Математичари најтраженији кадар

Уколико се, којим случајем, школујете за професора математике, велика је могућност да ћете посао добити неколико мјесеци по окончању студија.Могу да вам позавиде поједине колеге попут професора географије, који на бироу, у просјеку, чаме дуже од двије и по године.

Република Српска 05.03.2016 | 15:10
Математичари најтраженији кадар

На евиденцију незапослених Завода за запошљавање РС крајем јануара било је пријављено 136.349 лица, што је за 5,1 одсто мање него прије годину, али је ипак ситуација далеко од идеалне.

По завршеном факултету и даље на бироу Поготово задовољни не могу бити поједини кадрови, који и по завршеном факултету дуго остају на бироу.

"На посао најдуже чекају професори географије, дипломирани новинари, те професори физичког васпитања са просјечном дужином чекања на евиденцији незапослених око двије године и седам мјесеци", потврдила је Ведрана Милинковић, виши стручни сарадник за информисање и односе са јавношћу Завода за запошљавање РС.

Дакле, постоје и високообразовани грађани који се тешко запошљавају, мада, укупно посматрано, пракса показује да је најтеже до посла доћи полуквалификованим радницима и онима са нижом стручном спремом, који на евиденцији бироа, у просјеку, чекају више од седам година.

Што се тиче факултетски образованих, просјечна дужина чекања износи годину и 10 мјесеци. У оквиру седмог степена стручне спреме (ВСС), просјечна дужина чекања на евиденцији незапослених Завода је око пет мјесеци за професоре математике, а за петама су им још неке колеге.

"Професори хемије у просјеку на посао чекају седам мјесеци, а дипломирани фармацеути око девет мјесеци. Просјечна дужина чекања информатичара и здравствених радника - љекара је око десет мјесеци", истиче Милинковићева.

Милан Милишић, предсједник Уније студената РС, својим колегама сугерише да, при упису на факултет, бирају оне студијске програме који ће им по дипломирању најлакше обезбиједити запослење.

"Такође, било би значајно да, поред постојећих подстицаја, студенти који се одлуче за занимања која су потребна тржишту имају већу подршку институција, при чему мислим на стипендије и слично", казао је Милишић.

Из Завода за запошљавање РС истичу да просјечна дужина чекања на посао зависи од степена стручне спреме, занимања лица и потребе за одређеним занимањем од стране послодавца.

Извор: Независне

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

исто

05.03.2016 14:22

И та математика је више досадна. Стално исти резултат, 8+8=16, досадно, дајте мало неке промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

05.03.2016 15:34

Ма није фора у томе,Додик трази савјетника који добро зна математику. Онај Митровицев син је био слаб из математике.

Name

А+Б

05.03.2016 15:46

Ма још нису почели продавати и ове дипломе - зато их нема!

Name

Пепи

05.03.2016 15:56

Е мој ,,дсс,, уби се ти заједно са Додом - када ти је опсесија-мораш узети какав лек !

Name

пази мало

05.03.2016 16:22

Ако тако настави дсс, добице стрес...

Name

дно дна

07.03.2016 12:01

Најјачи математичари до дипломе долазе у Брчком. Нема везе и ако су падали на поправни из математике у основној и средњој школи. Оду у Брчко, купе диплому и онда дођу у основне и средње школе и дјеци предају математику. И о којем високом образовању онда причамо? Завршио сам ЕТФ у року и нисам могао да нађем сталан посао. Кад видим да неко каже да треба омладина да уписује електротехнику, машинство, архитетктуру и сл. дође ми да пуцам у тв. Зашто фино не кажу- "Прво морате да будете члан одговарајуће странке, да се покажете као добар активиста, па ће посао доћи, је.о диплому".

ОДГОВОРИТЕ