Ударен темељ ФИБА Лиге шампиона!

ФИБА Европа и представници националних првенстава у 10 европских земаља званично су основали предузеће које ће руководити ФИБА Лигом шампиона.

Кошарка 05.03.2016 | 17:40
Ударен темељ ФИБА Лиге шампиона!

Ново такмичење, кошаркаша Лига шампиона, које би требало да стартује следеће сезоне, функционисаће по принципу заједничког партнерства - 50 одсто ФИБА, 50 одсто европске кошаркашке лиге.

Званични потпис на свечаности одржаној у Кући кошарке, седишту ФИБА у Женеви, ставили су представници националних првенстава Белгије, Чешке, Француске, Немачке, Грчке, Израела, Италије, Литваније, Пољске и Турске.

Лига шампиона биће пандан Евролиги, а присутни су најавили да ће у наредном периоду радити на организацији и комерцијализацији тог такмичења које ће бити организовано у складу са највишим професионалним стандардима, као и ангажовању потребног кадра.

Оформљен је и Борд ФИБА Лиге шампиона који чине Ален Берал, председник француске лиге, Штефан Холц, директор немачке лиге, Јоргос Халвацакис, први човек грчке лиге, Марћин Видомски, председник пољске лиге, Харун Ерденај, председник Турске кошаркашке федерације, Сиријел Куманс, први потпредседник ФИБА Европе и Камил Новак, извршни директор ФИБА.

Одлучено је да у првој фази кошаркашке Лиге шампиона председник Управног одбора буде Маркус Студер, главни оперативни директор ФИБА, бивши заменик генералног секретара УЕФА и члан оснивачког одбора УЕФА Лиге шампиона.

Састанку је испред АБА јтд лиге присуствовао директор Крешимир Новосел, иако Скупштина АБА није изгласала пристанак да прихвати понуђених пет одсто деоница.

АБА лига је у групи осам најважнијих лига, којима је намењено по пет одсто деоница (осам лига по пет одсто и још пет лига по два одсто), али још није то потписала јер је начелно пристала на понуду Ђордија Бертомеуа.

После састанка у Женеви саопштено је да су у току и даље преговори са националним савезима и клубовима у земљама, које нису ставиле свој потпис на уговор, како би се заједничким снагама дошло до решења које ће заштити националне шампионате и репрезентације.

Промоција ФИБА лиге шампиона биће званично организована 21. марта у Паризу.

Коментари / 0

Оставите коментар