Бесцарински увоз би могао да нас уништи

Потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић о условима Европске уније, вези домаћих лобиста са Хрватском: БиХ мора, по сваку цену, да задржи царине за 250 производа.

Босна и Херцеговина 04.03.2016 | 07:50
Бесцарински увоз би могао да нас уништи

У преговорима БиХ са Европском унијом мора се заштитити по сваку цену 250 производа за које се сада плаћа царина приликом увоза у БиХ из земаља Европске уније.

Уколико БиХ не заштити ове производе изгубиће годишњи приход од 180 милиона марака и то је директна штета за буџет БиХ и буџете ентитета. Индиректна штета је могућност да 139.000 људи у БиХ остане без посла у гранама које се баве производњом тих производа.

Овде се говори о производима од воћа, поврћа, меса, пилетине, дувана, млека, каже у интервјуу за "Новости" Немања Васић, потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ.

"Комисија ЕУ нам је већ дала до знања да намеравају да скину ове производе са списка оних за које се сада плаћа царина. То је један од главних услова које је ЕУ ставила пред БиХ. Сада је на институцијама БиХ да се изборе да тога не дође. Уколико БиХ ово прихвати, привреда, која је ионако на ниском нивоу, дефинитивно ће бити уништена, а на хиљаде људи ће се наћи на улици без посла. Тотални бесцарински увоз роба у БиХ је самоубиство за привреду БиХ", каже Васић.

Шта може да се учини да до тога не дође?

"Једино право решење је да се ових 250 производа који су сада на царинском режиму задрже у том статусу све до самог уласка БиХ у ЕУ. То би дало БиХ довољно времена, пошто ће преговори и процес уласка у ЕУ трајати још неколико година, да домаћи привредници ојачају и да БиХ привреда буде колико-толико конкурентна на тржишту ЕУ. То мора бити јасан став из БиХ у преговорима са Европском унијом. Све остале опције попут оних да укинемо царине и добијемо неких 50 милиона евра помоћи су погубне".

Има ли јединства у БиХ по овом питању?

"Нема. Јединство политичара руши домаћи увозни лоби који је јако повезан пре свих са Хрватском. Сада је увозни лоби једини, да кажем, на губитку због царињења производа из ЕУ. Укидањем царина највише би профитирали увозници и то пре свега робе из Хрватске која има велику заступљеност на нашем тржишту. Тренутно на терену, увозници ових роба из БиХ, лобирају код Хрватске да од Комисије ЕУ излобира укидање царина на све производе који из ЕУ долазе у БиХ".

Како се блокада трговине између ЕУ и Русије одражава на БиХ?

"Прекид размене роба ЕУ и Русије је један од разлога који има негативне последице и према БиХ. Наиме, чланице ЕУ су након прекида трговине земаља ЕУ и Русије добиле подршку од својих влада да пронађу алтернативна тржишта и окренуле су се земљама Балкана где је и БиХ".

"И тако сада ЕУ притиска БиХ да прихвати укидање царина на све производе како би омогућила својим чланицама да лакше пласирају робу по Европи, уз наравно мање трошкове. Корист ће тако имати само земље из ЕУ и њихови привредници, док за БиХ то значи колапс домаће привреде, јер роба која буде стизала из ЕУ биће знатно јефтинија од оне која се произведе у БиХ и нећемо бити конкурентни на тржишту".

Каква је улога Спољнотрговинске коморе БиХ у овоме?

"Ми смо већ припремили и доставили свим инстутицијама БиХ анализу последица укидања царина на 250 сада заштићених производа. Институције БиХ су прихватиле нашу анализу и сложиле су се да бране став у преговорима са Европском унијом да ови производи морају остати заштићени".

 

БиХ је прихватила ЦЕФТА споразум како би са земљама региона увозила и извозила робу без царина. То је довело до тога да БиХ изгуби своје тржиште и да га освоји пре свега Хрватска, нешто мање Србија и Македонија. Тако је БиХ данас поклопљена производима из ових земаља док је домаћа производња на ниским гранама.

Европска унија је понудила раније БиХ систем реципроцитета када се говори о увозу и извозу роба. Односно да БиХ извезе робе у ЕУ колико се увезе.

Међутим, БиХ не може да прихвати ту понуду јер домаћа производња, између осталог и због недостатка савремених лабараторија за контролу квалитета, не би могла да задовољи оштре критеријуме у Европској унији. Ово је у институцијама БиХ окарактерисано као замка из ЕУ.

Извор: Новости

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дејо

04.03.2016 08:14

Једина замка из ЕУ је сто це млади напустити Босну кад и ако будемо цланица ЕУ.. Убице нас нерад и незапосленост у сваком слуцају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из кулисе

04.03.2016 10:57

ЕУ је један од начина како велике земље (Њемачка, Француска, Велика Британија, Италија, као и њихов господар САД) доминирају мале. А царине играју веома битну улогу у свему. Да ли сте знали да су све набројане земље, док су се развијале и када су биле у успону имале ЦАРИНЕ? И не само царине. Крађа интелектуалне својине (патенти, производни процеси, књиге итд.) је била подржавана и подстицана од стране државе. Када су велике земље ојачале (када су се накрале), онда су другима почели да причају како треба да укину царине. Тако би наиме производи великих били јефтинији него они у другим економијама. Други нису били за то јер им је било јасно да ће то да им уништи економију. Зато су велики направили ЕУ, ексклузиван клуб у који "сви" хоће да уђу, скину гаће... и пусте да велики раде са њима шта хоће. Па су тако и мали прихватили да укину своје царине. Намамљени су ЕУ фондовима. Али су велики опет на добитку. Велики ти да једну милијарду евра годишње уз фонда, а извуче из твоје привреде пет милијарди. Зато је јако позитивно што се барем Немања Васић залаже за то да се дио домаће производње заштити.

Name

Прашина у очи

04.03.2016 08:25

Не опстаје се уз помоћ забрана и ограничења. Нека ми госп објасни како ЕУ може произвести и продати "нешто" за мање пара него што то можемо ми, кад је код њих скупља производња. Господо драга, морате смањити своје плате, возне паркове итд а са тим новцем субвенционисати производњу. То је једина формула, све остало је бацањем ПРАШИНЕ У ОЧИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.03.2016 10:27

Дрзава даје подстицај за извоз.

Name

постено

04.03.2016 08:27

ја сам за пустање увоза иако то насим политицарима и производацима неодговара.они имају монопол на трзисту бих.наси маркети су скупљи него европски,произведи буди повољан и нема проблема.код нас је само јефтина роба из кие и турске која реално невриједи ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нама је инаце добро..

04.03.2016 11:08

У праву си и ја би се слозио са безцаринским увозом,под условом и безцаринским извозом. А Монопол имамо само ми и то не само над увозном робом него над свим у БИХ. али имамом један велики Проблем а то је засигурно неписменост и незнање на собствено право,олахко предавање пред политиком и стањем у којем зивимо као (па немоземо ми ниста промјенут)ал се грдно варамо да нисмо ни свјесни.све је могуце али треба узет самоинцијативу и покренут масу али опет ми то незнамо ...ал знамо мјаукат ту смо сигурно у врху свјетске љествице.... поз из Тесња

Name

боки

04.03.2016 09:52

Фајронт раја....

ОДГОВОРИТЕ
Name

метко

04.03.2016 10:27

Еу је пукла!! од ње се нема ста добро оцекивати. код Еу је вазно другом кројити гаце а његове пола нескројене, и проблема до гусе ста раде само једни на друге гурају кривицу гледају који це глупи закон доњети да нас јос висе поцепају по дзепу и здрављу. Ако сте приметили која год Дрзава удје у ЕУ пропадне за 1-2 Године а у дуговима да их ни 5 колено немозе вратити..поздрав Раја посебном мојим Приједорцанима

ОДГОВОРИТЕ