За десет хектара је потребно 10.000 КМ!

Ратари рачунају трошкове и спремају се за пролећну сетву, из Владе обећали уплату подстицаја. Сељаци упозоравају да ће, ако држава не помогне, све више њива бити под коровом.

Република Српска 03.03.2016 | 07:30
За десет хектара је потребно 10.000 КМ!

Ратари у Српској увелико су почели припреме за пролећну сетву. Механизација је спремна за улазак у њиве, али скуп репроматеријал и недостатак новца, уз кашњење подстицаја, и даље су највећи проблеми за већину пољопривредника.

Планирано је да у Српској буде засејано 152.000 хектара, а под кукурузом, као најзначајнијом културом, наћи ће се око 142.000 хектара, што је за 15 одсто више него лани.

Ратари у сетву улазе са обећањем ресорног министра Стеве Мирјанића да ће Влада испунити обећање о исплати подстицаја за ову годину у износу од 60 милиона КМ. Министар је казао да ће у току ове седмице бити исплаћено пет милиона марака подстицаја, а до краја априла сва дуговања за прошле године.

Министарство и ове године наставља подршку пољопривредним произвођачима у виду регресираног дизел горива за пролећне и јесење радове. Ратари ће по хектару добити 100 литара горива, а укупно ће бити подељено до 11 милиона литара, за шта ће бити издвојено око шест милиона КМ.

Обезбеђен је и новац за благовремену исплату подстицаја за меркантилну пшеницу, за род ове године, у износу од 250 марака по хектару.

"Цена сетве кукуруза износи око 1.740 КМ по хектару и нижа је за око девет одсто у односу на прошлу годину, а цена сетве зоби износи око 1.150 КМ по хектару што је незнатно ниже у односу на прошлу годину, за око два одсто. У процену трошкова сетве су урачунати трошкови обраде земљишта, ђубрење, заштита и цене семена" - речено је јуче "Новостима" у Служби за односе за јавношћу Министарства поропривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Процена је да се у 2016. години може очекивати просечан принос кукуруза од пет тона по хектару.

Љубо Малетић, председник Удружења ратара Семберије, каже, за "Новости", да је већина ратара, пре свега због финансијских проблема, у тешкој ситуацији пред почетак сетве.

"Свесни смо тешке финансијске ситуације у држави, али улагања у пољопривреду би морала да буду на првом месту. Неопходно је обезбедити редовност исплате подстицаја, јер сељаку је за сетву десетак хектара потребно и до 10.000 марака у старту, што је за многе велика цифра", рекао је Малетић.

Он упозорава надлежне да ће, ако се не обезбеди редовност исплате подстицаја, Република Српска из године у годину имати све више њива под коровом.

"Људи су приморани да позајмљују новац за сетву или да дижу кредите по неповољним каматним стопама. Поред кукуруза, у пролећној сетви заступљена је и зоб, која ће бити засејана на око 3.000 и индустријско биље на 7.155 хектара".

 КРЕДИТИ

У Министарству кажу да су, у циљу подршке увезивању примарне производње и прехрамбене индустрије, обезбеђени наменски кредити и зајмови ИРБ Републике Српске за уговарање, производњу и откуп домаћих пољопривредних производа, за шта је расположиво 25 милиона КМ.

(Вечерње новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ооп

03.03.2016 07:53

Да ли то пољопривредници одкупљују земљу цуј 10 000 пуно је то кода саде каву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.бн

03.03.2016 08:32

Ре.ооп, ти не припадас кругу ратара, јер видим да немас појма колика је стварна цијена радова на њивама, 10.000 КМ, се односи на десет хектара а то је сто дунума ( дулума) па види ако се користе све методе савремене обраде земљиста (које опет сви струцњаци предлазу) знаци дубоко орање, тањирање, зубљење (дрљање) евент. ваљање, дохрањивање земљиста, те сијање па види дали је то реална сума?

Name

Тетак мата

03.03.2016 09:01

Ма ја овако размишљам. Држао сам кафић и нема промета сви гости који троше отишли у Њемачку а остали они који циједе каву 3 сата или сок и ништа затворио па и ја у Њемачку и ето радим тако да они да немају рачуна не би радили земљу него морају кукат због инспекције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

03.03.2016 12:00

Шта сељак ради када је принос рекордан? Да ли можда понуди држави дио прихода? Наравно да не, опет тражи подстицај! Докле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

03.03.2016 14:25

За Ицх Докле год постоје такви идиоти као сто си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

03.03.2016 15:52

Сигурно си и ти неки паразит.ха ха Сељачина