Потребни: Фирме у БиХ вапе за занатлијама

Пошто је добар дио свршених студената схватио да муком стечену диплому може да окачи о клин, вријеме је да они који тек треба да одлуче чиме ће се бавити размисле да ли је четворогодишња средња школа, а потом и факултет, рационална одлука.

Босна и Херцеговина 03.03.2016 | 08:35
Потребни: Фирме у БиХ вапе за занатлијама

Занатлије тврде да није. Док основци завршних разреда увелико размишљају о врсти даље едукације, наши саговорници упозоравају да је тржиште презасићено високообразованим кадром, али да рјешење, ипак, постоји.

Фирме вапе за занатлијама бројних профила, а притом је квалитетном мајстору на располагању и могућност самозапошљавања, што у неким случајевима, ако је ријеч о врсном стручњаку, доноси веома добру зараду.

"Прошла година је прва година у којој се више занатских радњи у Републици Српској пријавило него што их се одјавило, што довољно говори. Дијете неће погријешити ако упише било који занат јер код нас су сви дефицитарни", поручује Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Српске.

Упитан да наброји неке од заната који код нас имају перспективу, он је, између осталих, потврдио да су дефицитарна занимања молер, тесар, зидар, керамичар, аутолимар, аутомеханичар, аутодијагностичар и слично.

И Еди Ханеш, директор бањалучке Пољопривредне школе, има корисне приједлоге за будуће средњошколце, али и увјерење да ће, ако га послушају, лако доћи до радне књижице.

Приједлози за будуће средњошколце "Наши месари, кад заврше школовање, у 98 одсто случајева по добијању дипломе почињу да раде. Пекари, исто тако", навео је Ханеш.

Велики дио месара и пекара, али и оних који се у бањалучкој Пољопривредној школи опредијеле и одшколују за занимање цвјећар-вртлар, оду у државе Европске уније и тамо нађу посао. "Поготово одлазе у Словенију. То је тржиште. Иду тамо гдје им је боље", навео је Ханеш.

Да би млади заиста требало да размисле и о школовању за неки од заната увјерава и Алија Ремзо Бакшић, доскорашњи директор Асоцијације послодаваца БиХ, одличан познавалац прилика на тржишту.

Он истиче да нам стари занати, попут обућарског, више и нису потребни. Међутим, постоје и оне занатлије које јесу, нпр. вариоци, аутомеханичари и слично. "Аутомеханичаре нећете наћи на бироу", појаснио је Бакшић.

Направити образовну стратегију По његовим ријечима, потребно је да се и у БиХ, баш као и у европским развијеним економијама, држава опредијели да школује кадрове за које има посла и за које је лако реализовати самозапошљавање.

"Јер аустријска образовна стратегија је таква да се двије трећине ученика уписују у средње стручне школе. Сви они заврше нека техничка или занатска занимања. То је оно што би и нама требало јер би се створиле могућности и за покретање властитих малих бизниса", закључио је Бакшић.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

свима добро

03.03.2016 08:06

Ова држава није засићена високо образованим кадром него таквог кадра више скоро уопште нема. Шта ви мислите, да се куповањем некаквог папира на некаквом колеџу или државном факултету са корумпираним назови професорима који мрзе своје студенте, постаје високообразован? Високо образован си кад имаш знање а не кад имаш неки безвриједни папир. Оно мало људи из времена од прије рата, који нешто знају, а који су остали у овој вукој.бини, муку муче са неписмењацима и подлацима који заузимају све важније позиције у државним предузећима која су, хтјели ви то признати или не, и даље једина могућност да се нешто крупније ради. Код приватника опет хоће да му радиш за ситне паре, да би он могао да се богати. Нема ни реда ни поретка. У овој земљи сви све знају, а највише оно о чему немају појма. У овој земљи, у оваквој ситуацији, и даље су кадрови економисти, правници, социолози, политичари, полицајци, подобни припадници партија које погрешно зову политичке, затим родјаци, курве, новинари итд. Једино нигдје нема инжењера који треба да прате технолошка достигнућа у свијету и омогуће вам стварање нове вриједности. Шта ће вам инжењери, Додик ће вам дићи кредит, пола ће узети себи, пола дати вама и ви ћете увести шта вам треба, а не патити се учећи и радећи дан и ноћ. Све сте развалили. Друго нити знате нити можете. Увели сте систем ко ће кога преварити и ко ће коме отети. Ускоро ће вам на врата закуцати оно што слиједи након тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инзењер

03.03.2016 08:37

Слазем се са вецином сто је написано,само у једном не. Написано је да само људи који су заврсили прије рата несто знају,има и сад добрих кадрова,наравно са дрзавних факултета. Проблем је управо у томе сто таквии људи не могу да додју до изразаја од силних менаџера,правника и других који су стекли звање на садасњим вецерњим сколама.

Name

Занатлија

03.03.2016 13:52

Нека бизни.ери-тајкуни раде нешто и сами. Ми нећемо радити за вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.03.2016 18:08

Сервисери камиона и грађевинских машина имају посла преко главе, и мало их има.

ОДГОВОРИТЕ