Македонија о имену усред драме на граници

Македонски медији усред драме које влада у избегличком кампу Идомени на граници преносе да је председник ЕК Жан Клод Јункер Македонију назвао уставним именом.

Регион 03.03.2016 | 11:13
Македонија о имену усред драме на граници

На македонско-грчкој граници већ данима је заробљено око 10.000 миграната, а на територију Грчке стално пристижу нови. Македонци границу са Грчком наизменично отварају и затварају, а притисак миграната на "балканску руту" је све већии.

И док Европа покушава да спроведе механизме за смањење избегличког таласа и направи план за решавање избегличке кризе, македонска телевизија "Сител" објавила је вест насловљену "Јункер наљутио Грке користећи уставно име Македоније у Бриселу".

Председник Европске комисије говорећи о избегличкој кризи напоменуо је да ће "председник Европског савета Доналд Туск посетити земље на избегличкој "балканској рути", између осталих Србију, Македонију и Турску".

Како наводи македонска телевизија, да је Јункер рекао Македонија, забележили су сви европски медији, а италијанска агенција "Нова" јавила је да је један од челника ЕУ направио гаф током изговарања имена Македонија јер је није назвао БЈР Македонијом.

Подсетимо, због спора око имена државе Грчка годинама блокира чланство Македонија у НАТО и ЕУ, док је у УН примљена под привременим именом Бивша Југословенска Република Македонија, до решења спора.

Атина оптужује Македонију и за присвајање важних симбола хеленске културе како би изградила национални идентитет претежно словенске државе, као што су симбол сунца на застави или антички херој Александар Велики по којем носи име и аеродром у Скопљу.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пендула

03.03.2016 12:01

Зато су Грци пропали ко Грцка !

ОДГОВОРИТЕ