Lesterova letnja dilema - unovčiti svih 110.000.000 evra odmah ili...?!

...ili sačuvati „fantastičnu petorku“ i sledeće sezone? Da li će Klaudio Ranijeri uspeti da odbrani svoje drago kamenje od silnih miliona?

Fudbal 06.03.2016 | 23:00
Lesterova letnja dilema - unovčiti svih 110.000.000 evra odmah ili...?!

Rijad Marez, Džejmi Vardi, Dani Drinkvoter, Ngolu Kante i Džefri Šlup imena su koja su odavno zapisana u tefterima klupskih skauta širom Ostrva, ali i Evrope. Duša Lesterovog tima, dečaci koje je Klaudio Ranijeri pretvorio u momke sa beskrajnom željom da ostvare višedecenijski san. Lisice bi pod komandom „fantastične petorke“ konačno mogle da razbiju premijerligašku monotiniju i postanu prva ekipa još od Blekburna iz čuvene 1995. godine koja se suprotstavila najbogatijim i najmoćnijim ostrvskim klubovima i prekinu 20 godina dugi šampionski niz Mančester junajteda, Sitija, Čelsija i Arsenala.

Kako god da se sezona završi, svi članovi velikog kvinteta trebalo bi da postanu protagonisti letnje transfer pijace, na kojoj su njihova imena visoko kotirana. Naravno, uz osvojeni pehar svi igrači bi dodatno dobili na ceni.

Prvi na listi je - Rijad Marez. Brzina, dribling, ubitačna levica, golgeter i asistent. Momak koji je januara 2014. godine kroz mala vrata stigao iz Avra za svega 500.000 evra ima sezonu na kojoj bi mu pozadiveli mnogi fudbaleri širom planete. Na 27 nastupa u Premijer ligi upisao je 14 golova i 11 asistencija, zbog čega mu je cena vrtoglavo skočila i već sada iznosi gotovo 20.000.000 evra!

U ovom trenutku gotovo je nezamislivo videti Mareza u dresu Lestera i naredne sezone, uprkos činjenici da će klub verovatno obezbediti sigurno učešće u Ligi šampiona, jer se za njega otimaju Mančester junajted, Arsenal, pa čak i madridski Real, koji je slao svoje skaute da gledaju alžirskog asa.

Do isteka aktuelnog ugovora ostalo mu je još tri godine, a cena mu je skočila tačno 40 puta. Ipak, verujemo da će sve zainteresovane strane morati da pripreme bar 35.000.000 evra ako žele Marezove usluge.

Marez je stavljen na prvo mesto liste jer da nema njega, teško da bi Džejmi Vardi uradio ono što jeste – postao strelac sa najviše uzastopno postignutih golova u Premijer ligi i bio najbolji strelac takmičenja sa 19 golova, čemu je dodao i šest asistencija.

Vardi je nedavno parafirao novi ugovor do 2019. godine vredan 100.000 evra nedeljno, ali to nije oteralo emisare Čelsija i Totenhema, koji bi se rado borili za potpis 29-godišnjeg golgetera. Neverovatna životna priča Džejmija Vardija prepričavana je nebrojano puta do sada, a verovatno niko i dalje ne može da veruje da je Džejmi pre pet nešto više od pet godina bio radnik u fabrici, a sada na vrhu engleskog fudbala. Prema sadašnjem stanju stvari, njegova sloboda koštaće bar 30.000.000 evra, ako ne i više.

Dok su Marez i Vardi radili na bušenju protivničkih mreža, Ngolu „Makelele“ Kante predstavlja bedem koji je malo ko uspeo da pređe. Strašni mali čovek, kako ga engleski kritičari zovu zbog visine od svega 169 centimetara izgleda kao gotovo savršena kopija legendarnog Kloda Makelelea, kako po građi, tako i po stilu igre. Za nepunih sedam meseci opravdao je svaki od ukupno 9.000.000 evra, koliko je Lester platio Kaenu prošlog leta, a kako se po Ostrvu spekuliše, Jirgen Klop je ozbiljno bacio oko na momka rođenog u Parizu, dok se dovodi i u vezu sa Arsenalom. Sada vredi bezmalo 20.000.000 evropskih novčanica.

Džefri Šlup je pravo premijerligaško otrkovenje u vremenu kada levih bekova ozbiljno manjka. Proizvod Lesterove fabrike, 23-godišnji reprezentativac Gane skrenuo je pažnju na sebe svojim fizičkim i atletskim sposobnostima, jer podjednako dobro pokriva praktično sve pozicije na levoj strani terena. Klaudio Ranijeri često ističe da ima dovoljno kvaliteta da zaigra i u srcu veznog reda, što često i koristi u raznim taktičkim varijantama. Zbog toga Šlupa traže i u Engleskoj (Junajted, Čelsi), preko Francuske (Monako), do Nemačke (Bajer, Volfzburg), pa nije ni čudo što Lester traži način kako da odbije sve ponude koje bi mogle da stignu u sanduče. A one ne smeju da budu manje od 15.000.000 evra.

Jedan od pritajenih heroja Lesterove sezone iz sna jeste Dani Drinkvoter, koji je ove sezone postao vezivno tkivo ekipe i čovek koji bukvalno predstavlja sponu između odbrane i napada. Mančester junajted ga se pre nešto više od tri i po godine odrekao za manje od milion evra, a sada ga Lisice neće pustiti za manje od 10.000.000 evra. Kako selektor Engleske Roj Hodžson ozbiljno razmišlja o tome da ga vodi na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, cena bi mogla dodatno da skoči, što možda neće previše uznemiriti ljude u Sitiju i Čelsiju, koji neprestano prate rad 25-godišnjeg centralnog veziste, ali zato Totenhem mora dobro da izvaga šta je činiti.

Kada se sve sabere i oduzme, Lester bi od petorice najboljih mogao da inkasira (bar) 110.000.000 evra. Ogroman novac, bez sumnje. Ali, pitanje je šta bi od Lestera ostalo naredne sezone? Da li će ponovo uslediti grčevita borba za opstanak, možda čak i potpuni raspad sistema, ili će se tim iz srca Engleske podići na jedan novi nivo?

Najveća letnja dilema glasiće - da li svih 110.000.000 evra unovčiti odmah ili pokušati da se sačuva nešto? Pred ljudima u Lesteru su dani velikih odluka...

Komentari / 0

Ostavite komentar