Prodavnica bez zaposlenih - evo kako radi

U švedskom gradiću Vikenu već dva meseca uspešno radi prvi mini-market koji nema nijednog ljudskog zaposlenog, nego funkcioniše zahvaljujući smartfon aplikaciji.

Zanimljivosti 04.03.2016 | 10:00
Prodavnica bez zaposlenih - evo kako radi

Kupci moraju koristiti tablet ili smartfon ukoliko žele ući u ovaj, 24 sata na dan otvoreni market, a preko mobilnog uređaja skeniraju i kupuju željene artikle. Na kraju meseca, stiže im račun preko kojeg plaćaju kupljene namirnice.

Sve što je potrebno da kupci urade jeste da se registruju za uslugu i preuzmu aplikaciju koja će im omogućiti da po potrebi otključavaju vrata podavnice i uzimaju stvari koje su im potrebne. Jedina stvar koju u ovom marketu obavlja čovek jeste dopunjavanje namirnica kojih nestane.

Ovaj market delo je švedskog IT stručnjaka, Roberta Ilijasona, koji je na ideju da otvori automatizovanu prodavnicu mešovite robe došao nakon jedne naporne noćne potrage za otvorenom prodavnicom u kojoj bi kupio hranu za svog sina. Tada je odlučio da otvori prodavnicu koja bi mogla raditi non-stop i koja ne bi zavisila od ljudi.

Njegov cilj je da ovaj projekat proširi i na ostale manje gradove i sela u Švedskoj, pošto u njima većina manjih prodavnica nestaje zbog velikih trgovačkih lanaca.

Međutim, Robert kaže da ima problema da i starije građane, koji nisu toliko tehnološki osvešteni, uključi u ovaj projekat. Zbog toga razmišlja da ipak zaposli jednu osobu koja će raditi nekoliko sati dnevno i objašnjavati starijoj populaciji kako da kupi namirnice u ovakvom marketu.

Izvor: ITVESTI 

Komentari / 0

Ostavite komentar