Возачи Ф1: Чему ове промјене?!

Већина возача Формуле 1 противи се новинама у систему квалификација, које би требало да заживе већ на првој трци нове сезоне.

Остали спортови 06.03.2016 | 13:40
Возачи Ф1: Чему ове промјене?!

Међународна аутомобилска федерација (ФИА) крајем фебруара је донела одлуку о промени система квалификација, а нова правила требало би да ступе на снагу од прве трке у овогодишњем шампионату, која се вози 20. марта у Мелбурну.

Према том предлогу, квалификације ће се возити у три фазе - прва ће трајати 16 минута, друга 15, а трећа 14.

По седморица најспоријих возача ће у одређеним временским интервалима бивати елиминисани током прве две фазе, док ће се осморица најбржих пласирати у трећу фазу.

Тада ће после одређеног временског интервала прво испадати најспорији возачи, да би на крају остала само двојица најбржих, у борби за "пол позицију".

Возачи мисле да ће нови систем бити компликован за учеснике и навијаче на тркама, на шта је први човек Формуле 1 Берни Еклстон реаговао изјавом да би увођење новог система могло да буде одложено до маја и трке у Шпанији.

Већина возача, укључујући Кимија Раиконена, Џенсона Батона и Ника Розберга, разговарала је о предложеним променама са директором трка Формуле 1, Чарлијем Вајтингом.

"Мислимо да би навијачима било тешко да разумеју шта се дешава. За нас возаче је већ компликовано, а мислимо да ће навијачима бити још теже. Стари начин квалификација је веома добар и нема потребе мењати га", рекао је возач Форс Индије Серхио Перез.

Валтери Ботас из Вилијамса сматра да је одлука да се промени начин квалификација веома чудна.

"Нисам чуо да се неко жалио на стари систем. Прихватићу сваку промену али не знам која је сврха".

Законодавно тело у Формули 1, Светски савет мото спорта (WМСЦ), заказао је састанак за петак. Једино то тело може да одобри било коју промену у квалификацијама за предстојећу сезону.

WМСЦ може да измени предлог Комисије Формуле 1 пре него што уђе у правилник, али би значајне промене морале да буду враћене Комисији и Стратешкој групи на одобрење.

Коментари / 0

Оставите коментар