoj policiji.Ne pada njim tesko penzonisanje,kako neki misle,nego nepravedno penzionisanje.

ODGOVORITE
Name

Partizan

06.03.2016 15:03

Vrijeme je da se ukine ova organizacija. Samo pojedini klepaju lovu. Za njih samo i postoji. A i proslo brate 20 god.

ODGOVORITE
Name

GENERAL

07.03.2016 07:23

Generale kako te nije sramota izaći pred borce, invalide, porodice poginulih. Isti si Pantelija Ćurguz. Šta ti treba još od ove države.

ODGOVORITE
Name

Stokan

07.03.2016 07:49

A toliko smo se kleli u GENERALA Savčića, a on nesmije ni prnuti dok mu Dodik ne odobri.

ODGOVORITE
Name

necije djete

11.03.2016 08:58

I treba jer dok su neki ratovali drugi su se bogatili a sada isti oni zauzimaju videce polozaje i jos se bogate krojeci sudbinu onima koji su stvorili drzavu.

ODGOVORITE