Данас су Велике или Васкршње задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежиће данас Велике или Васкршње задушнице, као знак сјећања на све преминуле, када се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

Република Српска 05.03.2016 | 08:30
Данас су Велике или Васкршње задушнице

Црква је прописала посебне дане - Задушнице, и то четири пута годишње, када се људи посебно моле за покој душа преминулих.

Васкршње задушнице су у суботу, пред Месне покладе, у суботу пред Духове су љетне задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, Митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

На дан Задушница иде се у цркву, гдје се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а послије службе иде се до гробова покојника. На гробовима се прислужују свијеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.

На гробље и у цркву се носи кувано жито - кољиво, које подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у свјетлости Сунца.

Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се зацјељују ране гријеха.

Свијећа је симбол свјетлости Христове, која треба да нас подсјети на свјетлост којом Христос обасјава душе преминулих.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дан умрлих

05.03.2016 10:06

Ове задушнице, које су још познате и под називима: месопусне, покладне, велике, зимске; су увек у суботу пред Месне покладе у месопусној недељи, пред почетак Васкршњег поста. Скоро увек падају у месец фебруар, па су по томе и добиле назив. Спомињу се већ у типику Велике цариградске цркве у ΙΧ-Χ века. Из канона овога дана којим су обухваћени сви људи целе васељене и разни видови упокојења, види се да се Црква моли за: "умрле у градовима, пустињама, на земљи и на сваком месту; за цареве, свештенике, архијереје, браћу, другове, сроднике, за све родове, старо, младо, децу, сисанчад." Канон даље набраја разне врсте смрти и моли се за оне: "што гроб покри, што вода покри, рат покоси, земљотрес обухвати, убице убише, огањ спали; који умреше у мору, на земљи, у рекама, изворима и језерима, од зверова, птица, змија, у пустим местима; који умреше од жалости или радости напрасно, које уби мач и коњ, град, снег, или земља засу; које убише чаробни напици, отров; који падоше с висине, дрвета или погинуше од железа или камена; од грома, у пукотинама земље, од мора, од отровног уједа, коњског гажења, дављења или вешања".

ОДГОВОРИТЕ