Za deset hektara je potrebno 10.000 KM!

Ratari računaju troškove i spremaju se za prolećnu setvu, iz Vlade obećali uplatu podsticaja. Seljaci upozoravaju da će, ako država ne pomogne, sve više njiva biti pod korovom.

Republika Srpska 03.03.2016 | 07:30
Za deset hektara je potrebno 10.000 KM!

Ratari u Srpskoj uveliko su počeli pripreme za prolećnu setvu. Mehanizacija je spremna za ulazak u njive, ali skup repromaterijal i nedostatak novca, uz kašnjenje podsticaja, i dalje su najveći problemi za većinu poljoprivrednika.

Planirano je da u Srpskoj bude zasejano 152.000 hektara, a pod kukuruzom, kao najznačajnijom kulturom, naći će se oko 142.000 hektara, što je za 15 odsto više nego lani.

Ratari u setvu ulaze sa obećanjem resornog ministra Steve Mirjanića da će Vlada ispuniti obećanje o isplati podsticaja za ovu godinu u iznosu od 60 miliona KM. Ministar je kazao da će u toku ove sedmice biti isplaćeno pet miliona maraka podsticaja, a do kraja aprila sva dugovanja za prošle godine.

Ministarstvo i ove godine nastavlja podršku poljoprivrednim proizvođačima u vidu regresiranog dizel goriva za prolećne i jesenje radove. Ratari će po hektaru dobiti 100 litara goriva, a ukupno će biti podeljeno do 11 miliona litara, za šta će biti izdvojeno oko šest miliona KM.

Obezbeđen je i novac za blagovremenu isplatu podsticaja za merkantilnu pšenicu, za rod ove godine, u iznosu od 250 maraka po hektaru.

"Cena setve kukuruza iznosi oko 1.740 KM po hektaru i niža je za oko devet odsto u odnosu na prošlu godinu, a cena setve zobi iznosi oko 1.150 KM po hektaru što je neznatno niže u odnosu na prošlu godinu, za oko dva odsto. U procenu troškova setve su uračunati troškovi obrade zemljišta, đubrenje, zaštita i cene semena" - rečeno je juče "Novostima" u Službi za odnose za javnošću Ministarstva poroprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Procena je da se u 2016. godini može očekivati prosečan prinos kukuruza od pet tona po hektaru.

Ljubo Maletić, predsednik Udruženja ratara Semberije, kaže, za "Novosti", da je većina ratara, pre svega zbog finansijskih problema, u teškoj situaciji pred početak setve.

"Svesni smo teške finansijske situacije u državi, ali ulaganja u poljoprivredu bi morala da budu na prvom mestu. Neophodno je obezbediti redovnost isplate podsticaja, jer seljaku je za setvu desetak hektara potrebno i do 10.000 maraka u startu, što je za mnoge velika cifra", rekao je Maletić.

On upozorava nadležne da će, ako se ne obezbedi redovnost isplate podsticaja, Republika Srpska iz godine u godinu imati sve više njiva pod korovom.

"Ljudi su primorani da pozajmljuju novac za setvu ili da dižu kredite po nepovoljnim kamatnim stopama. Pored kukuruza, u prolećnoj setvi zastupljena je i zob, koja će biti zasejana na oko 3.000 i industrijsko bilje na 7.155 hektara".

 KREDITI

U Ministarstvu kažu da su, u cilju podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije, obezbeđeni namenski krediti i zajmovi IRB Republike Srpske za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, za šta je raspoloživo 25 miliona KM.

(Večernje novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

oop

03.03.2016 07:53

Da li to poljoprivrednici odkupljuju zemlju cuj 10 000 puno je to koda sade kavu.

ODGOVORITE
Name

alex.bn

03.03.2016 08:32

Re.oop, ti ne pripadas krugu ratara, jer vidim da nemas pojma kolika je stvarna cijena radova na njivama, 10.000 KM, se odnosi na deset hektara a to je sto dunuma ( duluma) pa vidi ako se koriste sve metode savremene obrade zemljista (koje opet svi strucnjaci predlazu) znaci duboko oranje, tanjiranje, zubljenje (drljanje) event. valjanje, dohranjivanje zemljista, te sijanje pa vidi dali je to realna suma?

Name

Tetak mata

03.03.2016 09:01

Ma ja ovako razmišljam. Držao sam kafić i nema prometa svi gosti koji troše otišli u Njemačku a ostali oni koji cijede kavu 3 sata ili sok i ništa zatvorio pa i ja u NJemačku i eto radim tako da oni da nemaju računa ne bi radili zemlju nego moraju kukat zbog inspekcije

ODGOVORITE
Name

Ich

03.03.2016 12:00

Šta seljak radi kada je prinos rekordan? Da li možda ponudi državi dio prihoda? Naravno da ne, opet traži podsticaj! Dokle?

ODGOVORITE
Name

Realno

03.03.2016 14:25

Za Ich Dokle god postoje takvi idioti kao sto si ti.

ODGOVORITE
Name

Ich

03.03.2016 15:52

Sigurno si i ti neki parazit.ha ha Seljačina