Udaren temelj FIBA Lige šampiona!

FIBA Evropa i predstavnici nacionalnih prvenstava u 10 evropskih zemalja zvanično su osnovali preduzeće koje će rukovoditi FIBA Ligom šampiona.

Košarka 05.03.2016 | 17:40
Udaren temelj FIBA Lige šampiona!

Novo takmičenje, košarkaša Liga šampiona, koje bi trebalo da startuje sledeće sezone, funkcionisaće po principu zajedničkog partnerstva - 50 odsto FIBA, 50 odsto evropske košarkaške lige.

Zvanični potpis na svečanosti održanoj u Kući košarke, sedištu FIBA u Ženevi, stavili su predstavnici nacionalnih prvenstava Belgije, Češke, Francuske, Nemačke, Grčke, Izraela, Italije, Litvanije, Poljske i Turske.

Liga šampiona biće pandan Evroligi, a prisutni su najavili da će u narednom periodu raditi na organizaciji i komercijalizaciji tog takmičenja koje će biti organizovano u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, kao i angažovanju potrebnog kadra.

Oformljen je i Bord FIBA Lige šampiona koji čine Alen Beral, predsednik francuske lige, Štefan Holc, direktor nemačke lige, Jorgos Halvacakis, prvi čovek grčke lige, Marćin Vidomski, predsednik poljske lige, Harun Erdenaj, predsednik Turske košarkaške federacije, Sirijel Kumans, prvi potpredsednik FIBA Evrope i Kamil Novak, izvršni direktor FIBA.

Odlučeno je da u prvoj fazi košarkaške Lige šampiona predsednik Upravnog odbora bude Markus Studer, glavni operativni direktor FIBA, bivši zamenik generalnog sekretara UEFA i član osnivačkog odbora UEFA Lige šampiona.

Sastanku je ispred ABA jtd lige prisustvovao direktor Krešimir Novosel, iako Skupština ABA nije izglasala pristanak da prihvati ponuđenih pet odsto deonica.

ABA liga je u grupi osam najvažnijih liga, kojima je namenjeno po pet odsto deonica (osam liga po pet odsto i još pet liga po dva odsto), ali još nije to potpisala jer je načelno pristala na ponudu Đordija Bertomeua.

Posle sastanka u Ženevi saopšteno je da su u toku i dalje pregovori sa nacionalnim savezima i klubovima u zemljama, koje nisu stavile svoj potpis na ugovor, kako bi se zajedničkim snagama došlo do rešenja koje će zaštiti nacionalne šampionate i reprezentacije.

Promocija FIBA lige šampiona biće zvanično organizovana 21. marta u Parizu.

Komentari / 0

Ostavite komentar