Горушица - болест савременог доба

Више од 10 процената људи у свету има жгаравицу и узима лекове као терапију. Често је симптом других болести попут запаљења једњака или стомачне киле.

Здравље 03.03.2016 | 09:01
Горушица - болест савременог доба

Претеран унос масне, пржене, поховане или љуте хране, велике количине алкохола, прескакање оброка или преједање, често узрокују горушицу, у народу познату и као жгаравицу. У питању је појачано лучење желудачне киселине, до кога може да дође и због лекова против болова или за скидање температуре попут аспирина, диклофена, бруфена или неправилне комбинације медикамената. Такође, проблем се јавља и због хеликобактер пилори, која је најчешћи узрочник чира на желуцу, али и нервирања и стреса. Како се манифестује горушица и какве проблеме прави, објашњава гастроентеролог професор др Радоје Додер, начелник Клинике за гастроентерологију и хепатологију Војномедицинске академије:

- Горушица се испољава осећајем печења или жарења у горњем делу дигестивног тракта, стезањем и болом иза грудне кости и у горњем делу желуца. Понекад се шири све до ждрела. Обично се јавља у првом сату после оброка и једна је од најчешћих тегоба савремене популације. Више од десет одсто популације свакодневно се мучи са горушицом, па је принуђено и лекове да узима. Код једног броја пацијената се јавља два до три пута недељно, али и они узимају терапију. Пацијенти су најчешће средње животне доби од 20. до 60. година.

Да ли може да буде симптом друге болести?

- Често је симптом других оболења, па мора детаљно да се испита, односно да се открију разлози њеног јављања. Најчешће је симптом запалења једњака, које настаје као последица гастроезофагеалне рефлуксне болести (ГЕРБ). Заправо је последица комбинованог деловања повраћаја желудачног садржаја, упаљеног једњака, некад и оштећења његове слузокоже, као и преосетљивости на растезање храном или на хлороводоничну киселину, која се појачано ствара у желуцу. ГЕРБ је болест овог века, као што је улкус био прошлог и најчешће се јавља у развијеним земљама због неправилне исхране и гојазности. Хијатална хернија (кила), која се налази између желуца и једњака, може такође да изазива горушицу. У овом случају желудац, због анатомски лоше постављеног отвора, иде ка једњаку условљавајући прелазак желудачне киселине, која изазива нежељене симптоме карактеристичне за жгаравицу. Уколико је овај проблем у питању, у одређеним ситуацијама може и операцијом да се реши. Стрес је такође чест узрок горушице. А што се тиче хране, осим масне, слатке и љуте, као и алкохола, утичу кафа и цитрусно воће. Брза храна са много зачина и калорија може и код младих, чак и тинејџера, да доведе до горушице, па је врло важно успоставити тачну дијагнозу.

Шта следи после дијагнозе?

- Дијагноза је важна због адекватног лечења. Млађима од 40 година могу да се дају одређени лекови ради ублажавања симптома, али ако горушица траје дуже од два месеца, требало би да се уради гастроскопија. Ако уз то постоји и анемија, губитак телесне тежине и рана ситост, гастроскопија је неопходна. Ово је важно да се уради јер горушица може да се јави и због повећаног притиска у трбуху, при чему се желудац подиже према грудном кошу, отвара доњи езофагеални мишић и враћа киселину у супротном смеру. Овај тип горушице је најчешће присутан код спортиста због напора и трудница због притиска плода.

Какве су последице занемаривања проблема?

- Уколико се не схвати озбиљно а траје дуго, може доћи до озбиљног оштећења једњака, познатог као Баретов једњак. Слузница поприма карактеристике слузокоже желуца. У суштини је то преканцерозно стање, које ако измакне контроли, може да има крајње озбиљне последице. Зато је важно да буде под надзором специјалисте, да би се на време спречио настанак карцинома кардије, који представља прелаз између једњака и желуца. Особе са горушицом о овоме не размишљају, већ често узимају антациде и тако отклањају симптоме. Ипак, антациди не отклањају проблем, већ само неутралишу киселину. На пример, они су за труднице лек избора, јер се не апсорбују из дигестивног тракта и немају негативан утицај на плод, али је и за овај вид терапије неопходна консултација са гинекологом.

Како се спроводи терапија?

- За уклањање симптома помоћу антацида потребно је две недеље. Међутим, правилно лечење подразумева примену блокатора протонске пумпе, који спречавају лучење хлороводоничне киселине. То су најмоћнији антисекреторски лекови и узимају се од 20 до 40 мг ујутру или увече. Наравно, не на своју руку већ у договору са лекаром. Могу да се користе и прокинетици, то су лекови који убрзавају пражњење желуца попут таблете "дом пердон". Али ни то није апсолутно ефикасно, па је најбоље, уколико се антацидима за кратко време не реши горушица, савет потражити код лекара.

КАДА ЈЕ НЕОПХОДАН ЕНДОСКОПСКИ ПРЕГЛЕД?
У неким ситуацијама је ендоскопски преглед једњака и желуца због горушице неопходан, а одлука се доноси на основу здравственог стања и година пацијента. Препоручује се ако се:

* жгаравица јави први пут после 45. године код мушкараца и после 50. код жена.

* код појаве озбиљнијих симптома као што су анемија, отежано гутање, крв у столици, црне столице, губитка килаже.

* горушица не смирује дуже од две године, као и код пацијената који не реагују на прописану терапију или је дијагноза нејасна.

ЛАГАНИ ОБРОЦИ И СПОРИЈЕ ЖВАКАЊЕ

ДА би се горушица спречила или макар ублажила, важно је да се поштује одређени режим исхране. Оброци морају да буду лагани и да их има четири до пет током дана, а жвакање спорије. Храна не би смела да буде презачињена, јако запржена, љута, преслана. Опустите се док једете, јер стрес појачава лучење желудачне киселине. Такође, немојте јести два часа пре спавања и непосредно пред физичку активност. Пушење такође подстиче горушицу, па би требало да заборавите на цигарете. И кончано, спавајте на вишем узглављу (око 25 степени).

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар