Jadranska barka, ipak, usmjerena ka Evroligi!

Svetska kuća košarke doživela još jedan težak poraz u namerama da lansira Ligu šampiona!

Košarka 04.03.2016 | 11:00
Jadranska barka, ipak, usmjerena ka Evroligi!

Jadranska liga igraće se i nakon ove sezone. Usled sve glasnijeg sukoba koji vlada na relaciji ULEB - FIBA postojala je određena bojazan da bi regionalno takmičenje i definitivno moglo da doživi krah, takva sumnja otklonjena je na poslednjoj sednici Skupštine ABA lige. Iz sedišta Evrolige u Barseloni na adresu Lige stiglo je pismo sledeće sadržine - šampion Jadranske lige ide u Evroligu, drugi, treći i četvrti u Evrokup, a svi klubovi dobijaju trogodišnji ugovor.

Bio je to poziv koji se čekao nedeljama unazad, ujedno i ponuda koju vodeći ljudi Regionalne lige neće odbiti.

U isto vreme u sandučetu je stajala još jedna koverta - iz centrale FIBA. Svetska kuća košarke iznela je klubovima s Jadrana dva scenarija. Prvi u kojem tri kluba dobijaju ulaznicu za novonastalu Ligu šampiona, uz još jedno mesto u kvalifikacijama, dok je u drugoj ponudi stajalo - dva mesta u Ligi šampiona, plus jedno u doigravanju. U pismu su nedostajali krucijalni detalji - uslovi koje Jadranska liga treba da ispuni kako bi se jedan od dva scenarija ostvario.

Ali, čini se da u ovom trenutku to više i nije bitno, jer razmišljanja su jednostavna - Evroliga je bila i biće primarni cilj ABA lige. A i Evroligi je jadransko društvo oduvek bilo u mislima - to potvrđuje pozivnica koju je Partizan dobio da bude deo sastanka u Barseloni 14. marta, ali i da se ostavlja mogućnost da još jedan tim dobije mesto u kvalifikacijama za Evroligu, u slučaju da se sve kockice poslože na pravo mesto.

Za 10. mart u Zagrebu zakazan je razgovor čelnika ABA i prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua. Biće to, gotovo je sigurno, dan kada će doći i do konačnog dogovora dve strane, posle čega će FIBA i zvanično pretrpeti još jedan težak poraz u nameri da lansira jaku Ligu šampiona. Doduše, do 10. marta čelni kadrovi Jadranske lige održaće sastanak i sa ljudima iz FIBA, ali je u ovom trenutku sigurno da najbolji klubovi iz regiona žele samo u Evroligu, što će i biti predočeno.

Naravno, ne treba zaboraviti ni nedavnu izjavu prvog čoveka Cibone, Ace Petrovića, da usmerenje Lige treba da bude ka Ligi šampiona. Činjenica je da ostatak klubova iz Jadranske lige neće imati nikakvu prepreku ka tome da se priklone FIBA takmičenju, ali time se samo još jednom postavlja pitanje - ko će uopšte biti deo sistema u kojem neće biti pravih „šampiona“?

U svakom slučaju, Đordi Bertomeu dobio je sve najvažnije potpise koje je želeo, a FIBA će morati da se pomiri sa stanjem stvari i pokupi samo ono što preostane.

Komentari / 0

Ostavite komentar