Лестерова летња дилема - уновчити свих 110.000.000 евра одмах или...?!

...или сачувати „фантастичну петорку“ и следеће сезоне? Да ли ће Клаудио Ранијери успети да одбрани своје драго камење од силних милиона?

Фудбал 06.03.2016 | 23:00
Лестерова летња дилема - уновчити свих 110.000.000 евра одмах или...?!

Ријад Марез, Џејми Варди, Дани Дринквотер, Нголу Канте и Џефри Шлуп имена су која су одавно записана у тефтерима клупских скаута широм Острва, али и Европе. Душа Лестеровог тима, дечаци које је Клаудио Ранијери претворио у момке са бескрајном жељом да остваре вишедеценијски сан. Лисице би под командом „фантастичне петорке“ коначно могле да разбију премијерлигашку монотинију и постану прва екипа још од Блекбурна из чувене 1995. године која се супротставила најбогатијим и најмоћнијим острвским клубовима и прекину 20 година дуги шампионски низ Манчестер јунајтеда, Ситија, Челсија и Арсенала.

Како год да се сезона заврши, сви чланови великог квинтета требало би да постану протагонисти летње трансфер пијаце, на којој су њихова имена високо котирана. Наравно, уз освојени пехар сви играчи би додатно добили на цени.

Први на листи је - Ријад Марез. Брзина, дриблинг, убитачна левица, голгетер и асистент. Момак који је јануара 2014. године кроз мала врата стигао из Авра за свега 500.000 евра има сезону на којој би му позадивели многи фудбалери широм планете. На 27 наступа у Премијер лиги уписао је 14 голова и 11 асистенција, због чега му је цена вртоглаво скочила и већ сада износи готово 20.000.000 евра!

У овом тренутку готово је незамисливо видети Мареза у дресу Лестера и наредне сезоне, упркос чињеници да ће клуб вероватно обезбедити сигурно учешће у Лиги шампиона, јер се за њега отимају Манчестер јунајтед, Арсенал, па чак и мадридски Реал, који је слао своје скауте да гледају алжирског аса.

До истека актуелног уговора остало му је још три године, а цена му је скочила тачно 40 пута. Ипак, верујемо да ће све заинтересоване стране морати да припреме бар 35.000.000 евра ако желе Марезове услуге.

Марез је стављен на прво место листе јер да нема њега, тешко да би Џејми Варди урадио оно што јесте – постао стрелац са највише узастопно постигнутих голова у Премијер лиги и био најбољи стрелац такмичења са 19 голова, чему је додао и шест асистенција.

Варди је недавно парафирао нови уговор до 2019. године вредан 100.000 евра недељно, али то није отерало емисаре Челсија и Тотенхема, који би се радо борили за потпис 29-годишњег голгетера. Невероватна животна прича Џејмија Вардија препричавана је небројано пута до сада, а вероватно нико и даље не може да верује да је Џејми пре пет нешто више од пет година био радник у фабрици, а сада на врху енглеског фудбала. Према садашњем стању ствари, његова слобода коштаће бар 30.000.000 евра, ако не и више.

Док су Марез и Варди радили на бушењу противничких мрежа, Нголу „Макелеле“ Канте представља бедем који је мало ко успео да пређе. Страшни мали човек, како га енглески критичари зову због висине од свега 169 центиметара изгледа као готово савршена копија легендарног Клода Макелелеа, како по грађи, тако и по стилу игре. За непуних седам месеци оправдао је сваки од укупно 9.000.000 евра, колико је Лестер платио Каену прошлог лета, а како се по Острву спекулише, Јирген Клоп је озбиљно бацио око на момка рођеног у Паризу, док се доводи и у везу са Арсеналом. Сада вреди безмало 20.000.000 европских новчаница.

Џефри Шлуп је право премијерлигашко отрковење у времену када левих бекова озбиљно мањка. Производ Лестерове фабрике, 23-годишњи репрезентативац Гане скренуо је пажњу на себе својим физичким и атлетским способностима, јер подједнако добро покрива практично све позиције на левој страни терена. Клаудио Ранијери често истиче да има довољно квалитета да заигра и у срцу везног реда, што често и користи у разним тактичким варијантама. Због тога Шлупа траже и у Енглеској (Јунајтед, Челси), преко Француске (Монако), до Немачке (Бајер, Волфзбург), па није ни чудо што Лестер тражи начин како да одбије све понуде које би могле да стигну у сандуче. А оне не смеју да буду мање од 15.000.000 евра.

Један од притајених хероја Лестерове сезоне из сна јесте Дани Дринквотер, који је ове сезоне постао везивно ткиво екипе и човек који буквално представља спону између одбране и напада. Манчестер јунајтед га се пре нешто више од три и по године одрекао за мање од милион евра, а сада га Лисице неће пустити за мање од 10.000.000 евра. Како селектор Енглеске Рој Хоџсон озбиљно размишља о томе да га води на Европско првенство у Француској, цена би могла додатно да скочи, што можда неће превише узнемирити људе у Ситију и Челсију, који непрестано прате рад 25-годишњег централног везисте, али зато Тотенхем мора добро да извага шта је чинити.

Када се све сабере и одузме, Лестер би од петорице најбољих могао да инкасира (бар) 110.000.000 евра. Огроман новац, без сумње. Али, питање је шта би од Лестера остало наредне сезоне? Да ли ће поново уследити грчевита борба за опстанак, можда чак и потпуни распад система, или ће се тим из срца Енглеске подићи на један нови ниво?

Највећа летња дилема гласиће - да ли свих 110.000.000 евра уновчити одмах или покушати да се сачува нешто? Пред људима у Лестеру су дани великих одлука...

Коментари / 0

Оставите коментар