Анализа - Потрошио је милионе и тек ће: Армани и кошарка!

Након "скудета" који је коштао 100 милиона евра, чувени италијански дизајнер Ђорђо Армани поручио је да, цитирамо, никада неће напустити Олимпију.

Кошарка 06.03.2016 | 23:20
Анализа - Потрошио је милионе и тек ће: Армани и кошарка!

Чувени италијански креатор, Ђорђо Армани, који је годину дана старији од кошаркашког клуба чији је власник, а који ће сутра утакмицом са Торином прославити 80 година од оснивања, поручио је да никада неће напустити Олимпију.

Олимпија Милано оригинално је име клуба, 26-струког првака Италије и троструког шампиона Европе, који је Армани купио 2006. године, променио му име у Емопорио Армани ЕА7 и у који је, наравно уз помоћ огромног "пула" спонзора који је окупио, уложио округло 100 милиона евра да би се освојио "скудето" у сезони 2013/14.

У интервјуу за "Газету дело спорт", дан пре утакмице у "Медиоланум форуму" – која ће уједно бити и велика прослава рођендана најтрофејнијег италијанског клуба, освајача првог икада Фајнал-фора Евролиге одржаног 1988. године, Армани је рекао...

"Осећам огромну страст према Олимпији. Она је део мог живота и никада је нећу напустити. Када смо освојили Серију А 2014. године, то је био један од најемотивнијих тренутака у мом животу", рекао је Армани, човек који је много пута спојио наизглед неспојио – високу моду и спорт.

Армани, рођен 11. јула 1934. године у Пјаћенци, велики је навијач Интера и пријатељ бившег власника клуба, Масима Моратија, али није имао никакав проблем да једно време буде укључен у рад Олимпије из Милана заједно са Моратијем и њиховим ривалом из црно-црвеног дела града, другим човеком Милана, Адријаном Галијанијем.

Иначе, Армани је био "заљубљен" у велику звезду "росонера", Андрија Шевченка, који је био модел његове модне куће и који је култном дизајнеру послужио као инспирација за нову модну линију ЕА7 (управо је "7" број који је Шевченко носио у Милану).

Од 2006. године, када је откупио Олимпију од Ђорђа Корбелија, Армани је огромним улагањима успео да заустави доминацију Менс Сане (ака Монтепаски сијене), а један од најважнијих успеха на том путу дело је и нашег селектора Александра Ђорђевића, којем је Армани пружио шансу још 2006, када је Ђорђевић био без икаквог тренерског искуства, и који је успео да клуб врати на евролигашку мапу.

Прате ли резултати моћ и утицај клуба из Милана или не, тек Олимпија је један од 11 власника десетогодишњег уговора са Евролигом и једини је италијански клуб који следеће сезоне неће играти ФИБА такмичења.

Армани ће, очигледно, бити са клубом на том путу, али ће у међувремену љубав и страст према спорту наставити да развија најразличитијим пословима, попут онога када је на захтев Романа Абрамовича уредио комплетне директорске просторије на "Стамфорд бриџу". Место на којем бораве ВИП гости током утакмица Челсија и где се одржава клупски Брод директора, зове се "Армани Лоунге".

Фудбалери Челсија дуго већ носе искључиво Армани одела, а овај италијански могул чије је лично богатство процењено на 8,5 милијарди долара (2013) и чија индустрија годишње "окрене" две милијарде долара, два пута је "шио" одела и за енглеску репрезентацију.

Армани је својевремено дизајнирао и дресове италијанске репрезентације, сећате се вероватно оних уских, скоро "бодy" дресова од пре 15-ак година, репрезентативци Италије на Зимским олимпијским играма у Торину 2006. године носили су Армани креације, као и комплетан тим "азура" на Олимпијским играма у Лондону 2012.

Иза Ђорђа Арманија остало је неколико чувених изјава, попут оне да је "мајица алфа и омега модне азбуке", као и да је "разлика између стила и моде у квалитету", али он важи за човека који своју приватност држи у екстремној тајности. Мало се зна о томе како, где и с ким живи, мада је јавност била упозната с његовом бисексуалном оријентацијом и смрћу бившег партнера, Серђа Галеотија (1985).

То су ствари о којима један од најпознатијих живих Италијана не воли да говори, али када је тема спорт, кажу, Ђорђу се увек озари лице и почне да прича са великом страшћу. Нарочито за кошарком...

Олимпија до доласка Арманија није била шампион пуних 18 година, од 1996. до 2014.!

Коментари / 0

Оставите коментар