Analiza - Potrošio je milione i tek će: Armani i košarka!

Nakon "skudeta" koji je koštao 100 miliona evra, čuveni italijanski dizajner Đorđo Armani poručio je da, citiramo, nikada neće napustiti Olimpiju.

Košarka 06.03.2016 | 23:20
Analiza - Potrošio je milione i tek će: Armani i košarka!

Čuveni italijanski kreator, Đorđo Armani, koji je godinu dana stariji od košarkaškog kluba čiji je vlasnik, a koji će sutra utakmicom sa Torinom proslaviti 80 godina od osnivanja, poručio je da nikada neće napustiti Olimpiju.

Olimpija Milano originalno je ime kluba, 26-strukog prvaka Italije i trostrukog šampiona Evrope, koji je Armani kupio 2006. godine, promenio mu ime u Emoporio Armani EA7 i u koji je, naravno uz pomoć ogromnog "pula" sponzora koji je okupio, uložio okruglo 100 miliona evra da bi se osvojio "skudeto" u sezoni 2013/14.

U intervjuu za "Gazetu delo sport", dan pre utakmice u "Mediolanum forumu" – koja će ujedno biti i velika proslava rođendana najtrofejnijeg italijanskog kluba, osvajača prvog ikada Fajnal-fora Evrolige održanog 1988. godine, Armani je rekao...

"Osećam ogromnu strast prema Olimpiji. Ona je deo mog života i nikada je neću napustiti. Kada smo osvojili Seriju A 2014. godine, to je bio jedan od najemotivnijih trenutaka u mom životu", rekao je Armani, čovek koji je mnogo puta spojio naizgled nespojio – visoku modu i sport.

Armani, rođen 11. jula 1934. godine u Pjaćenci, veliki je navijač Intera i prijatelj bivšeg vlasnika kluba, Masima Moratija, ali nije imao nikakav problem da jedno vreme bude uključen u rad Olimpije iz Milana zajedno sa Moratijem i njihovim rivalom iz crno-crvenog dela grada, drugim čovekom Milana, Adrijanom Galijanijem.

Inače, Armani je bio "zaljubljen" u veliku zvezdu "rosonera", Andrija Ševčenka, koji je bio model njegove modne kuće i koji je kultnom dizajneru poslužio kao inspiracija za novu modnu liniju EA7 (upravo je "7" broj koji je Ševčenko nosio u Milanu).

Od 2006. godine, kada je otkupio Olimpiju od Đorđa Korbelija, Armani je ogromnim ulaganjima uspeo da zaustavi dominaciju Mens Sane (aka Montepaski sijene), a jedan od najvažnijih uspeha na tom putu delo je i našeg selektora Aleksandra Đorđevića, kojem je Armani pružio šansu još 2006, kada je Đorđević bio bez ikakvog trenerskog iskustva, i koji je uspeo da klub vrati na evroligašku mapu.

Prate li rezultati moć i uticaj kluba iz Milana ili ne, tek Olimpija je jedan od 11 vlasnika desetogodišnjeg ugovora sa Evroligom i jedini je italijanski klub koji sledeće sezone neće igrati FIBA takmičenja.

Armani će, očigledno, biti sa klubom na tom putu, ali će u međuvremenu ljubav i strast prema sportu nastaviti da razvija najrazličitijim poslovima, poput onoga kada je na zahtev Romana Abramoviča uredio kompletne direktorske prostorije na "Stamford bridžu". Mesto na kojem borave VIP gosti tokom utakmica Čelsija i gde se održava klupski Brod direktora, zove se "Armani Lounge".

Fudbaleri Čelsija dugo već nose isključivo Armani odela, a ovaj italijanski mogul čije je lično bogatstvo procenjeno na 8,5 milijardi dolara (2013) i čija industrija godišnje "okrene" dve milijarde dolara, dva puta je "šio" odela i za englesku reprezentaciju.

Armani je svojevremeno dizajnirao i dresove italijanske reprezentacije, sećate se verovatno onih uskih, skoro "body" dresova od pre 15-ak godina, reprezentativci Italije na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine nosili su Armani kreacije, kao i kompletan tim "azura" na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Iza Đorđa Armanija ostalo je nekoliko čuvenih izjava, poput one da je "majica alfa i omega modne azbuke", kao i da je "razlika između stila i mode u kvalitetu", ali on važi za čoveka koji svoju privatnost drži u ekstremnoj tajnosti. Malo se zna o tome kako, gde i s kim živi, mada je javnost bila upoznata s njegovom biseksualnom orijentacijom i smrću bivšeg partnera, Serđa Galeotija (1985).

To su stvari o kojima jedan od najpoznatijih živih Italijana ne voli da govori, ali kada je tema sport, kažu, Đorđu se uvek ozari lice i počne da priča sa velikom strašću. Naročito za košarkom...

Olimpija do dolaska Armanija nije bila šampion punih 18 godina, od 1996. do 2014.!

Komentari / 0

Ostavite komentar