Da li će pucanje brane izbrisati ID iz Mosula?

Ugrožena je najveća brana iračke hidro-elektrane kod Mosula.

Svijet 03.03.2016 | 21:22
Da li će pucanje brane izbrisati ID iz Mosula?

Iz Vašingtona upozoravaju svoje građane da budu spremni za napuštanje Iraka ukoliko dođe do "katastrofalnog kolapsa" najveće iračke brane kod Mosula.

Iako irački funkcioneri nastoje da umanje rizik od takve opasnosti, Vašington je svejedno pozvao svoje građane da se pripreme za takvu mogućnost, izveštava Rojters.

Američki stručnjaci procenjuju da bi grad Mosul, koji se nalazi pod kontrolom džihadista Islamske države, u svega nekoliko sati nakon pucanja brane bio preplavljen vodom visine od čak 21 metar!

U opasnosti su i drugi gradovi koji se nalaze nizvodno uz reku Tigar: Tikrit, Samara, ali i samu prestonicu Bagdad.

Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da se poduzimaju sve mere predostrožnosti, ali smatra da je mogućnost takvog scenarija "ekstremno mala".

Mosul je treći najveći grad Iraka, nakon glavnog grada Bagdada i Basre. Nalazi se na obalama reke Tigar u severnom delu države, oko 400 km severno od Bagdada.

U gradu je nekada živelo preko milion i po ljudi, do agresivnog preuzimanja od strane Islamske države tokom letnje ofanzive 2014. godine.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

vuper

03.03.2016 21:10

Znaco ameri su spremili masakar

ODGOVORITE
Name

Md

04.03.2016 07:32

Zašto ne miniraju branu da potuse ova arapska govna

ODGOVORITE
Name

VP

04.03.2016 13:05

daće BOG pa će puknuti.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

04.03.2016 20:08

Ako je stvarno doslo do toga da brane moraju "pucati", da bi se ti idioti pobedili,oslabili,neutralisali,onda je ovaj svet otisao u ...Da li su neki svesni koliko je tu akumulirano slatke,pijace vode.

ODGOVORITE