Јадранска барка, ипак, усмјерена ка Евролиги!

Светска кућа кошарке доживела још један тежак пораз у намерама да лансира Лигу шампиона!

Кошарка 04.03.2016 | 11:00
Јадранска барка, ипак, усмјерена ка Евролиги!

Јадранска лига играће се и након ове сезоне. Услед све гласнијег сукоба који влада на релацији УЛЕБ - ФИБА постојала је одређена бојазан да би регионално такмичење и дефинитивно могло да доживи крах, таква сумња отклоњена је на последњој седници Скупштине АБА лиге. Из седишта Евролиге у Барселони на адресу Лиге стигло је писмо следеће садржине - шампион Јадранске лиге иде у Евролигу, други, трећи и четврти у Еврокуп, а сви клубови добијају трогодишњи уговор.

Био је то позив који се чекао недељама уназад, уједно и понуда коју водећи људи Регионалне лиге неће одбити.

У исто време у сандучету је стајала још једна коверта - из централе ФИБА. Светска кућа кошарке изнела је клубовима с Јадрана два сценарија. Први у којем три клуба добијају улазницу за новонасталу Лигу шампиона, уз још једно место у квалификацијама, док је у другој понуди стајало - два места у Лиги шампиона, плус једно у доигравању. У писму су недостајали круцијални детаљи - услови које Јадранска лига треба да испуни како би се један од два сценарија остварио.

Али, чини се да у овом тренутку то више и није битно, јер размишљања су једноставна - Евролига је била и биће примарни циљ АБА лиге. А и Евролиги је јадранско друштво одувек било у мислима - то потврђује позивница коју је Партизан добио да буде део састанка у Барселони 14. марта, али и да се оставља могућност да још један тим добије место у квалификацијама за Евролигу, у случају да се све коцкице посложе на право место.

За 10. март у Загребу заказан је разговор челника АБА и првог човека Евролиге Ђордија Бертомеуа. Биће то, готово је сигурно, дан када ће доћи и до коначног договора две стране, после чега ће ФИБА и званично претрпети још један тежак пораз у намери да лансира јаку Лигу шампиона. Додуше, до 10. марта челни кадрови Јадранске лиге одржаће састанак и са људима из ФИБА, али је у овом тренутку сигурно да најбољи клубови из региона желе само у Евролигу, што ће и бити предочено.

Наравно, не треба заборавити ни недавну изјаву првог човека Цибоне, Аце Петровића, да усмерење Лиге треба да буде ка Лиги шампиона. Чињеница је да остатак клубова из Јадранске лиге неће имати никакву препреку ка томе да се приклоне ФИБА такмичењу, али тиме се само још једном поставља питање - ко ће уопште бити део система у којем неће бити правих „шампиона“?

У сваком случају, Ђорди Бертомеу добио је све најважније потписе које је желео, а ФИБА ће морати да се помири са стањем ствари и покупи само оно што преостане.

Коментари / 0

Оставите коментар