Да ли ће пуцање бране избрисати ИД из Мосула?

Угрожена је највећа брана ирачке хидро-електране код Мосула.

Свијет 03.03.2016 | 21:22
Да ли ће пуцање бране избрисати ИД из Мосула?

Из Вашингтона упозоравају своје грађане да буду спремни за напуштање Ирака уколико дође до "катастрофалног колапса" највеће ирачке бране код Мосула.

Иако ирачки функционери настоје да умање ризик од такве опасности, Вашингтон је свеједно позвао своје грађане да се припреме за такву могућност, извештава Ројтерс.

Амерички стручњаци процењују да би град Мосул, који се налази под контролом џихадиста Исламске државе, у свега неколико сати након пуцања бране био преплављен водом висине од чак 21 метар!

У опасности су и други градови који се налазе низводно уз реку Тигар: Тикрит, Самара, али и саму престоницу Багдад.

Ирачки премијер Хајдер ал Абади рекао је да се подузимају све мере предострожности, али сматра да је могућност таквог сценарија "екстремно мала".

Мосул је трећи највећи град Ирака, након главног града Багдада и Басре. Налази се на обалама реке Тигар у северном делу државе, око 400 км северно од Багдада.

У граду је некада живело преко милион и по људи, до агресивног преузимања од стране Исламске државе током летње офанзиве 2014. године.

Извор: Србија данас

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

вупер

03.03.2016 21:10

Знацо амери су спремили масакар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.03.2016 07:32

Зашто не минирају брану да потусе ова арапска говна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВП

04.03.2016 13:05

даће БОГ па ће пукнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

04.03.2016 20:08

Ако је стварно досло до тога да бране морају "пуцати", да би се ти идиоти победили,ослабили,неутралисали,онда је овај свет отисао у ...Да ли су неки свесни колико је ту акумулирано слатке,пијаце воде.

ОДГОВОРИТЕ