Makedonija o imenu usred drame na granici

Makedonski mediji usred drame koje vlada u izbegličkom kampu Idomeni na granici prenose da je predsednik EK Žan Klod Junker Makedoniju nazvao ustavnim imenom.

Region 03.03.2016 | 11:13
Makedonija o imenu usred drame na granici

Na makedonsko-grčkoj granici već danima je zarobljeno oko 10.000 migranata, a na teritoriju Grčke stalno pristižu novi. Makedonci granicu sa Grčkom naizmenično otvaraju i zatvaraju, a pritisak migranata na "balkansku rutu" je sve većii.

I dok Evropa pokušava da sprovede mehanizme za smanjenje izbegličkog talasa i napravi plan za rešavanje izbegličke krize, makedonska televizija "Sitel" objavila je vest naslovljenu "Junker naljutio Grke koristeći ustavno ime Makedonije u Briselu".

Predsednik Evropske komisije govoreći o izbegličkoj krizi napomenuo je da će "predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetiti zemlje na izbegličkoj "balkanskoj ruti", između ostalih Srbiju, Makedoniju i Tursku".

Kako navodi makedonska televizija, da je Junker rekao Makedonija, zabeležili su svi evropski mediji, a italijanska agencija "Nova" javila je da je jedan od čelnika EU napravio gaf tokom izgovaranja imena Makedonija jer je nije nazvao BJR Makedonijom.

Podsetimo, zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonija u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, do rešenja spora.

Atina optužuje Makedoniju i za prisvajanje važnih simbola helenske kulture kako bi izgradila nacionalni identitet pretežno slovenske države, kao što su simbol sunca na zastavi ili antički heroj Aleksandar Veliki po kojem nosi ime i aerodrom u Skoplju.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pendula

03.03.2016 12:01

Zato su Grci propali ko Grcka !

ODGOVORITE