Analiza: FIBA ''ucjenjuje'' ABA ligu - ne da u Evrokup!

Svetska košarkaška federacija čini sve da Đordija Bertomeua ostavi samo sa jednim takmičenjem - Evroligom od 16 klubova.

Košarka 05.03.2016 | 13:00
Analiza: FIBA ''ucjenjuje'' ABA ligu - ne da u Evrokup!

Skupština ABA lige u načelu je prihvatila predlog kompanije "Euroleague Basketball", da šampion regiona u naredne tri sezone bude učesnik Evrolige i da najmanje tri ekipe učestvuju u Evrokupu.

Ostalo je da se na sastanku sa Đordijem Bertomeuom 10. marta prođe kroz sve detalje buduće saradnje i da se preuzmu papiri za potpisivanje, nakon čega bi se dve strane rukovale i otvorile šampanjac...

Ne tako brzo!

FIBA, koja na raspolaganju ima čitavu lepezu represivnih mera - počev od kažnjavanja Saveza i nacionalnih timova, što je već najavljeno u "Sportskom žurnalu" - rešila je da stane na put realizaciji tog dogovora, tako što je direktoru ABA lige Krešimiru Novoselu poručila da prvak regiona može u Evroligu, ali da svi ostali moraju pod okrilje FIBA!

Pošto jesenas nije uspela da privuče najveće i najatraktivnije klubove, Svetska košarkaška organizacija neće da dozvoli dalje slabljenje svog novog "čeda" - Lige šampiona, čiju svečanu prezentaciju je zakazala za 20. i 21. mart u Parizu.

Od početka mučnog procesa kroz koji prolazi košarkaška Evropa, jasna je jedna stvar - da na kontinentu nema dovoljno kvaliteta za tri pristojna takmičenja: "Đordijeve" Evroligu (16 timova) i Evrokup (24 tima) i FIBA Ligu šampiona (32 tima), s tim da je FIBA nedavno odlučila da pokrene i Kup Evrope, uz moguće uključivanje klubova iz severne Afrike i sa Bliskog istoka!?

Bertomeu i "Euroleague Basketball" planirali su da dajući mesto u reformisanoj Evroligi pobedniku Evrokupa (tako je godinama unazad) učine i to takmičenje privlačnim i izazovnim, ali su se suočili sa konkretnim problemom. Odnosno, prevarili u računici.

Jer, FIBA je što milom, što silom (ucenama), obezbedila podršku većine nacionalnih Saveza i liga. Poslednji su joj se priključili Nemci, tako da su iza Bertomeua ostale samo španska i dve regionalne lige - VTB (gde glavnu reč vode Rusi) i ABA.

Strategija FIBA je jasna - pritiscima i pretnjama naterati ex-YU region da se sa svojim najboljim timovima (osim prvaka) priključi Ligi šampiona, čime bi u Barseloni ostali bez "materijala" za Evrokup, mada bi im posle odluke Nemaca bilo teško da okupe makar 16 solidnih klubova i uz podršku ABA lige...

Faktor u ovoj priči može da bude tužba koju je "Euroleague Basketball" podnela Evropskoj komisiji protiv FIBA, praktično je optuživši za "mobing", ali ko zna kada će i kako taj predmet biti rešen.

Šta je nama činiti?

Dilema pred koju FIBA stavlja ABA ligu je naizgled lako rešiva - neka šampion ide u Evroligu, ostali će u Ligu šampiona (koja će imati određeni kvalitet) i nikoga neće boleti glava. Naravno da nije tako.

Šta će na to reći Bertomeu? Da li će i tada biti spreman da ponudi mesto u eliti prvaku ABA lige?

Ponuda koju je kompanija "Euroleague Basketball" poslala pre nekoliko dana može se posmatrati kao kompromisni paket, gde bi podrška Evrokupu bila nagrađena evroligaškom "vizom". Međutim, šta ako ABA povuče podršku, makar se to kosilo sa njenom slobodnom voljom?

To su pitanja koja će se sigurno naći na dnevnom redu pomenutog sastanka u Zagrebu 10. marta, nakon čega će Bertomeu sa jednim od najbližih saradnika, Eduardom Skotom, posetiti i Beograd, a onda ugostiti klubove u Barseloni 14. marta.

Komentari / 0

Ostavite komentar