Анализа: ФИБА ''уцјењује'' АБА лигу - не да у Еврокуп!

Светска кошаркашка федерација чини све да Ђордија Бертомеуа остави само са једним такмичењем - Евролигом од 16 клубова.

Кошарка 05.03.2016 | 13:00
Анализа: ФИБА ''уцјењује'' АБА лигу - не да у Еврокуп!

Скупштина АБА лиге у начелу је прихватила предлог компаније "Еуролеагуе Баскетбалл", да шампион региона у наредне три сезоне буде учесник Евролиге и да најмање три екипе учествују у Еврокупу.

Остало је да се на састанку са Ђордијем Бертомеуом 10. марта прође кроз све детаље будуће сарадње и да се преузму папири за потписивање, након чега би се две стране руковале и отвориле шампањац...

Не тако брзо!

ФИБА, која на располагању има читаву лепезу репресивних мера - почев од кажњавања Савеза и националних тимова, што је већ најављено у "Спортском журналу" - решила је да стане на пут реализацији тог договора, тако што је директору АБА лиге Крешимиру Новоселу поручила да првак региона може у Евролигу, али да сви остали морају под окриље ФИБА!

Пошто јесенас није успела да привуче највеће и најатрактивније клубове, Светска кошаркашка организација неће да дозволи даље слабљење свог новог "чеда" - Лиге шампиона, чију свечану презентацију је заказала за 20. и 21. март у Паризу.

Од почетка мучног процеса кроз који пролази кошаркашка Европа, јасна је једна ствар - да на континенту нема довољно квалитета за три пристојна такмичења: "Ђордијеве" Евролигу (16 тимова) и Еврокуп (24 тима) и ФИБА Лигу шампиона (32 тима), с тим да је ФИБА недавно одлучила да покрене и Куп Европе, уз могуће укључивање клубова из северне Африке и са Блиског истока!?

Бертомеу и "Еуролеагуе Баскетбалл" планирали су да дајући место у реформисаној Евролиги победнику Еврокупа (тако је годинама уназад) учине и то такмичење привлачним и изазовним, али су се суочили са конкретним проблемом. Односно, преварили у рачуници.

Јер, ФИБА је што милом, што силом (уценама), обезбедила подршку већине националних Савеза и лига. Последњи су јој се прикључили Немци, тако да су иза Бертомеуа остале само шпанска и две регионалне лиге - ВТБ (где главну реч воде Руси) и АБА.

Стратегија ФИБА је јасна - притисцима и претњама натерати еx-YУ регион да се са својим најбољим тимовима (осим првака) прикључи Лиги шампиона, чиме би у Барселони остали без "материјала" за Еврокуп, мада би им после одлуке Немаца било тешко да окупе макар 16 солидних клубова и уз подршку АБА лиге...

Фактор у овој причи може да буде тужба коју је "Еуролеагуе Баскетбалл" поднела Европској комисији против ФИБА, практично је оптуживши за "мобинг", али ко зна када ће и како тај предмет бити решен.

Шта је нама чинити?

Дилема пред коју ФИБА ставља АБА лигу је наизглед лако решива - нека шампион иде у Евролигу, остали ће у Лигу шампиона (која ће имати одређени квалитет) и никога неће болети глава. Наравно да није тако.

Шта ће на то рећи Бертомеу? Да ли ће и тада бити спреман да понуди место у елити прваку АБА лиге?

Понуда коју је компанија "Еуролеагуе Баскетбалл" послала пре неколико дана може се посматрати као компромисни пакет, где би подршка Еврокупу била награђена евролигашком "визом". Међутим, шта ако АБА повуче подршку, макар се то косило са њеном слободном вољом?

То су питања која ће се сигурно наћи на дневном реду поменутог састанка у Загребу 10. марта, након чега ће Бертомеу са једним од најближих сарадника, Едуардом Скотом, посетити и Београд, а онда угостити клубове у Барселони 14. марта.

Коментари / 0

Оставите коментар