И даље без договора, али ставови све ближи

На шестом састанку министара правде у Босни и Херцеговини, у оквиру структуралног дијалога о правосуђу, одржаног јуче и данас у Бањалуци, приближени су ставови о наставку реформе закона о судовима.

 

Босна и Херцеговина 05.03.2016 | 14:50
И даље без договора, али ставови све ближи

"Крећемо се у јако добром смјеру, ставове смо јако приближили и проблеме које смо имали до сада ставили смо их са стране. Подгрупа коју је формирало Министарство правде БиХ ће наставити радити, и очекујемо да ћемо ускоро са стручњацима из Европске комисије моћи направити некакав нацрт закона који може ићи у процедуру", казао је Јосип Грубеша, министар правде у Савјету министара БиХ.

Антон Касиповић, министар правде Републике Српске рекао је да је тачно да се саговорници приближавају у ставовима и да се врло тешко договарамо, али да то не треба било кога да обесхрабри, напротив треба да подигне енергију и мотивацију да дођу до рјешења.

„Констатовали смо да је подгрупа урадила добар посао до тачке до које су могли сами, одговорност у овом тренутку свакако јесте на министарствима праве, комисији Брчко дистрикта и додатној аргументацији", рекао је Касиповић и додао да је од велике помоћи било учешће Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), те Европске комисије која бдије над цијелим овим процесом.

На питање новинара када би се нацрт закона наћи у процедури Грубеша је рекао да је тешко говорити о роковима. "Морамо наћи што квалитетније рјешење, имати законе који ће дати правну сигурност грађанима и судовима. Идемо према евроатланским интеграцијама и морамо имати владавину права", рекао је Грубеша.

На питања о чему се конкретно ради Касиповић је рекао да у нивелираном приједлогу који је јуче и данас изнијело министарство правде РС говорило о кривичним дјелима из кривичног закона БиХ и других закона које је усвојила Парламентарне скупштина БиХ, па су то конкретизовали на кривична дјела тероризма, финансирања терористичких активности и прања новца, ако је усљед тих кривичних дијела наступила штета већих размјера за институције БиХ.

"Ми видимо да та дјела могу бити у надлежности Суда БиХ, под условом да постоји организована група која их реализује, да постоји дјело које је извршено на територији два ентитета или једног ентитета и Брчко дистрикта, да можемо рационално говорити о елементима иностраности када је ријеч о овим кривичним дјелима", казао је Касиповић и додао да о овом приједлогу из Републике Српске и приједлогу подгрупе, треба обавити консултације.

Осим Касиповића и Грубеше, састанку су присуствовали и министар правде ФБиХ Мато Јозић, предсједник Правосудне комисије Брчко дистрикта БиХ Сафет Пизовић.

Касиповић је говорећи о извршним пресудама Војног суда у Оџаку, према лицима у Шамцу, рекао да је обавио консултације са предсједником Борачке организације и са људима којима ће бити могуће уручене овакве пресуде.

"Договорили смо да уз помоћ ВСТС нађемо рјешење за судбине ових људи. Ријеч је о пресудама некадашњег војног суда, које су стајале у ладицама 20 година и које су се на крајње необичан начин се појавиле у јавности", казао је Касиповић и додао да ће директно настојати да има увид у сваку даљу активност суда јер је ово питање без преседана и може изазвати врло штетне посљедице у читавој БиХ.

На састанку јуче и данас прецизирано је да буду извршене измјене Протокола између министарстава правде Републике Српске и ФБиХ, када је ријеч о упућивању одређених лица на издржавање казне у казнено-поправним заводима.

"Познат вам је примјер везано за једно осуђено лице из Приједора. Вјерујем да ће РС и ФБиХ наћи оптимално рјешење у интересу ових људи и њихових породица" додао је Касиповић.

Извор: Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

зумба

05.03.2016 14:06

Обадвојица преговараца Хрвати,којих је 12% у БиХ И КОЈИ ИМАЈУ ТРЕЦИНУ ВЛАСТИ,опет им мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дс

05.03.2016 15:08

Стварно како је то дозволио бакир и додик.

Name

Топ

05.03.2016 19:37

3 од 4 члана су Хрвати...баш су угрожени.

Name

Едо,Слатина-Тузла

05.03.2016 21:08

Додатак и "држе" скоро све банке и финансијске токове у цијелој БиХ , не знам ни једног Хрвата у Тузли, а има их по попису око 20 % у Тузли иако су почели са исељавањем након 01.07.2015. јер су и ЕУ држављани па су "трбухом за крухом запуцали " у ЕУ,да није упослен или запослен у "јаким" фирмама(буџетским) или банкама и осигуравајућим кућама и стално су "угрожени"!!А ви Бошњаци и Срби "кољите" се опет а "мудри Латини хињски" гледају са стране и нападају "с леђа" редовно !!

Name

Едо,Слатина-Тузла

05.03.2016 21:11

"Живим" за истинско помирење Бошњака и Срба јер та два народа имају све исто или скоро исто осим религије,Срби и Хрвати осим дјеломично религије и обичаја ништа више,а Бошњаци и Хрвати немају баш ништа заједничко !!

Name

Гол

05.03.2016 22:52

Едо, хрватски католички лоби је један од "најзаслужнијих" за велика зла у ЕX-Yуг у задњих 100 година.

Name

ПЕЛЕ

05.03.2016 14:10

Они,лопови,ће пристати на све,само да државни суд не суди лоповлуку у р.с.Баја се вади на све могуће начине.На све ће пристати,само да га суд бих остави на миру,а његову породицу.Огромне паре народа РС се слијевају у КК Игокеу која је власништво породице Додик.То се мора испитати,али само државни суд БиХ.У судове РС не треба уопште вјеровати.Сви само раде у корист Додика и њему блиских.Стање је теже него за вријеме османлијског царства/према ономе што смо учили/.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

06.03.2016 01:27

Дај Пеле иди се лечи. Не знас ни ста јуце било а врацас на Осмалиско царство. Таквих дузебрзника има само по кафанама.

Name

Драган

05.03.2016 17:34

Политички се договорили да се не процесуирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАВКА

05.03.2016 19:14

Разумију се у право као Мара у крив к....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

05.03.2016 20:26

КАСИПОВИЦ СЕ ОЦИТО РАЗУМИЈЕ ДА БУДЕ ОНО ШТО ЈЕСТЕ - ДЕЖУРНИ ХРВАТ МИЛЕ ДОДИКА... СПРЕМАН ЈЕ И ОБУЧЕН ЗА БИЛО КОЈУ ФУНКЦИЈУ - ОБИЧНО ПОТРЧКАЛО !!!

Name

Апел

05.03.2016 21:04

Молим посјетиоце БН портала да престану писати у смислу да вриједјају особе на националној основи и да се уколико немају адекватан коментар мало суздрзе од овог рузног нацина. Заиста никада није и неце бекада водити ницему добром. Боље рјесавајте конкретан проблем конкретним приједлозима јер их је заиста доста.

Name

Wхо ис тхат гирлл

05.03.2016 21:17

Ко је маца у средини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

06.03.2016 11:14

СВЕ ЗНАМ, АЛИ ТО ЈЕ ПИТАЊЕ НА КОЈЕ НЕ ЗНАМ ОДГОВОР !!!