Продавница без запослених - ево како ради

У шведском градићу Викену већ два месеца успешно ради први мини-маркет који нема ниједног људског запосленог, него функционише захваљујући смартфон апликацији.

Занимљивости 04.03.2016 | 10:00
Продавница без запослених - ево како ради

Купци морају користити таблет или смартфон уколико желе ући у овај, 24 сата на дан отворени маркет, а преко мобилног уређаја скенирају и купују жељене артикле. На крају месеца, стиже им рачун преко којег плаћају купљене намирнице.

Све што је потребно да купци ураде јесте да се региструју за услугу и преузму апликацију која ће им омогућити да по потреби откључавају врата подавнице и узимају ствари које су им потребне. Једина ствар коју у овом маркету обавља човек јесте допуњавање намирница којих нестане.

Овај маркет дело је шведског ИТ стручњака, Роберта Илијасона, који је на идеју да отвори аутоматизовану продавницу мешовите робе дошао након једне напорне ноћне потраге за отвореном продавницом у којој би купио храну за свог сина. Тада је одлучио да отвори продавницу која би могла радити нон-стоп и која не би зависила од људи.

Његов циљ је да овај пројекат прошири и на остале мање градове и села у Шведској, пошто у њима већина мањих продавница нестаје због великих трговачких ланаца.

Међутим, Роберт каже да има проблема да и старије грађане, који нису толико технолошки освештени, укључи у овај пројекат. Због тога размишља да ипак запосли једну особу која ће радити неколико сати дневно и објашњавати старијој популацији како да купи намирнице у оваквом маркету.

Извор: ИТВЕСТИ 

Коментари / 0

Оставите коментар