Vozači F1: Čemu ove promjene?!

Većina vozača Formule 1 protivi se novinama u sistemu kvalifikacija, koje bi trebalo da zažive već na prvoj trci nove sezone.

Ostali sportovi 06.03.2016 | 13:40
Vozači F1: Čemu ove promjene?!

Međunarodna automobilska federacija (FIA) krajem februara je donela odluku o promeni sistema kvalifikacija, a nova pravila trebalo bi da stupe na snagu od prve trke u ovogodišnjem šampionatu, koja se vozi 20. marta u Melburnu.

Prema tom predlogu, kvalifikacije će se voziti u tri faze - prva će trajati 16 minuta, druga 15, a treća 14.

Po sedmorica najsporijih vozača će u određenim vremenskim intervalima bivati eliminisani tokom prve dve faze, dok će se osmorica najbržih plasirati u treću fazu.

Tada će posle određenog vremenskog intervala prvo ispadati najsporiji vozači, da bi na kraju ostala samo dvojica najbržih, u borbi za "pol poziciju".

Vozači misle da će novi sistem biti komplikovan za učesnike i navijače na trkama, na šta je prvi čovek Formule 1 Berni Eklston reagovao izjavom da bi uvođenje novog sistema moglo da bude odloženo do maja i trke u Španiji.

Većina vozača, uključujući Kimija Raikonena, Džensona Batona i Nika Rozberga, razgovarala je o predloženim promenama sa direktorom trka Formule 1, Čarlijem Vajtingom.

"Mislimo da bi navijačima bilo teško da razumeju šta se dešava. Za nas vozače je već komplikovano, a mislimo da će navijačima biti još teže. Stari način kvalifikacija je veoma dobar i nema potrebe menjati ga", rekao je vozač Fors Indije Serhio Perez.

Valteri Botas iz Vilijamsa smatra da je odluka da se promeni način kvalifikacija veoma čudna.

"Nisam čuo da se neko žalio na stari sistem. Prihvatiću svaku promenu ali ne znam koja je svrha".

Zakonodavno telo u Formuli 1, Svetski savet moto sporta (WMSC), zakazao je sastanak za petak. Jedino to telo može da odobri bilo koju promenu u kvalifikacijama za predstojeću sezonu.

WMSC može da izmeni predlog Komisije Formule 1 pre nego što uđe u pravilnik, ali bi značajne promene morale da budu vraćene Komisiji i Strateškoj grupi na odobrenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar