Срби посјетили гробља на Косову и Метохији

Четрдесетак Срба поријеклом из главног града јужне српске покрајине данас је, на Задушнице, изашло на гробље у Приштини, гдје су поред бројних раније порушених, затекли и десетак надгробних плоча које су недавно срушене.

Србија 05.03.2016 | 12:50
Срби посјетили гробља на Косову и Метохији

Парох приштински Дарко Маринковић рекао је Срни да мали број Срба на гробљу о Задушницама опомиње и упозорава и да су порушени споменици доказ да је српско гробље и даље на мети криминалаца.

"Нажалост, из године у годину све је мање Срба који и о Задушницама излазе на гробље. Време чини своје. Наше православно гробље је одраз стања у коме се налази српска заједница на Косову и Метохији, посебно у главном граду", каже Маринковић.

Према његовим ријечима, послије Другог свјетског рата гробља су предата на одржавање општинским властима.

"Слика градског гробља на којем се у једном делу сахрањују католици, а у другом Срби потврда је да су и мртви Срби категорија другог реда", каже Маринковић.

Католичко гробље је очишћено и уређено, а православно гробље је и даље у корову.

"Неопростиво је да после пуних 16 година од завршетка сукоба и даље траје уништавање гробља", каже Маринковић и додаје да је "неопростиво то што наследници ни о задушницама не излазе на гробље, чиме полако бришу трагове српског постојања у Приштини".

Расељени Срби из Косовске Митровице данас су са шест аутобуса и самоиницијативно масовно изашли на гробље у јужном дијелу Косовске Митровице.

"Гробље је очишћено. Нисмо затекли нова урушавања и скрнављења", рекао је Срни парох митровачки Милија Арсовић.

Излазак Срба на гробље у Косовској Митровици обезбјеђивала је полиција.

Педесетак расељених Срба из Ђаковице у пратњи косовске полиције изашло је на гробље у селу Пискоте.

Предсједник Привременог вијећа општине Ђаковица Коста Белошевић рекао је Срни да није било инцидената, те да је, у организацији Вијећа, гробље прије неколико дана очишћено, након чега су расељени Срби тек постали свјесни колико је гробље уништено.

"Скоро да не постоји надгробни споменик који није порушен, са кога није однесена надгробна плоча и скинута слова", каже Белошевић.

Он је навео да расељени Срби из Ниша и Крагујевца нису успјели да се организују да данас изађу на гробље у Ђаковици јер је већина њих уплашена и зазире од доласка због напада који су се догађали током посљедњих неколико година када су албански екстремисти, како каже, каменовали аутобусе са расељеним Србима.

Коментари / 0

Оставите коментар