Srbi posjetili groblja na Kosovu i Metohiji

Četrdesetak Srba porijeklom iz glavnog grada južne srpske pokrajine danas je, na Zadušnice, izašlo na groblje u Prištini, gdje su pored brojnih ranije porušenih, zatekli i desetak nadgrobnih ploča koje su nedavno srušene.

Srbija 05.03.2016 | 12:50
Srbi posjetili groblja na Kosovu i Metohiji

Paroh prištinski Darko Marinković rekao je Srni da mali broj Srba na groblju o Zadušnicama opominje i upozorava i da su porušeni spomenici dokaz da je srpsko groblje i dalje na meti kriminalaca.

"Nažalost, iz godine u godinu sve je manje Srba koji i o Zadušnicama izlaze na groblje. Vreme čini svoje. Naše pravoslavno groblje je odraz stanja u kome se nalazi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji, posebno u glavnom gradu", kaže Marinković.

Prema njegovim riječima, poslije Drugog svjetskog rata groblja su predata na održavanje opštinskim vlastima.

"Slika gradskog groblja na kojem se u jednom delu sahranjuju katolici, a u drugom Srbi potvrda je da su i mrtvi Srbi kategorija drugog reda", kaže Marinković.

Katoličko groblje je očišćeno i uređeno, a pravoslavno groblje je i dalje u korovu.

"Neoprostivo je da posle punih 16 godina od završetka sukoba i dalje traje uništavanje groblja", kaže Marinković i dodaje da je "neoprostivo to što naslednici ni o zadušnicama ne izlaze na groblje, čime polako brišu tragove srpskog postojanja u Prištini".

Raseljeni Srbi iz Kosovske Mitrovice danas su sa šest autobusa i samoinicijativno masovno izašli na groblje u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

"Groblje je očišćeno. Nismo zatekli nova urušavanja i skrnavljenja", rekao je Srni paroh mitrovački Milija Arsović.

Izlazak Srba na groblje u Kosovskoj Mitrovici obezbjeđivala je policija.

Pedesetak raseljenih Srba iz Đakovice u pratnji kosovske policije izašlo je na groblje u selu Piskote.

Predsjednik Privremenog vijeća opštine Đakovica Kosta Belošević rekao je Srni da nije bilo incidenata, te da je, u organizaciji Vijeća, groblje prije nekoliko dana očišćeno, nakon čega su raseljeni Srbi tek postali svjesni koliko je groblje uništeno.

"Skoro da ne postoji nadgrobni spomenik koji nije porušen, sa koga nije odnesena nadgrobna ploča i skinuta slova", kaže Belošević.

On je naveo da raseljeni Srbi iz Niša i Kragujevca nisu uspjeli da se organizuju da danas izađu na groblje u Đakovici jer je većina njih uplašena i zazire od dolaska zbog napada koji su se događali tokom posljednjih nekoliko godina kada su albanski ekstremisti, kako kaže, kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

Komentari / 0

Ostavite komentar