I dalje bez dogovora, ali stavovi sve bliži

Na šestom sastanku ministara pravde u Bosni i Hercegovini, u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu, održanog juče i danas u Banjaluci, približeni su stavovi o nastavku reforme zakona o sudovima.

 

Bosna i Hercegovina 05.03.2016 | 14:50
I dalje bez dogovora, ali stavovi sve bliži

"Krećemo se u jako dobrom smjeru, stavove smo jako približili i probleme koje smo imali do sada stavili smo ih sa strane. Podgrupa koju je formiralo Ministarstvo pravde BiH će nastaviti raditi, i očekujemo da ćemo uskoro sa stručnjacima iz Evropske komisije moći napraviti nekakav nacrt zakona koji može ići u proceduru", kazao je Josip Grubeša, ministar pravde u Savjetu ministara BiH.

Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske rekao je da je tačno da se sagovornici približavaju u stavovima i da se vrlo teško dogovaramo, ali da to ne treba bilo koga da obeshrabri, naprotiv treba da podigne energiju i motivaciju da dođu do rješenja.

„Konstatovali smo da je podgrupa uradila dobar posao do tačke do koje su mogli sami, odgovornost u ovom trenutku svakako jeste na ministarstvima prave, komisiji Brčko distrikta i dodatnoj argumentaciji", rekao je Kasipović i dodao da je od velike pomoći bilo učešće Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), te Evropske komisije koja bdije nad cijelim ovim procesom.

Na pitanje novinara kada bi se nacrt zakona naći u proceduri Grubeša je rekao da je teško govoriti o rokovima. "Moramo naći što kvalitetnije rješenje, imati zakone koji će dati pravnu sigurnost građanima i sudovima. Idemo prema evroatlanskim integracijama i moramo imati vladavinu prava", rekao je Grubeša.

Na pitanja o čemu se konkretno radi Kasipović je rekao da u niveliranom prijedlogu koji je juče i danas iznijelo ministarstvo pravde RS govorilo o krivičnim djelima iz krivičnog zakona BiH i drugih zakona koje je usvojila Parlamentarne skupština BiH, pa su to konkretizovali na krivična djela terorizma, finansiranja terorističkih aktivnosti i pranja novca, ako je usljed tih krivičnih dijela nastupila šteta većih razmjera za institucije BiH.

"Mi vidimo da ta djela mogu biti u nadležnosti Suda BiH, pod uslovom da postoji organizovana grupa koja ih realizuje, da postoji djelo koje je izvršeno na teritoriji dva entiteta ili jednog entiteta i Brčko distrikta, da možemo racionalno govoriti o elementima inostranosti kada je riječ o ovim krivičnim djelima", kazao je Kasipović i dodao da o ovom prijedlogu iz Republike Srpske i prijedlogu podgrupe, treba obaviti konsultacije.

Osim Kasipovića i Grubeše, sastanku su prisustvovali i ministar pravde FBiH Mato Jozić, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH Safet Pizović.

Kasipović je govoreći o izvršnim presudama Vojnog suda u Odžaku, prema licima u Šamcu, rekao da je obavio konsultacije sa predsjednikom Boračke organizacije i sa ljudima kojima će biti moguće uručene ovakve presude.

"Dogovorili smo da uz pomoć VSTS nađemo rješenje za sudbine ovih ljudi. Riječ je o presudama nekadašnjeg vojnog suda, koje su stajale u ladicama 20 godina i koje su se na krajnje neobičan način se pojavile u javnosti", kazao je Kasipović i dodao da će direktno nastojati da ima uvid u svaku dalju aktivnost suda jer je ovo pitanje bez presedana i može izazvati vrlo štetne posljedice u čitavoj BiH.

Na sastanku juče i danas precizirano je da budu izvršene izmjene Protokola između ministarstava pravde Republike Srpske i FBiH, kada je riječ o upućivanju određenih lica na izdržavanje kazne u kazneno-popravnim zavodima.

"Poznat vam je primjer vezano za jedno osuđeno lice iz Prijedora. Vjerujem da će RS i FBiH naći optimalno rješenje u interesu ovih ljudi i njihovih porodica" dodao je Kasipović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

zumba

05.03.2016 14:06

Obadvojica pregovaraca Hrvati,kojih je 12% u BiH I KOJI IMAJU TRECINU VLASTI,opet im malo.

ODGOVORITE
Name

ds

05.03.2016 15:08

Stvarno kako je to dozvolio bakir i dodik.

Name

Top

05.03.2016 19:37

3 od 4 člana su Hrvati...baš su ugroženi.

Name

Edo,Slatina-Tuzla

05.03.2016 21:08

Dodatak i "drže" skoro sve banke i finansijske tokove u cijeloj BiH , ne znam ni jednog Hrvata u Tuzli, a ima ih po popisu oko 20 % u Tuzli iako su počeli sa iseljavanjem nakon 01.07.2015. jer su i EU državljani pa su "trbuhom za kruhom zapucali " u EU,da nije uposlen ili zaposlen u "jakim" firmama(budžetskim) ili bankama i osiguravajućim kućama i stalno su "ugroženi"!!A vi Bošnjaci i Srbi "koljite" se opet a "mudri Latini hinjski" gledaju sa strane i napadaju "s leđa" redovno !!

Name

Edo,Slatina-Tuzla

05.03.2016 21:11

"Živim" za istinsko pomirenje Bošnjaka i Srba jer ta dva naroda imaju sve isto ili skoro isto osim religije,Srbi i Hrvati osim djelomično religije i običaja ništa više,a Bošnjaci i Hrvati nemaju baš ništa zajedničko !!

Name

Gol

05.03.2016 22:52

Edo, hrvatski katolički lobi je jedan od "najzaslužnijih" za velika zla u EX-Yug u zadnjih 100 godina.

Name

PELE

05.03.2016 14:10

Oni,lopovi,će pristati na sve,samo da državni sud ne sudi lopovluku u r.s.Baja se vadi na sve moguće načine.Na sve će pristati,samo da ga sud bih ostavi na miru,a njegovu porodicu.Ogromne pare naroda RS se slijevaju u KK Igokeu koja je vlasništvo porodice Dodik.To se mora ispitati,ali samo državni sud BiH.U sudove RS ne treba uopšte vjerovati.Svi samo rade u korist Dodika i njemu bliskih.Stanje je teže nego za vrijeme osmanlijskog carstva/prema onome što smo učili/.

ODGOVORITE
Name

Bot

06.03.2016 01:27

Daj Pele idi se leči. Ne znas ni sta juce bilo a vracas na Osmalisko carstvo. Takvih duzebrznika ima samo po kafanama.

Name

Dragan

05.03.2016 17:34

Politički se dogovorili da se ne procesuiraju.

ODGOVORITE
Name

OSTAVKA

05.03.2016 19:14

Razumiju se u pravo kao Mara u kriv k....!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

05.03.2016 20:26

KASIPOVIC SE OCITO RAZUMIJE DA BUDE ONO ŠTO JESTE - DEŽURNI HRVAT MILE DODIKA... SPREMAN JE I OBUČEN ZA BILO KOJU FUNKCIJU - OBIČNO POTRČKALO !!!

Name

Apel

05.03.2016 21:04

Molim posjetioce BN portala da prestanu pisati u smislu da vrijedjaju osobe na nacionalnoj osnovi i da se ukoliko nemaju adekvatan komentar malo suzdrze od ovog ruznog nacina. Zaista nikada nije i nece bekada voditi nicemu dobrom. Bolje rjesavajte konkretan problem konkretnim prijedlozima jer ih je zaista dosta.

Name

Who is that girll

05.03.2016 21:17

Ko je maca u sredini?

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

06.03.2016 11:14

SVE ZNAM, ALI TO JE PITANJE NA KOJE NE ZNAM ODGOVOR !!!